Jangkitan Telinga Tengah: Gejala

Apakah tanda-tanda otitis media?

Jangkitan telinga tengah (otitis media) biasanya menjangkiti dirinya melalui simptom tipikal: Tanda-tanda penyakit akut ialah serangan tiba-tiba dan sakit telinga yang teruk. Ia berlaku pada satu atau kedua-dua telinga.

Kadang-kadang ia berlaku bahawa gegendang telinga pecah. Dalam kes ini, nanah dan pelepasan sedikit berdarah keluar dari telinga. Selalunya dalam otitis media purulen ini sakit telinga kemudiannya hilang secara tiba-tiba.

Sebagai tambahan kepada gejala ciri jangkitan telinga tengah ini, terdapat tanda-tanda lain yang kurang jelas menunjukkan otitis media.

Bagaimana lagi anda boleh mengenali jangkitan telinga tengah?

  • Demam (terutama pada kanak-kanak kecil)
  • Keletihan dan rasa sakit yang teruk
  • Loya and muntah-muntah
  • Sakit rahang apabila sakit memancar ke kawasan lain

Selain itu, dalam banyak kes, jangkitan telinga tengah menunjukkan gejala selsema, yang sering menjadi punca jangkitan telinga tengah. Ini termasuk gejala seperti batuk atau selsema.

Kursus penyakit ini

Umur pesakit memainkan peranan dan mempengaruhi gejala otitis media. Orang dewasa, sebagai contoh, kurang berkemungkinan mengalami demam berbanding kanak-kanak. Sebaliknya, yang kedua secara amnya menunjukkan gejala otitis media seperti demam, peningkatan kerengsaan dan sentuhan berterusan telinga yang terjejas.

Pada kanak-kanak kecil, gejala sering nyata berbeza daripada orang dewasa. Ketahui segala-galanya tentang otitis media pada kanak-kanak dan bayi di sini.