Penyakit metabolik sebagai penyebab polyneuropathy | Punca polyneuropathy

Penyakit metabolik sebagai penyebab polyneuropathy

Akibat penyakit metabolik, periferal saraf juga boleh rosak. Ini termasuk gangguan fungsi hati (contohnya di hati sirosis, hepatitis B, C, dll), buah pinggang penyakit (uremik polyneuropathy disebabkan oleh produk buangan yang dihasilkan di dalam badan apabila fungsi buah pinggang tidak mencukupi) atau penyakit tiroid. Disfungsi tiroid boleh menyebabkan simptom yang serupa dengan kekurangan zat makanan. Tisu saraf tidak dibekalkan dengan mencukupi dan polyneuropathy boleh berlaku.

Penyakit keturunan sebagai penyebab polyneuropathy

Polyneuropathy juga boleh disebabkan oleh penyakit keturunan di mana periferal saraf tidak berkembang dengan baik, atau merosot (kemunduran). Seseorang bercakap mengenai neuropati sensitif motor keturunan (HMSN). Penyakit Charcot-Marie-Tooth (CMT), juga dikenali sebagai neuropati senerai motor keturunan (jenis 1), adalah salah satu penyakit ini.

Kira-kira 4 daripada 10 000 orang menderita penyakit keturunan ini. Mutasi berlaku pada gen tertentu pada tertentu kromosom yang khusus untuk penyakit ini dan boleh menyebabkan gejala yang sesuai. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini disebabkan oleh warisan dominan autosomal.

Ini bermaksud satu gen yang bermutasi mencukupi untuk menghidap penyakit ini. Pesakit yang sakit mempunyai kebarangkalian 50% untuk menyebarkan gen ke keturunannya. Pesakit yang sihat tidak dapat menyebarkan gen, tetapi ada risiko tertentu yang disebut mutasi baru, iaitu bahawa penyakit itu menampakkan dirinya melalui mutasi telur yang sudah disenyawakan tanpa ibu bapa sendiri menjadi pembawa gen. Neuropati keturunan biasanya berkembang secara perlahan. Gejala pertama biasanya muncul pada dekad ke-2-3 kehidupan (usia 20-30 tahun).

Malnutrisi sebagai penyebab polyneuropathy

Malnutrisi jarang menjadi alasan untuk polinuropati di persekitaran kita, tetapi dalam kes anoreksia or bulimia, sebagai contoh, gejala kekurangan teruk boleh berlaku yang merosakkan sel saraf. Juga semasa mengambil ubat tertentu, atau tertentu penyakit saluran gastrousus, penyerapan nutrien tertentu dapat terganggu. Kekurangan vitamin (contohnya B vitamin dan mungkin vitamin D) sangat bermasalah, yang boleh menyebabkan kerosakan pada saraf. Di negara-negara membangun, kekurangan pemakanan adalah salah satu penyebab PNP yang paling biasa, bersama dengan penyakit berjangkit.