Syncope Micturition: Punca, Gejala & Rawatan

Sinkop misiksi adalah pengsan sebentar semasa atau selepas membuang air kecil. Fenomena ini biasanya berlaku dalam keadaan hiperplasia prostat. Rawatan sinkop termasuk ubat pentadbiran, serta latihan peredaran darah dan darah rawatan pengawalan tekanan.

Apa itu sinkop micturition?

Dalam sinkop misiksi, ketidaksadaran berlaku semasa atau tidak lama selepas kencing. Ketidak sedaran hanya berumur pendek tetapi boleh mengakibatkan kecederaan jatuh yang serius. Rata-rata, penghidap tidak sedarkan diri hanya selama satu atau dua minit. Wanita secara relatifnya kurang terdedah kepada fenomena tersebut berbanding lelaki. Sebagai peraturan, pesakit adalah orang yang lebih muda dari jantina lelaki. Kira-kira lima peratus daripada semua sinkop adalah sinkop misiksi. Pingsan semasa atau segera setelah buang air besar juga secara luas difahami sebagai sinkopik. Kira-kira satu perempat daripada semua sinkop yang berlaku pada waktu malam adalah sinkop mitriksi. Walaupun begitu, sinkop misiksi adalah kejadian yang agak jarang berlaku. Tidak sedarkan diri tidak lama selepas atau semasa buang air kecil termasuk dalam sinkop vasovagal, yang secara keseluruhan merangkumi kebanyakan bentuk sinkop.

Punca

Apabila kencing sukar dilakukan oleh keadaan seperti hiperplasia prostat, yang membesar prostat, vagotonus berlebihan ditetapkan sebagai refleks. Nada ini menyebabkan pengsan. Vagotonus adalah keadaan pengujaan parasimpatis sistem saraf. Sebagai peraturan, sinkop misiksi terutama mempengaruhi individu mengantuk dengan berlebihan pundi kencing. Terutama kerap, ketidaksadaran semasa kencing berlaku selepas alkohol penggunaan. Lebih-lebih lagi, kerana fenomena ini biasanya berlaku pada waktu malam, ia berkaitan dengan vasodilasi yang disebabkan oleh pemanasan tempat tidur. Kesan ortostatik yang berlaku ketika berubah dari berbaring ke posisi berdiri mungkin juga penting. Di samping itu, semasa berkhayal, darah tekanan tidak lagi disokong sepenuhnya pundi kencing. Fakta ini juga boleh menyebabkan keruntuhan peredaran darah.

Gejala, keluhan dan tanda

Sebelum pengsan, sebarkan pening dengan disorientasi dan hadiah berpeluh sebagai sebahagian daripada sinkronisasi mitriksi. Kadang-kadang mereka juga berdering di telinga mereka. Permulaannya tiba-tiba dan tidak sistematik. Tempoh pening adalah terhad dan dengan itu tidak memberi isyarat kepada orang yang terkena pada waktunya bahawa mereka akan kehilangan kesedaran. Oleh itu, sinkop misiksi sering mengakibatkan kejatuhan yang teruk, yang dalam keadaan terburuk mengakibatkan patah tulang. Biasanya, setelah berubah dari posisi berbaring atau duduk ke posisi berdiri, mereka yang terjejas menderita pada umumnya miskin peredaran. Denyutan jantung kurang dari 60 denyutan seminit boleh dianggap sebagai simptomatik dalam sinkop misiksi. Perkara yang sama berlaku untuk pucat kulit dan klonik berkedut. Penderitaan tidak mengingati masa tidak sedar. Setelah pingsan, mereka melakukan reorientasi dengan cepat dan nilainya normal dalam masa yang singkat.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Doktor membuat diagnosis sinkop misiksi dengan mengambil riwayat pesakit. Sekiranya perlu, dia akan mengatur pemeriksaan neurologi untuk mengesampingkan penyakit neurologi sebagai penyebabnya. Semasa menyiasat penyebabnya, doktor juga akan memerintahkan a prostat pemeriksaan untuk mengesan hiperplasia sekiranya perlu. Hiperplasi ini biasanya jinak, tetapi menyebabkan peningkatan pundi kencing rintangan keluar dan harus diperbetulkan. Pemeriksaan biasanya setara dengan pemeriksaan digital rektum atau palpasi. Sekiranya hiperplasia prostat bukan penyebab episod pengsan, doktor akan memulakan siasatan lanjut. Kursus sinkopsi mitriksi ditentukan oleh keparahan kejatuhan yang dihasilkan. Dalam kes-kes individu, sinkop misiksi telah menyebabkan kematian, seperti pada pelaut di laut terbuka yang pergi ke laut kerana tidak sedarkan diri.

