Metabolisme | Adalat

Metabolisme

Adalat® dimetabolisme hingga 90% selepas penyerapan. Ia kemudian mencapai hati di mana sebilangan besar sudah dimetabolisme dan tidak lagi tersedia untuk kesan sebenarnya. Bahagian yang masih boleh berkesan dalam badan adalah sekitar 45-65%.

Interaksi dengan ubat lain

Ubat yang juga lebih rendah darah tekanan hanya boleh digabungkan dengan Adalat® secara terkawal, sebagai darah kesan penurunan tekanan kedua-dua bahan saling meningkatkan antara satu sama lain (ini bahkan diinginkan sekiranya berlaku tekanan darah tinggi yang sukar disesuaikan). Gabungan dengan bahan tertentu yang digunakan untuk anestesia juga harus dilakukan dengan hati-hati, kerana ini juga akan menyebabkan pengurangan (dalam hal ini tidak disengaja) yang semakin meningkat darah tekanan. Nifedipine juga mempunyai kesan terhadap metabolisme ubat lain.

Bila Adalat® dan quinidine diberikan pada masa yang sama, harus diperhatikan bahawa tahap quinidine pada mulanya menurun ketika Adalat® digabungkan dengan quinidine, tetapi kemudian meningkat secara tidak terkawal ketika ubat dihentikan. Adalat® juga mengganggu metabolisme digoxin dan theophillin, kerana semua bahan dipisahkan oleh enzim yang sama di hati. Akibatnya, Adalat® meningkatkan tahap ubat dari bahan yang disebutkan di atas, yang membawa kepada peningkatan kesan yang tidak diinginkan (digoxin digunakan dalam jantung terapi kegagalan, theophillin dalam terapi asma). Gabungan dengan apa yang disebut NSAID (ASAID, ibuprofen, parasetamol), yang digunakan untuk memerangi kesakitan, tolak demam dan menghalang keradangan, yang bermaksud bahawa Adalat® terhalang dalam pengaruhnya, dan tidak boleh mempunyai kesan antihipertensi sekuat yang seharusnya. Sebabnya ialah NSAID menahan air dan natrium dalam sistem vaskular, yang mengakibatkan peningkatan dalam tekanan darah.

Kontraindikasi

Adalat® tidak boleh digunakan jika pesakit juga menderita kekurangan jantung atau jika tidak stabil angina pectoris dikenali. Tambahan pula, ia tidak boleh digunakan pada pesakit dengan patologi teruk jantung perubahan, mis kardiomiopati atau ketegaran jantung injap (injap aorta stenosis). Sebabnya ialah Adalat® tidak hanya menurunkan tekanan darah, tetapi juga menyebabkan penurunan tekanan darah.

Dengan penurunan seperti itu, sel-sel otot jantung yang rosak tidak dapat dibekalkan dengan darah yang mencukupi, yang akan memperburuk penyakit jantung. Sekiranya pesakit diketahui telah menurunkan tekanan darah, Adalat® atau produk yang setanding juga tidak boleh diberikan, kerana ini akan menurunkan tekanan darah yang sudah rendah. Adalat® dan beberapa ubat lain dalam kumpulan bahan ini boleh diminum pada trimester ke-1 mengandung, tetapi lebih cenderung menjadi ubat pilihan kedua.

ciri-ciri istimewa

Kerana peningkatan vasodilatasi yang disebabkan oleh Adalat® (nifedipine, cecair boleh bocor ke dalam tisu. Ini mengakibatkan edema, yang terutama tersimpan di kaki. Dalam kes ini, kaki harus diangkat dan mungkin juga dibalut. Dalam kes ini, dos ubat juga harus dikurangkan. Ia juga harus dipertimbangkan sama ada untuk menghentikan sepenuhnya Adalat dan menggunakan persediaan alternatif.