Otak tengah (Mesencephalon): Anatomi & Fungsi

Apakah otak tengah?

Otak tengah (mesencephalon) adalah sebahagian daripada batang otak di dalam otak. Antara lain, ia bertanggungjawab untuk mengawal penyelarasan. Di samping itu, ia memainkan peranan penting untuk mendengar dan melihat, tetapi juga untuk sensasi kesakitan.

Otak tengah terdiri daripada bahagian yang berbeza: Ke arah belakang (dorsal) terletak bumbung otak tengah (tectum mesencephali) dengan plat busut empat kali ganda (lamina tecti atau quadrigemina). Di tengah (ke arah perut = ventral) adalah tegmentum mesencephali (tudung). Di hadapan terdapat dua bonjolan, kranial crura cerebri, di antaranya terdapat lubang (fossa interpeduncularis) di mana saraf kranial ke-3 berjalan.

Bumbung otak tengah dengan plat tetrapod.

Plat tetrapod dibahagikan kepada empat gundukan oleh alur membujur dan melintang (dua atas: colliculi superior dan dua bawah: colliculi inferior). Di antara dua bukit atas terletak kelenjar pineal (corpus pineale) diencephalon.

Dari setiap empat timbunan terdapat tali yang mengalir ke dalam diencephalon. Helai atas menarik sebahagiannya ke dalam gundukan visual, sebahagiannya ke laluan visual (tractus opticus). Tali dari gundukan posterior, pusat pendengaran utama, membawa gentian dari laluan pendengaran pusat. Di antara dua gundukan bawah terdapat jaluran bahan putih, di sebelahnya saraf kranial ke-4 (saraf troklear) keluar.

bumbung otak tengah

Pedunkel serebrum

Pedunkel serebrum di permukaan anterior pangkal otak tengah ditikam oleh kapal dan satu lagi saraf kranial, saraf oculomotor (saraf kranial ke-3), keluar dari sini.

Otak tengah dilalui oleh aquaeductus mesencephali, sambungan nipis seperti saluran antara ventrikel serebrum III dan IV (ventrikel). Ventrikel serebrum (ventrikel).

Apakah fungsi otak tengah?

Otak tengah adalah sebahagian daripada sistem ekstrapiramidal, di mana kawalan pergerakan berlaku. Sebagai contoh, mesencephalon bertanggungjawab untuk mengawal hampir semua otot mata - contohnya, membuka dan menutup kelopak mata - melalui saraf kranial ke-3 (saraf oculomotor).

Nukleus saraf kranial ke-5 (saraf trigeminal) terletak di otak tengah. Ia bertanggungjawab untuk kepekaan otot pengunyahan, sendi temporomandibular dan otot mata luaran.

Kord yang menarik dari plat empat kali ganda otak tengah ke dalam saluran optik membawa laluan untuk refleks pupillary.

Ruber nukleus menarik ke dalam saraf tunjang dan mempengaruhi nada otot. Isyarat untuk pergerakan dimediasi dalam substantia nigra. Melalui otak tengah, rangsangan yang datang dari saraf tunjang dan melalui diencephalon dihantar ke serebrum. Dalam arah yang bertentangan, rangsangan dari serebrum dihantar ke sel-sel saraf dalam saraf tunjang yang bertanggungjawab untuk fungsi motor.

Di manakah terletaknya otak tengah?

Otak tengah terletak di antara jambatan (pons) dan diencephalon. Ia mengelilingi aquaeductus mesencephali.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan otak tengah?

Apabila otak tengah mengalami lesi (contohnya, oleh tumor), terdapat gangguan dalam pergerakan, gaya berjalan dan tumpuan. Gangguan dalam pergerakan mata dan murid juga mungkin menunjukkan tumor dalam mesencephalon.

Penyakit Parkinson dicirikan oleh kemerosotan sel-sel dalam substantia nigra. Neurotransmitter dopamin, yang diperlukan untuk penghantaran rangsangan, hilang. Akibatnya adalah disfungsi dan gangguan dalam fungsi motor.

Perubahan dalam substantia nigra otak tengah juga bertanggungjawab untuk gangguan kekurangan perhatian (ADD) dan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).

Apabila otak tengah rosak, individu yang terjejas akan terpinga-pinga dan mempunyai reaksi tertunda kepada rangsangan luar.