Bahan Utusan: Struktur, Fungsi & Penyakit

Zat Messenger adalah bahan isyarat yang berfungsi untuk menghantar isyarat dan maklumat antara organisma atau antara sel-sel organisma. Dalam proses ini, bahan isyarat memenuhi fungsi yang berbeza. Gangguan dalam pemberian isyarat dalam organisma boleh berlaku membawa hingga ketara kesihatan masalah.

Apakah utusan kedua?

Bahan Messenger mewakili bahan kimia berstruktur berbeza yang menghantar isyarat antara organisma atau antara sel-sel organisma dengan cara yang berbeza. Mereka adalah bahan atau kumpulan bahan yang sama sekali berbeza secara kimia. Mereka biasanya dikelaskan mengikut fungsi atau kesannya. Terdapat peralihan gelongsor dalam klasifikasi, yang selalunya sangat sewenang-wenangnya. Oleh itu, sebatian yang menjalankan fungsi serupa boleh mempunyai struktur kimia yang sama sekali berbeza. Setiap organisma, sama ada tumbuhan, haiwan atau manusia, menghantar utusan dan pada masa yang sama menerima utusan. Perkara yang sama berlaku untuk setiap sel dalam organisma. Berkenaan dengan fungsinya, zat utusan terbahagi kepada hormon, kairomon, neurotransmitter, parahormones, feromon atau phytohormones. Menurut kaedah tindakan mereka, perbezaan juga dibuat antara zat isyarat intraspesifik dan interspesifik. Utusan intraspesifik bertukar maklumat dalam spesies, sementara ejen isyarat interspesifik bertanggungjawab untuk komunikasi antar spesies. Oleh itu, ejen intraspesifik disebut sebagai feromon. Utusan interspesifik dikenali sebagai allokimia. Walau bagaimanapun, feromon dan allokimia hanya merangkumi bahagian zat isyarat yang menyebabkan komunikasi antara organisma. Hormon dan neurotransmitter, pada gilirannya, menghantar isyarat antara sel atau bahkan di dalam sel organisma.

Anatomi dan struktur

Antara utusan terpenting dalam organisma adalah hormon. Mereka mengawal proses metabolik dalam badan. Dalam prosesnya, mereka dipindahkan dari sel ke sel atau berpindah dari organ penghasil hormon (kelenjar endokrin) ke organ sasaran melalui darah atau serum. Terdapat juga hormon yang memberikan kesannya di dalam sel di mana ia terbentuk. Ciri umum semua hormon adalah bahawa mereka menjalankan fungsi kawalan dan pengawalseliaan dalam organisma. Secara kimia, mereka benar-benar heterogen. Terdapat hormon steroid, hormon seperti steroid, hormon peptida dan hormon dengan struktur kimia yang berbeza. Parahormon, sebaliknya, mengawal fungsi tubuh tetapi tidak memenuhi semua kriteria hormon. Parahormon merangkumi, sebagai contoh, karbon dioksida, yang terlibat dalam kawalan fungsi pernafasan. Neurotransmitter adalah kumpulan bahan utusan penting yang lain. Mereka adalah bahan isyarat dari sistem saraf dan memberikan kesannya dengan mengikat reseptor yang disebut. Kesannya terhad kepada sel-sel saraf. Feromon sebagai kumpulan zat isyarat yang lain dikeluarkan oleh organisma dan diterima semula oleh organisma dengan spesies yang sama. Allokimia adalah bahan utusan yang dikeluarkan oleh satu organisma dan diterima oleh organisma spesies lain.

Fungsi dan peranan

Satu-satunya sifat umum dari semua utusan kedua adalah fungsi mereka menghantar maklumat dan dengan itu mencetuskan reaksi di lokasi sasaran. Walau bagaimanapun, bentuk penyebaran maklumat dan struktur kimia bahan isyarat berbeza secara serius. Hormon mempunyai tugas untuk mengarahkan dan mengawal proses metabolik dan mekanisme pengawalseliaan dalam organisma. Dengan berbuat demikian, mereka sebahagian besarnya bertanggungjawab terhadap fungsi organ individu. Antara lain, mereka mengatur pertumbuhan, mineral mengimbangi, darah gula tahap, fungsi seksual, metabolisme tenaga malah fungsi hormon lain dalam organisma. Neurotransmitter mempunyai kesan lokal pada sistem saraf. Mereka membangkitkan dan menghambat sel saraf dan memastikan penghantaran rangsangan. Mereka memberikan kesannya dengan menghubungkan ke reseptor khas. Antara lain, mereka menghasilkan perasaan bahagia, menekan kesakitan atau menjana reaksi terhadap rangsangan tertentu. Neurotransmitter yang terkenal adalah endorfin atau sitokin. Feromon seterusnya mengawal tingkah laku organisma suatu spesies. Antara lain, mereka juga mempengaruhi bagaimana orang hidup bersama. Simpati dan antipati juga berkembang berdasarkan feromon. Allokimia adalah bahan utusan yang mempengaruhi tingkah laku organisma pelbagai spesies.

Penyakit

Kerana pelbagai fungsi zat utusan, gangguan dalam interaksi mereka boleh menyebabkan serius kesihatan masalah. Khususnya, disregulasi pada sistem endokrin membawa kepada penyakit yang berkaitan dengan hormon. Hiperfungsi atau hipofungsi organ endokrin individu mengalami gejala khas. Insulin, sebagai contoh, mengatur darah gula peringkat. Insulin kekurangan membawa kepada kencing manis mellitus. The kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid tiroksin dan triiodothyronine. Mereka mengatur metabolisme tenaga. Dalam kes hipertiroidisme, metabolisme meningkat secara mendadak, sementara hipotiroidisme membawa kepada perlambatan metabolisme dengan pembentukan kemurungan, keletihan dan prestasi yang buruk. Sekiranya korteks adrenal menghasilkan terlalu banyak Kortisol, gejala khas Sindrom Cushing muncul dengan truncal obesiti, wajah bulan purnama, bertambah gula darah tahap dan melemahnya sistem imun. Sekiranya organ superordinat sistem endokrin menjadi berpenyakit, proses penyakit yang kompleks sering berlaku kerana kegagalan beberapa hormon pada masa yang sama. Contoh biasa ialah panhypopituitarism. Dalam kes ini, bahagian depan kelenjar pituitari menjadi berpenyakit dan ketujuh hormon yang dihasilkan di sana mungkin gagal. Sekiranya ibu kelenjar pituitari hancur semasa kelahiran anak, sindrom Sheehan yang disebut berkembang. Bukan hanya kekurangan hormon atau lebihan yang boleh membawa kepada penyakit. Penyelewengan fungsi neurotransmitter juga sering menjadi penyebab penyakit yang teruk. Ini biasanya adalah gangguan neurologi atau psikologi. Kemurungan sering disebabkan oleh kekurangan dopamin. Pengikatannya terhadap reseptor juga terganggu. Sebaliknya, disregulasi neurotransmitter juga boleh menyebabkan penyakit seperti Penyakit Parkinson or epilepsi.