Komplikasi

Terutamanya, sinkop micturition membawa kepada teruk pening pada pesakit. Individu yang terjejas sendiri merasa bingung dan bingung, dan seterusnya tidak jarang kehilangan kesedaran. Begitu juga, kehilangan kesedaran akibat terjatuh boleh mengakibatkan pelbagai kecederaan. Tidak jarang mantra pengsan berlaku secara spontan dan tanpa gejala tertentu, sehingga biasanya tidak dapat dielakkan. Penghidap juga boleh mengalami kecederaan serius atau patah tulang. Oleh kerana aduan ini, sinkop misiksi secara signifikan membatasi kualiti hidup orang yang terjejas. Selanjutnya, pesakit mengalami penurunan nadi dan pucat kulit. Twitching berlaku dan pesakit merasa letih dan keletihan. Keupayaan pesakit untuk mengatasi tekanan juga berkurang dengan ketara akibat sinkop misiksi, sehingga aktiviti berat biasanya tidak mungkin dilakukan bagi orang yang terkena. Rawatan sinkop misiksi dapat dilakukan dengan bantuan stoking mampatan, yang menyimpan darah tekanan tinggi dan dengan itu mengurangkan atau mencegah mantra pengsan. Komplikasi tidak berlaku dengan rawatan ini. Walau bagaimanapun, rawatan kausatif juga diperlukan sekiranya sinkop misiksi tidak dapat diselesaikan dengan sendirinya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Oleh kerana sinkop misiksi tidak dapat diselesaikan dengan sendirinya, maka keadaan harus selalu dinilai oleh doktor. The keadaan mungkin menunjukkan penyakit lain atau keadaan perubatan dan tidak boleh diabaikan. Seorang doktor harus berjumpa dengan sinkop misiksi jika orang yang terjejas mengalami pening atau mantra pingsan, yang berlaku terutamanya selepas buang air kecil. Gejala-gejala ini adalah ciri sinkop misiksi dan secara langsung menunjukkan keadaan. Keterukan pening boleh sangat berbeza. Walau bagaimanapun, jika simptom tersebut berlaku dalam jangka masa yang panjang dan tidak hilang sendiri, doktor harus berunding. Sekiranya kehilangan kesedaran, doktor kecemasan harus dipanggil. Pada mulanya, sinkop misiksi dapat didiagnosis oleh doktor umum. Rawatan selanjutnya bergantung kepada punca sebenar keadaan dan dilakukan oleh pakar masing-masing. Selain pening, berkedut atau pucat kulit mungkin juga menunjukkan aduan tersebut.

Rawatan dan terapi

Pelbagai pilihan rawatan tersedia untuk sinkop misiksi. Antara pilihan terapi, misalnya, adalah strategi menghindari. Sebagai peraturan, sinkop selalu berlaku dalam situasi yang sama. Oleh itu, mereka yang dapat mengelakkan keadaan mencetuskan tidak lagi menderita sinkop misiksi. Strategi yang lebih berguna adalah latihan litar. Dalam latihan ini, penderita belajar untuk mengelakkan episod pingsan dengan sedar bernafas dan kaedah lain. Penggunaan stoking mampatan juga dapat mengurangkan pengumpulan vena, membantu mengekalkan keadaan normal tekanan darah. Apabila tekanan darah tidak lagi jatuh ke tahap yang mengancam, pengsan tidak akan berlaku. Ubat pentadbiran juga boleh dipertimbangkan dalam rawatan sinkop misiksi. Sebagai contoh, pengambilan NaCl yang meningkat dapat berfungsi dengan baik. Perkara yang sama berlaku untuk rawatan dengan propranolol atau penstabilan peredaran darah dadah seperti fludrocortisone. Sekiranya sinkop sebenarnya berkaitan dengan kesan ortostatik dari bergerak dari kedudukan berbaring, mungkin perlahan-lahan berdiri dapat mengelakkan episod pengsan. Sekiranya pesakit menggerakkan kakinya sebelum berdiri, mula-mula meluruskan badan dan tetap dalam posisi duduk untuk beberapa waktu, maka dia sistem kardiovaskular akan lebih mudah untuk menyesuaikan diri.

