Urosonografi Mikurasi: Rawatan, Kesan & Risiko

Ultrasonografi misiksi adalah istimewa ultrasound diagnosis saluran kencing dan buah pinggang menggunakan media kontras. Tujuan utamanya adalah untuk mengesan aliran balik air kencing dari pundi kencing ke dalam buah pinggang. Selalunya, pemeriksaan ini dilakukan pada kanak-kanak yang mempunyai jangkitan pada saluran kencing di mana penglibatan buah pinggang disyaki kerana disertai demam.

Apa itu urosonografi mikrofon?

Urosonografi Mikurosis adalah sesuatu yang istimewa ultrasound diagnosis saluran kencing dan buah pinggang menggunakan media kontras. Istilah micurition urosonography (MUS) merangkumi micturition (pengosongan pundi kencing), urologi (kepakaran perubatan yang berkaitan dengan organ yang mengalirkan air kencing), dan sonografi (ultrasound pemeriksaan organ). Tujuan pemeriksaan ini, yang sering dilakukan pada anak-anak, adalah untuk mendiagnosis vesico-uretero-renal refluks (VUR), iaitu aliran balik air kencing dari pundi kencing melalui ureter ke buah pinggang, dengan bantuan medium kontras. Ia melengkapkan pemeriksaan klasik seperti diagnostik ultrasound biasa juga diagnostik makmal, contohnya pemeriksaan air kencing untuk kuman juga istimewa darah ujian. Untuk mencatat proses fisiologi pada saluran kencing pesakit, tidak hanya sebagai gambaran, tetapi juga berkaitan dengan aktiviti fungsional, pemeriksaan juga dilakukan semasa buang air kecil atau pengisian semula pundi kencing. Selalunya, sonografi Doppler berkod warna digunakan untuk menggambarkan kemungkinan VUR

kerana di sini perjalanan medium kontras dapat ditunjukkan dengan tepat dan dengan cara ini diagnosis yang tepat dapat dibuat.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Semasa kanak-kanak menderita a jangkitan pada saluran kencing yang disertai oleh demam, disyaki bahawa buah pinggang terlibat dalam proses penyakit. Ini disebabkan oleh kuman memasuki buah pinggang melalui bukan fisiologi refluks air kencing dari pundi kencing. Di satu pihak, ini refluks boleh berlaku kerana gangguan anatomi kongenital (primer VUR), tetapi juga boleh disebabkan oleh kecacatan yang diperoleh seperti sekuel pembedahan, keradangan atau gangguan aliran keluar kencing (VUR sekunder). Untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang daripada gangguan biasa jenis ini, sebarang refluks mesti dikesan dengan segera. Oleh kerana sonografi klasik sahaja tidak dapat melakukan ini, ketepatan diagnosisnya bertambah baik dengan urosonografi mikurasi. Pada awal pemeriksaan, kateter nipis dimasukkan ke dalam pundi kencing pesakit yang biasanya mengalami penenang dan ultrasound konvensional keadaan organ ginjal dan saluran kencing dilakukan. Pundi kencing kemudian diisi dengan larutan garam fisiologi yang panas badan dan media kontras yang diperlukan untuk pencitraan ditambahkan. Sudah sampai pada tahap ini, urosonografi misiksi mungkin dapat memberikan petunjuk penting pertama: Sekiranya refluks cecair yang diperkaya kontras sudah dapat dilihat di sini, refluks tekanan rendah, iaitu refluks yang sudah terjadi ketika pundi kencing penuh, dapat diandaikan. Dalam pemeriksaan lebih lanjut, pergerakan medium kontras semasa micturition diperhatikan secara sonografi. Sekiranya air kencing mengalir kembali ke ginjal, ini disebut sebagai refluks tekanan tinggi, kerana tekanan di dalam pundi kencing meningkat semasa buang air kecil. Kadang-kadang penting untuk memeriksa proses pengisian dan pengosongan pundi kencing beberapa kali dalam urosonografi mikurasi untuk mengesahkan diagnosis dengan pasti. Dalam pemeriksaan yang sama, juga mungkin untuk mengisi pundi kencing dengan udara untuk melihat apakah gelembung udara naik ke kawasan ginjal. Pemeriksaan ini bukan sahaja dapat mengesahkan sekiranya terdapat refluks. Dengan menunjukkan fungsi ureter dan ginjal secara lateral, kawasan yang bertanggungjawab untuk refluks sering dapat dikenal pasti - berbeza dengan pemeriksaan makmal. Nilai informatif urosonografi misiksi berkaitan dengan VUR sangat tinggi - terutamanya apabila beberapa mitoksi diperhatikan dan Doppler warna digunakan. Walau bagaimanapun, jika pemeriksaan tidak dapat disimpulkan, disarankan untuk memeriksa urin secara konsisten untuk memuatkan bakteria sekiranya jangkitan saluran kencing lebih lanjut dengan demam berlaku dan berkemungkinan untuk melakukan urosonografi micturition lagi dengan persoalan refluks. Manfaat untuk mencegah kemungkinan kerosakan ginjal biasanya lebih besar daripada ketidakselesaan yang berkaitan dengan pemeriksaan ini.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Risiko ultrasonografi mitriksi rendah - terutamanya jika dibandingkan dengan bahaya ginjal yang mungkin diabaikan kerana kemungkinan refluks. Berbanding dengan prosedur diagnostik alternatif, sistouretrografi mikurasi (MCU), MUS bahkan menawarkan kelebihan yang berbeza: tidak seperti MCU, yang juga mengirimkan sinar-X ke kawasan organ pembiakan kebanyakan pesakit muda, varian sonografi diagnostik urologi tidak memerlukan radiasi sama sekali. Gelombang ultrasound yang digunakan sama sekali tidak berbahaya dan dapat digunakan sekerap yang dikehendaki. Medium kontras biasanya boleh diterima dengan baik. Untuk menghilangkan ketakutan atau ketidakselesaan dari pemeriksaan yang agak tidak menyenangkan, terutama bagi kanak-kanak, cahaya penenang adalah mungkin, yang juga boleh diterima dengan baik. Sehingga penenang ubat telah hilang dari badan, kanak-kanak mesti dipantau dengan teliti sehingga dia tidak jatuh, misalnya, kerana sedikit gangguan penyelarasan. Ubat pelali juga mempunyai kelebihan untuk mengelakkan kecederaan ketika kateter dimasukkan oleh pesakit yang gelisah. Kesan sampingan yang mungkin tetapi jarang berlaku pada urosonografi micturition adalah pengenalan kuman dan terhasil jangkitan pada saluran kencing walaupun pembasmian kuman berhati-hati seperti yang ditetapkan. Atas sebab ini, penting untuk memperhatikan gejala khas, terutama demam, pada hari-hari selepas pemeriksaan. Sekiranya disyaki jangkitan, a urinalisis perlu dilakukan dengan cepat dan, jika terdapat kuman dalam air kencing, perlu antibiotik harus ditadbir.