Metabolisme alkohol | Amoxicillin dan alkohol - adakah itu serasi?

Metabolisme alkohol

Alkohol mengalami metabolisme yang sama sekali berbeza. Alkohol dalam arti yang lebih sempit adalah alkohol minum, yang mengandungi etanol alkohol kimia. Etanol terutamanya dimetabolisme di hati melalui enzim alkohol dehidrogenase.

Kerana metabolisme alkohol ini berbeza dan amoksisilin, alkohol dan amoksisilin boleh diambil pada masa yang sama dan boleh diterima. Walau bagaimanapun, toleransi ini tidak berlaku untuk semua antibiotik dalam apa jua keadaan. Ini berbeza dari antibiotik ke antibiotik.

Dengan semua antibiotik, harus diperhatikan bahawa alasan untuk rawatan dengan antibiotik seperti amoksisilin adalah keradangan bakteria badan. Dalam kes ini badan pada dasarnya lemah dan memerlukan perlindungan. Alkohol juga melemahkan dan merosakkan tubuh pada prinsipnya, sehingga pada fasa di mana rehat dan perlindungan fizikal diperlukan, penggunaan alkohol agak berbahaya dari sudut pandang ini.

Bir tanpa alkohol

Apabila mengambil amoksisilin, tidak ada alasan untuk menjauhi bir bebas alkohol. Ini kerana, seperti namanya, bir bebas alkohol tidak mengandungi alkohol yang boleh menyebabkan kesan sampingan atau interaksi yang tidak diingini. Oleh itu, bir bebas alkohol boleh diminum tanpa masalah walaupun amoksisilin.

Amoxicillin dan asid clavulanic dengan alkohol

Dalam beberapa kes, bukan hanya amoksisilin sahaja yang diresepkan, tetapi penyediaan gabungan. Ini adalah gabungan amoksisilin dan asid clavulanic. Ia lebih dikenali dengan nama dagang Augmentan®.

Asid clavulanic adalah bahan aktif yang menghalang tambahan enzim daripada bakteria. Ini enzim bertanggungjawab untuk pemecahan amoksisilin. Sesetengah bakteria oleh itu tahan terhadap amoksisilin.

Walau bagaimanapun, dengan pemberian amoksisilin dan asid clavulanat secara serentak, patogen ini dapat diserang lagi oleh amoksisilin. Di sini juga, terdapat interaksi dengan alkohol. Penting juga untuk mengelakkan pengambilan amoksisilin dan asid clavulanic dengan alkohol pada masa yang sama.

Asid klavulanat dipecah sehingga tahap yang signifikan oleh hati. Oleh itu, potensi interaksi dengan alkohol jauh lebih tinggi di sini. The hati merawat antibiotik dengan keutamaan berbanding alkohol.

Amoxicillin dan asid clavulanic dengan alkohol menyebabkan tekanan hati yang teruk. Apabila alkohol dimakan pada masa yang sama, maka alkohol dipecah dan ditukar ke tahap yang lebih rendah. Mungkin terdapat kesan yang tidak dijangka disebabkan oleh alkohol.

Selanjutnya, badan, yang sudah dibebani oleh jangkitan bakteria, tidak boleh terdedah kepada tekanan tambahan melalui alkohol. Atas sebab-sebab ini, pengambilan amoksisilin dan asid clavulanic secara bersamaan dengan alkohol sama sekali tidak digalakkan.