Metamizole: Kesan, Kegunaan & Risiko

Metamizole adalah ubat kuat (bahan aktif) untuk kesakitan, kejang, dan demam. Kerana itu mekanisme tindakan dan kesan sampingan yang berpotensi, ia tidak hanya memerlukan preskripsi farmasi tetapi juga preskripsi.

Apa itu metamizole?

Metamizole adalah ubat kuat (bahan aktif) untuk kesakitan, kejang, dan demam. Metamizole adalah ubat yang digunakan untuk merawat teruk dan sederhana kesakitan. Ia bukan sahaja dapat menghilangkan rasa sakit sendiri, tetapi dalam dos yang lebih tinggi juga mempunyai kesan spasmolytic (antispasmodic) dan antipyretic (antipyretic) dan diklasifikasikan sebagai salah satu yang disebut pirazolon. Ini juga merangkumi dadah dengan bahan aktif fenazon, aminofenazon, propifenazon dan juga Phenylbutazone. Semua ini dadah, kecuali metamizole, tergolong dalam NSAID. Analgesik adalah ubat yang bertindak melawan kesakitan. Antipiretik mempunyai kesan antipiretik. Sebagai tambahan, metamizole mempunyai sifat bahawa ia juga mempunyai kesan antispasmodik - tetapi hanya dalam dos yang lebih tinggi - dan oleh itu juga merupakan spasmolitik.

Tindakan farmakologi

Seperti bagi mekanisme tindakan metamizole, yang terkenal dalam perdagangan dadah terutamanya sebagai novalgin, masih belum ada kesepakatan umum dalam penyelidikan perubatan. Pertama, ia menghalang siklooksigenase dan dengan itu sintesis prostaglandin. Prostaglandins adalah utusan kesakitan. Di samping itu, telah diteliti bahawa metamizole juga mempunyai pengaruh pusat pada neuron yang terletak di Thalamus dan hipotalamus. Ini dikatakan berpengaruh pada pemrosesan rasa sakit secara umum, yaitu sensasi rasa sakit, dan juga pada pengaturan suhu tubuh. Atas sebab ini, metamizole, sebagai analgesik terkuat yang bukan milik opioid dan derivatif candu, digunakan, sebagai contoh, sebagai ubat gabungan dengan tramadol untuk analgesia sakit luka selepas pembedahan. Ia juga boleh digabungkan dengan tilidin. Sebab mengapa ia sering digabungkan dengan candu adalah, menurut kajian tahun 2008 oleh University of Münster, metamizole, seperti candu, bertindak pada reseptor NMDA. Ini seterusnya meningkatkan kesan morfin dalam kombinasi dengan metamizole, walaupun keperluan candu sebenarnya dikurangkan. Antara lain, ini menghasilkan kelebihan yang signifikan bagi pesakit yang mesti dirawat dengan kombinasi metamizole-opiate dalam jangka masa yang lebih lama sehingga masa untuk kesan toleransi opiat ditangguhkan, kerana kurang banyak opiat sebenarnya dimakan daripada diperlukan tanpa metamizol untuk mencapai penghilang rasa sakit yang besar atau kebebasan mutlak dari kesakitan.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Seperti yang dijelaskan di atas, metamizole lebih daripada sekadar analgesik sederhana. Ia boleh melakukan lebih daripada sekadar melegakan kesakitan yang teruk. Ia digunakan untuk Kesakitan kronik, dalam kes ini biasa darah pemantauan ia perlu. Ia juga digunakan untuk sakit akut, misalnya kolik dari mana-mana asal, kerana ia mempunyai kesan spasmolytic selain kesan analgesik. Dalam kes kolik ginjal, empedu atau usus, metamizole biasanya disukai dalam perkhidmatan kecemasan dan di pejabat doktor, kerana penggunaan candu sering diperhatikan untuk memburukkan lagi gejala. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak seperti kolik tetapi kecederaan atau luka bakar, metamizol biasanya diberikan secara intravena, mungkin dalam kombinasi dengan morfin, bergantung pada intensiti kesakitan dan asal usulnya. Penggunaan metamizole penting lain adalah ketika demam tidak dapat dikawal dengan yang lain antipiretik dari kumpulan NSAID seperti ASA, acetaminophen, ibuprofen Ada pesakit yang pada dasarnya tidak bertindak balas terhadap agen ini, atau yang tidak dapat dirawat dengan mereka kerana intoleransi, tetapi masih memerlukan pengurangan demam. Dalam kes-kes ini, demam jarang berlaku sendiri, tetapi disertai dengan sakit teruk di pelbagai bahagian badan. Metamizole membunuh dua burung dengan satu batu: demam tinggi diturunkan, yang tidak dapat diturunkan dengan yang lain dadah, dan pesakit lega dengan kesakitan yang menyertainya.

Risiko dan kesan sampingan

Metamizole, juga dikenali dengan nama dagang Novalgin, Metamizol Hexal, Berlosin, dan lain-lain, pada dasarnya adalah ubat ajaib dalam perubatan. Ia dapat membantu mengurangkan keperluan candu. Ia kuat ubat tahan sakit, melegakan kejang dan membantu mengurangkan demamWalau bagaimanapun, seperti ubat lain, ia mempunyai keupayaan untuk menyebabkan kesan yang tidak diingini. Pada pesakit asma, ia boleh mencetuskan ancaman asma serangan, yang dikenali sebagai "asma analgesik". Reaksi anafilaksis juga mungkin berlaku, seperti sesak nafas, gatal-gatal, dll. Ia juga boleh menyebabkan mantra pening dan keruntuhan peredaran darah dengan menurunkan darah tekanan. Penurunan yang ditakuti darah tekanan telah diperhatikan terutamanya ketika suntikan intravena terlalu cepat, dan doktor yang diberikan harus sentiasa berhati-hati agar tidak menyuntik terlalu cepat. Sekiranya metamizole digunakan dalam rawatan Kesakitan kronik, darah yang boleh dipercayai pemantauan mesti dilakukan secara berkala, kerana penggunaan jangka panjang boleh membawa kepada apa yang disebut leukopenia. Ini adalah pengurangan berbahaya bagi sel darah putih, juga dipanggil leukosit, yang diperlukan untuk pertahanan imun. Sekiranya perlu mengambil metamizole, aturan praktisnya sekali lagi: seberapa banyak yang diperlukan, sekecil mungkin, untuk mengurangkan risiko dan kesan sampingan ke tahap minimum.