Prospek dan prognosis

Secara umum, prognosis adalah baik. Ini kerana sinkop misiksi berlaku secara tiba-tiba dan kemudian diselesaikan secara spontan. Pengurusan perubatan tidak wajib. Risiko wujud terutamanya selepas alkohol penggunaan. Menurut anggaran pakar, lelaki muda adalah antara yang paling kerap terkena. Di kapal, kes-kes dapat difahami di mana lelaki membuang air kecil ke laut dari geladak. Kemudian sinkop misiksi bahkan boleh membawa maut. Mereka jatuh tidak sedarkan diri ke dalam air dan lemas. Kecederaan dan ketidakselesaan berpunca dari kejatuhan yang berlaku. Bergantung pada keadaan setempat, ini berisiko besar. Keadaan saintifik mengenai sinkop misiksi adalah buruk. Penurunan sementara tekanan darah memastikan bahawa otak dibekalkan dengan tidak mencukupi oksigen. Kejatuhan yang dihasilkan biasanya disebabkan oleh alkohol atau keadaan lain yang menyertainya. Akibatnya, keadaan ini kurang diketahui oleh doktor. Pesakit hampir tidak pernah hadir sama sekali. Oleh itu, beberapa saintis menganggap bahawa prevalensi dan jumlah kes yang tidak dilaporkan tidak boleh diremehkan. Secara kebetulan, wanita kurang mudah pingsan semasa membuang air kecil. Mereka membuang air kecil ketika duduk, yang juga dapat mencegah akibat negatif pada lelaki.

pencegahan

Untuk mengelakkan sinkop misiksi, latihan peredaran darah yang disasarkan dapat membantu. Dengan cepat bertindak balas terhadap permulaan pening dan duduk atau berbaring tepat pada masanya, orang yang terkena juga dapat mengurangkan risiko kecederaan jatuh.

Penjagaan susulan

Kehilangan kesedaran memerlukan tindak balas yang cepat, dan kadang-kadang mungkin terjadi sebelum episod pengsan yang lain. Dalam hal ini, penjagaan selepas ini hanya dapat membina pencegahan. Sekiranya terdapat tanda-tanda jelas kelemahan peredaran darah, mereka yang terjejas harus berusaha berbaring atau sekurang-kurangnya mencari tempat untuk duduk. Semasa melakukannya, kaki harus diletakkan setinggi mungkin. Untuk satu perkara, ini akan mengelakkan anda jatuh dan mengalami kecederaan yang lebih serius sekiranya tidak sedarkan diri. Jangan cuba mengabaikan gejala-gejala yang memalukan dalam keadaan awam dan jangan bertindak secara langsung. Mendekati keadaan tidak sedarkan diri terlalu berbahaya di belakang roda kereta atau semasa memandu jentera besar seperti di tempat kerja. Oleh kerana mantra pengsan kadang-kadang berlaku di luar jangkaan, disarankan untuk memberitahu persekitaran sosial yang dekat tentang mereka sehingga mereka dapat campur tangan dalam keadaan darurat. Hubungan dengan penghidap sindrom misiksi lain dapat membantu mempelajari bagaimana menangani keadaan dengan yakin dan meningkatkan kualiti hidup. Dalam hal ini, rawatan susulan juga memberi tumpuan kepada peningkatan kestabilan psikologi.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Apabila sinkop misiksi hadir, tindakan yang paling penting adalah mengelakkan situasi mencetuskan. Memperkukuhkan sistem kardiovaskular, seperti melalui latihan atau perubahan dalam diet, dapat membantu mengurangkan episod pengsan. Sedar bernafas, kelonggaran teknik dan ubat lain juga boleh membantu melawan sinkop secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, penghidap harus selalu bercakap kepada doktor juga. Doktor terlebih dahulu akan memeriksa simptom dan menjelaskan keadaan penyebabnya. Bergantung pada keadaan yang mendasari, lebih jauh langkah-langkah kemudian boleh diambil. Sekiranya turun naik tekanan darah adalah penyebabnya, penggunaan stoking mampatan boleh berguna, kerana ini menstabilkan aliran darah dan dengan itu mencegah pengsan. Di samping itu, pesakit harus meluangkan masa untuk bangun pada waktu pagi sehingga sistem kardiovaskular dapat menyesuaikan diri dengan perubahan kedudukan. Dianjurkan untuk menggerakkan kaki terlebih dahulu, kemudian perlahan-lahan meluruskan badan atas dan bergerak ke posisi duduk sebelum berdiri setelah beberapa minit tinggal di sana. Sekiranya terdapat ketidakselesaan kronik, alat pegangan yang sesuai harus dipasang di bilik mandi. Tikar juga boleh dipasang dalam beberapa keadaan untuk mengelakkan kecederaan serius selepas terjatuh.