Penyahmampatan Mikovaskular: Rawatan, Kesan & Risiko

Penyahmampatan mikrovaskular adalah nama pendek untuk salah satu daripada dua prosedur bedah saraf yang biasa digunakan untuk merawat trigeminal neuralgia. Prosedur ini digunakan semasa trigeminal neuralgia di tempat keluar saraf di fossa posterior disebabkan oleh hubungan patologi dengan penyediaan arteri. Prosedur ini melibatkan penghapusan pemampatan dengan memasukkan tisu tisu kecil atau bahan plastik yang sesuai.

Apakah penyahmampatan mikrovaskular?

Penyahmampatan mikrovaskular Jannetta dari saraf trigeminal merujuk secara eksklusif kepada prosedur bedah saraf untuk menghilangkan mampatan saraf trigeminal pada titik keluarnya dari otak di fossa posterior. Nama penuh prosedur bedah saraf adalah penyahmampatan mikrovaskular saraf trigeminal menurut Jannetta. Berpasangan saraf trigeminal, Juga dikenali sebagai saraf muka dan saraf kranial kelima, terdiri daripada deria dan serat motorik. Saraf terbahagi kepada tiga cabang, cabang oftalmik, rahang atas dan mandibula, sebelum keluar dari otak. Saraf terutamanya mengandungi serat deria, tetapi juga beberapa serat motor untuk membekalkan otot masticatory. Di kawasan di mana ia keluar otak di fossa posterior, kronik tekanan darah tinggi dan arteri mikrovaskular yang terlalu sempit boleh menyebabkan kerosakan pada selubung myelin serat saraf tertentu kerana tekanan berdenyut, mengakibatkan sejenis litar pintas antara serat, menyebabkan trigeminal yang sangat menyakitkan neuralgia. Penyahmampatan mikrovaskular dipertimbangkan untuk individu yang neuralgia trigeminal tidak lagi bertindak balas terhadap ubat-ubatan dan penyebab neuralgia yang sangat menyakitkan dapat dikenal pasti sebagai pemampatan saraf.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Dekompresi mikrovaskular saraf trigeminal Jannetta secara eksklusif merujuk kepada prosedur bedah saraf untuk menghilangkan mampatan saraf trigeminal di kawasan keluarnya dari otak di fossa posterior. Sebelum campur tangan, yang dilakukan oleh Prof Dr Peter Joseph Jannetta, Siegen, Jerman, dan yang diperkenalkannya pada tahun 1976, harus dipastikan bahawa penekanan saraf trigeminal disebabkan oleh darah kapal dan bukan oleh keadaan lain seperti keradangan atau, misalnya, tumor. Di samping itu, harus dipastikan bahawa gejala tidak dapat disembuhkan atau paling tidak dapat diatasi dengan rawatan ubat. Penyakit seperti multiple sclerosis (M), meningitis dan anomali kongenital seperti syringobulbia dan cacat Chiari dianggap sebagai kontraindikasi untuk intervensi tersebut. Neuralgia, yang menampakkan diri dalam kesakitan atau kekejangan yang tiba-tiba - biasanya hanya berlangsung dalam masa yang singkat - boleh mempengaruhi semua kawasan muka dan leher yang dihidupkan oleh salah satu daripada tiga cabang saraf saraf trigeminal. Teknik pengimejan moden seperti pengimejan resonans magnet (MRI) dan tomografi dikira (CT) digunakan untuk membuat diagnosis yang jelas. Tujuan campur tangan neurologi bedah mikro invasif adalah untuk memperbaiki secara berterusan pemampatan mikrovaskular. Dalam lebih daripada 70 peratus kes, pemampatan trigeminal disebabkan oleh serebrum yang unggul arteri. Semasa prosedur, pakar bedah meletakkan pad kecil di antara arteri memampatkan saraf dan saraf trigeminal untuk mengedarkan tekanan tusukan sebelumnya ke kawasan yang lebih besar. Teflon pad, gelatin span atau, sebagai alternatif, tisu otot autologous digunakan sebagai bahan untuk menyebarkan tekanan di tempat pemampatan. Sebagai peraturan, penambahbaikan simptom segera dan spontan berlaku selepas operasi selepas penyingkiran mampatan mikrovaskular. Selalunya simptom-simptom menurun lagi dalam tempoh selepas operasi sehingga hilang sepenuhnya. Ubat itu kemudian dapat dikurangkan secara beransur-ansur dos dan akhirnya dihentikan sepenuhnya. Penambahbaikan pasca operasi menunjukkan bahawa sarung myelin yang rosak saraf dapat tumbuh semula ke tahap tertentu setelah mampatan dikeluarkan. Peluang kejayaan penyahmampatan mikrovaskular melebihi 90 peratus. Kelebihan prosedur berbanding dengan termokoagulasi perkutan yang digunakan secara alternatif menurut Sweet adalah pemeliharaan lengkap fungsi serat saraf saraf trigeminal. Tahap kejayaan termokoagulasi adalah serupa dengan selepas campur tangan mikro bedah menurut Jannetta. Walau bagaimanapun, termokoagulasi secara khusus merosakkan serat saraf yang tidak dilancarkan dengan menerapkan jumlah haba yang diukur dengan tepat pada 60 hingga 80 darjah Celsius. Walau bagaimanapun, prosedur ini juga mempunyai kelebihan bahawa ia dapat diulang tanpa komplikasi sekiranya berulang.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Penyahmampatan mikrovaskular mencatat kejayaan jangka panjang terbaik dari semua prosedur untuk rawatan neuralgia trigeminal. Di samping itu, ini adalah prosedur yang tidak merosakkan kerana keupayaan fungsi saraf trigeminal dipelihara. Berbanding dengan prosedur perkutan yang dilakukan di bawah anestesia tempatan, penyahmampatan mikrovaskular membawa risiko pembedahan yang lebih tinggi. Sebagai tambahan kepada risiko umum yang lebih tinggi yang berkaitan dengan prosedur pembedahan yang dilakukan di bawah anestesia am, terdapat juga beberapa risiko khas. Risiko khas mungkin bersifat sementara atau kekal. Pertama, terdapat risiko kecil sementara atau kekal saraf muka kelumpuhan, yang boleh nyata sebagai kelumpuhan separa ungkapan wajah dengan kehilangan fungsi deria. Risiko lain, juga rendah, adalah unilateral sementara atau kekal hilang pendengaran. Risiko kematian dilaporkan 0.5 hingga 1 peratus. Walaupun terdapat risiko kecil, tetapi masih ditakuti anestesia dolorosa dalam prosedur lain, risiko spesifik ini dapat dihilangkan dalam penyahmampatan mikrovaskular. Anesthesia dolorosa dimanifestasikan oleh berterusan, sangat tidak selesa berterusan kesakitan dengan hilangnya kepekaan permukaan. Terdapat risiko rendah dengan prosedur perkutan kerana, misalnya, termokoagulasi gasserian ganglion merosakkan serat saraf dan gejala ini berlaku terutamanya pada lesi saraf.