Ujian Metakolin: Rawatan, Kesan & Risiko

Ujian metakolin yang dimaksudkan bertujuan untuk memberi manfaat terutamanya kepada orang yang disyaki asma pesakit yang mana diagnosisnya tidak dapat disahkan dengan kaedah lain sehingga kini. Ujian provokasi dirancang untuk mencetuskan reaksi berlebihan paru-paru oleh penyedutan metakolin bahan ubat dan untuk mengesahkan diagnosis dengan cara ini. Kerana asma serangan mungkin berlaku semasa ujian dijalankan, hanya boleh dilakukan oleh profesional terlatih di makmal yang ditentukan.

Apakah ujian metacholine?

Ujian metakolin adalah ujian provokasi dan biasanya digunakan ketika diagnosis asma bronkial tidak dapat disahkan dengan kaedah lain. Ujian metakolin juga dikenali sebagai ujian provokasi metakolin. Ia adalah farmakologi yang banyak digunakan ujian alergi yang dilakukan oleh penyedutan dan dianggap sangat sensitif, tetapi juga relatif tidak spesifik. Seperti semua ujian provokasi untuk diagnostik alergi, ujian provokasi metakolin bertujuan untuk menimbulkan kerengsaan terhadap bahan tertentu. Dengan menghirup ubat, ujian ini bertujuan untuk memulakan reaksi paru-paru yang berlebihan. Prosedur ini biasanya digunakan semasa diagnosis asma bronkial tidak dapat disahkan dengan kaedah lain. Untuk ujian, 33 miligram metakolin klorida diberikan dalam larutan yang mengandungi disodium eksipien hidrogen fosfat2-air dan natrium dihidrogen fosfat1-air, yang dianggap mendorong penyempitan radas paru-paru.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Ujian metakolin digunakan dalam alergologi dan juga pulmonologi untuk membuat diagnosis asma bronkial. Bentuk ini asma disebabkan oleh ruang bronkial hipersensitif yang bertindak balas terhadap rangsangan dengan sesak nafas atau serangan batuk. Hipersensitiviti sistem bronkus dinilai dalam ujian metakolin oleh penyedutan bahan metakolin ubat. Metacholine adalah agonis reseptor muskarin. Ia adalah parasympathomimetic langsung yang menyebabkan penyempitan pada bronkus. Pada pesakit asma dan pesakit kronik keradangan, penyedutan ubat mencetuskan reaksi yang lebih kuat daripada yang berlaku pada paru-paru yang sihat. Sebelum ujian, doktor biasanya memberi penjelasan mengenai sejarah perubatan dan melakukan am paru-paru ujian fungsi. Dia juga sering mengatur khas alahan ujian terlebih dahulu untuk mengesampingkan alergi sebagai penyebab pesakit bernafas kesukaran. Sejak penyakit pernafasan COPD juga menampakkan dirinya sebagai sesak nafas dan selalunya tidak mungkin membezakannya dari asma dengan cara lain, ujian penyedutan dengan dadah seperti steroid juga sering dijalankan. Dalam penyakit asma, ujian ini membawa peningkatan ketara dalam semua gejala, sedangkan pada COPD pesakit, sebagai peraturan, tidak ada peningkatan sama sekali yang diharapkan. Selepas pemeriksaan awal dan ujian awal, dalam kebanyakan kes, jika disyaki asma, pesakit mengunjungi makmal klinikal khusus di mana ujian metakolin dilakukan. Rekod peranti khas paru-paru berfungsi semasa rehat di muka. Ini paru-paru ujian fungsi berlaku di kabin kaca yang stabil dan memberi maklumat mengenai perlembagaan umum tiub bronkial. Sejumlah penyakit pernafasan lain dapat dikesampingkan atau didiagnosis semasa rakaman ini. Sekiranya asma bronkial masih disyaki, penyedutan metakolin pertama kemudian dilakukan untuk menentukan nilai kosong. Penyedutan ini pada mulanya berlaku melalui penyelesaian pembawa. Setelah penentuan kosong pertama ini, ujian mungkin sudah selesai jika pesakit telah menunjukkan reaksi yang melampau. Jika tidak demikian, penentuan kosong diikuti dengan penyedutan metakolin bertahap dalam peningkatan dos, yang dilakukan melalui nebulizer. Selepas setiap lima peringkat, data dikumpulkan dan diplotkan pada a dos-lengkung tindak balas. Spirometri digunakan terutamanya untuk memantau rintangan jalan napas, perubahan di mana selama ujian harus mengesahkan atau mengesampingkan diagnosis.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Ujian metakolin bukan tanpa bahaya dan dikaitkan dengan sejumlah bahaya, terutama bagi pesakit asma, tetapi ini dapat dikawal dengan baik di makmal. Sebagai contoh, ujian metacholine sering mencetuskan serangan asma. Serangan ini boleh mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza dan memerlukan kehadiran tenaga terlatih, yang tentunya tersedia di makmal khusus. Walau bagaimanapun, atas sebab-sebab ini, ujian harus dilakukan hanya dan secara eksklusif di makmal yang ditetapkan untuk tujuan ini dengan kakitangan khusus, jika tidak, pesakit meletakkan sendiri kesihatan berisiko. Di mana-mana makmal khusus untuk penilaian fungsi paru-paru, bekalan oksigen dijamin sekiranya berlaku bernafas kesukaran, dan doktor kecemasan diminta untuk bertindak balas. Setelah ujian selesai, pesakit juga diberi penawar untuk menenangkan paru-paru. Tanpa keadaan terkawal ini, risiko untuk pesakit terlalu tinggi. Walaupun selain risiko dan kesan sampingan yang tinggi ini, ujian ini memberikan beberapa kesukaran. Walaupun prosedur provokasi adalah ujian yang sangat sensitif, semua orang bertindak balas dengan penyempitan paru-paru melebihi tahap tertentu dos metakolin. Nilai min untuk dos ini adalah kira-kira 2.9 miligram ubat. Oleh itu, reaksi terhadap penyedutan tidak semestinya pesakit benar-benar menderita asma yang teruk. Dari sudut pandang ini, ujian tidak mempunyai kekhususan walaupun kepekaannya tinggi, yang sering menjadi kritikan. Terlepas dari penyempitan semula jadi dari 2.9 miligram, penyakit bronkus lain kadang-kadang boleh mencetuskan reaksi kuat untuk menurunkan-dos metakolin, menjadikan ujian lebih spesifik. Walaupun begitu, ujian provokasi bronkus kini hampir menjadi sebahagian daripada diagnosis asma.