Migrain dengan aura | Fisioterapi untuk migrain

Migrain dengan aura

Arti kata aura berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud "stim". Dalam konteks migrain ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa seorang guru dari Galen bernama Pilops menerangkan gejala aura sebagai wap yang merebak dari hujung kaki melalui urat ke kepala. Aura, yang juga merupakan fasa kedua migrain, menggambarkan gangguan neurologi yang boleh menjadi pertanda migrain.

Gejala semasa aura berbeza secara individu. Selalunya ia mempengaruhi penglihatan. Ini termasuk penglihatan kabur, kilatan, kilauan atau bentuk di depan mata dan, dalam kes yang melampau, jangka pendek buta. Walau bagaimanapun, pada pesakit lain, gangguan neurologi lain seperti mati rasa, paresthesia atau kesemutan juga mungkin berlaku. Tayangan semasa aura tidak semestinya disertai kesakitan, tetapi banyak orang menganggap mereka sangat menyedihkan.

Dadah

Dalam rawatan migrain, pelbagai ubat boleh digunakan. Bergantung pada gejala yang menyertainya dan intensiti kesakitan, doktor atau ahli farmasi memutuskan terapi mana yang paling menjanjikan. Paracetamol, asid acetylsalicylic (mis aspirin) dan ibuprofen untuk ringan hingga sederhana kesakitan.

Ubat ini boleh didapati tanpa resep di farmasi. Triptans seperti sumatriptan atau naratriptan meniru zat tubuh sendiri serotonin dan menyempitkan darah kapal dalam otak yang diluaskan dalam migrain. The triptan juga berkesan melawan loya and muntah.

Adalah lebih baik sekiranya triptan diambil semasa fasa aura, tetapi ia juga dapat membantu semasa a serangan migrain. Ergotamin (atau ergot alkaloid) berkesan terutamanya terhadap kesakitan migrain. Pada masa lalu, mereka adalah ubat pilihan untuk merawat migrain.

Walau bagaimanapun, kerana kesan sampingan (termasuk loya and muntah) mereka digantikan oleh triptans beberapa waktu lalu. Sebagai tambahan kepada ubat penahan sakit yang disebutkan di atas, ubat lain untuk gejala migrain yang menyertainya boleh diambil menambah terapi. Ini termasuk, sebagai contoh, metoclopramide untuk loya and muntah serta gabungan yang lain ubat penahan sakit.

  • Paracetamol, asid acetylsalicylic (mis aspirin) dan ibuprofen untuk kesakitan ringan hingga sederhana. Ubat ini boleh didapati tanpa resep di farmasi.
  • Triptans seperti sumatriptan atau naratriptan meniru zat tubuh sendiri serotonin dan menyempitkan darah kapal dalam otak yang melebar semasa migrain. Triptan juga berkesan terhadap mual dan muntah.

    Lebih baik jika triptan diambil semasa fasa aura, tetapi ia juga dapat membantu semasa a serangan migrain.

  • Ergotamin (atau ergot alkaloid) berkesan terutamanya terhadap kesakitan migrain. Pada masa lalu, mereka adalah ubat pilihan dalam rawatan migrain. Walau bagaimanapun, kerana kesan sampingan (termasuk loya dan muntah) mereka digantikan oleh triptan beberapa waktu lalu.
  • Selain yang disebutkan di atas ubat penahan sakit, ubat lain untuk gejala migrain yang menyertainya boleh diambil menambah terapi. Ini termasuk, misalnya, metoclopramide untuk mual dan muntah serta kombinasi ubat penahan sakit yang lain.