Metencephalon: Struktur, Fungsi & Penyakit

The metencephalon atau otak belakang adalah sebahagian daripada rhombencephalon dan terdiri daripada cerebellum dan jambatan (pons). Banyak pusat dan nukleus menyumbang kepada fungsi motor, penyelarasan, dan pembelajaran proses. Perkaitan patologi dengan metencephalon disebabkan terutamanya oleh kecacatan dan luka yang boleh berlaku membawa kepada kekurangan di kawasan berfungsi.

Apa itu metencephalon?

Metencephalon adalah bahagian dari otak yang tergolong dalam otak rhombik (rhombencephalon). Kerana metencephalon terletak di bahagian belakang kepala, ia juga dikenali sebagai otak belakang. Di dalam embrio, tiub saraf mewakili pendahulu seluruh manusia sistem saraf. Dari itu, vesikel serebrum yang disebut berkembang dalam 25 hari pertama. Semasa perkembangan embrio, metencephalon membentuk struktur yang koheren sebagai vesikel serebral ke-4, yang kemudiannya hanya terbahagi kepada cerebellum dan pons dan seterusnya membentuk struktur yang lebih halus.

Anatomi dan struktur

Metencephalon terdiri daripada dua subunit: Cerebellum dan Jambatan (Pons). Cerebellum mempunyai dua hemisfera. Dalam keratan rentas, tiga lapisan korteks serebelum dapat dibezakan, yang tidak hanya berbeza secara histologi, tetapi juga masing-masing mengandungi jenis saraf. Di bawah korteks, di medula, terdapat masalah putih cerebellum, yang dicirikan oleh banyak serat saraf. Di sini terdapat pelbagai inti, yang mewakili nod dalam pemprosesan maklumat. Mereka merangkumi inti emboliformis (juga dikenali sebagai nukleus interpositus anterior) dan inti globosus (atau inti intpositus posterior), yang terletak berdekatan satu sama lain, inti dentatus, dan inti fastigii. Bahagian lain dari metencephalon adalah pons atau jambatan. Struktur ini mengandungi banyak saluran saraf dan menjadi penghubung utama antara medulla oblongata, saraf tunjang, dan periferal sistem saraf di satu pihak, dan selebihnya otak pada yang lain. Juga terletak di pon adalah pelbagai inti: inti motorii, jambatan inti (inti pontis), inti vestibular (nuklei vestibulares), dan inti sensibilis pontinus. Bahagian ventrikel keempat juga merupakan bahagian dari metencephalon; ini adalah rongga berisi cecair di otak.

Fungsi dan tugas

Tugas metencephalon berbeza mengikut wilayah; secara keseluruhan, fungsi motor dan penyelarasan proses adalah fokus utama. Pon bertanggungjawab terutamanya untuk penghantaran isyarat saraf dan, dalam fungsinya sebagai jambatan, mewakili hambatan pusat sistem saraf. Pelbagai kranial saraf berasal dari pons. Fisiologi merangkum inti motor sebagai inti motorii. Mereka memainkan peranan penting dalam penyelarasan otot sokongan dan aktif, misalnya, semasa berjalan. Di nukleus jambatan (nukleus pontis), serat saraf berkumpul yang terlibat dalam pembelajaran urutan pergerakan baru dan juga dalam membetulkan pergerakan. Juga terletak di pons adalah inti vestibular (inti vestibulares); mereka menghubungkan maklumat dari organ vestibular di telinga dalam dengan isyarat lain dan menyumbang kepada proses yang memerlukan koordinasi. Selain menyokong pergerakan motor, pergerakan mata juga bergantung pada inti vestibular. Serat deria dari saraf trigeminal berkumpul di nukleus sensibilis pontinus. Pemprosesan rangsangan ini berfungsi mekanisme perlindungan dan pertahanan, misalnya, ketika bawang wap menjengkelkan mata. Cerebellum dicirikan oleh kepelbagaian tugas yang tinggi, yang belum diterokai sepenuhnya. Empat intinya, banyak sinaps dan saraf keseluruhan yang tinggi ketumpatan - cerebellum mengandungi separuh daripada semua neuron di otak - menyumbang kepada pembelajaran dan bekerjasama dengan bidang kognitif yang lebih tinggi. Di samping itu, otak kecil mengawal banyak proses motor. Dengan berbuat demikian, ia juga dapat mengawal otot-otot halus yang perlu dituturkan oleh manusia. Penyelarasan, kemahiran motor sokongan, kemahiran motor postural dan perancangan pergerakan adalah tugas lain dari otak kecil. Tugas-tugas khusus inti dalam otak kecil merangkumi kawalan aktiviti motor sasaran dalam dentatus nukleus, inti terbesar dalam otak kecil. Nukleus emboliformis dan inti globosus juga menyumbang kepada fungsi motor sasaran; di samping itu, mereka menyesuaikan fungsi motor sokongan. Nukleus fastigii mengambil bahagian dalam fungsi motor postural - baik dalam keadaan postur statik dan dalam penyesuaian urutan pergerakan yang dinamik. Serat khas menyumbang kepada penyesuaian yang sesuai untuk pergerakan mata.

Penyakit

Penyakit metencephalon nyata bergantung pada kawasan yang terjejas. Batasan kekal biasanya disebabkan oleh kecacatan kongenital atau luka yang disebabkan oleh gangguan peredaran darah, otak kecederaan traumatik, strok, peningkatan tekanan intrakranial, tumor, dan penyakit mendasar lain. Penyakit neurodegeneratif seperti multiple sclerosis juga boleh mempengaruhi metencephalon. Dalam penyakit demyelining ini, serat saraf kehilangan lapisan penebatnya disebabkan oleh keradangan; akibatnya, pemprosesan maklumat terganggu. Cerebellum, yang merupakan bahagian dari metencephalon, juga mungkin terjejas. Lesi disebabkan multiple sclerosis biasanya membawa kepada ataksia: orang yang terkena tidak lagi dapat melakukan koordinasi atau melakukan pergerakan dengan betul, walaupun ototnya benar-benar utuh. Gangguan kiprah adalah bentuk ataksia yang sangat biasa. Sindrom Millard-Gubler mewakili contoh gejala yang disebabkan oleh lesi Pons, di mana kerosakannya disebabkan oleh gangguan peredaran darah. Tanda-tanda ciri gambaran klinikal ini adalah kelumpuhan muka dan kelumpuhan otot mata yang bertanggungjawab untuk pergerakan putaran ke luar (abducens paresis); kedua-dua simptom tersebut terserlah di bahagian badan yang rosak akibat lesi. Dalam sindrom Millard-Gubler, bahagian badan yang lain lumpuh sepenuhnya (hemiparesis) dan menunjukkan gejala spastik. Sindrom Foville juga berpunca daripada kerosakan pada pons, selalunya disebabkan oleh tumor atau gangguan peredaran darah. Gejala serupa dengan yang dilihat pada sindrom Millard-Gubler, tetapi hemiparesis tidak disertai oleh spastik tetapi oleh kehilangan sensasi (hemianesthesia).