Minocycline

Produk

Minocycline boleh didapati secara komersial dalam bentuk bersalut filem tablet (Minocin). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1984. Minac kapsul berada di luar perdagangan. Ubat-ubatan topikal juga terdapat di beberapa negara.

Struktur dan hartanah

Minocylcine (C23H27N3O7, Mr = 457.5 g / mol) terdapat dalam dadah sebagai hidroklorida minocycline, kuning, kristal, hygroscopic serbuk larut dalam air. Ia adalah lipofilik dan semisintetik tetrasiklin.

Kesan

Minocycline (ATC J01AA08) mempunyai sifat bakteriostatik dan anti-radang. Kesannya disebabkan oleh penghambatan sintesis protein bakteria oleh sekatan terbalik dari laman pengikat pada subunit 30S ribosom. Ini mengehadkan pertumbuhan propionibakteria.

Petunjuk

Untuk rawatan jerawat (vulgaris jerawat). Minocycline, seperti doxycycline, juga digunakan untuk merawat rosacea tetapi tidak diluluskan untuk tujuan ini di banyak negara. Ia juga tidak didaftarkan untuk rawatan penyakit berjangkit di banyak negara.

Dos

Menurut sisipan pakej. The tablet biasanya diambil pada waktu pagi dan petang berpuasa (1 jam sebelum atau dua jam selepas makan) dan dengan banyak cecair (no susu). The tempoh terapi sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu. Jangan berikan semasa berbaring atau sebelum tidur. Sekiranya tidak bertoleransi, mungkin juga untuk mengambilnya dengan makanan, walaupun ini akan berkurang penyerapan agaknya. The kulit harus dilindungi dari sinaran UV dan matahari semasa rawatan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitiviti, termasuk pada tetrasiklin lain.
  • Mengandung dan menyusukan anak
  • Kanak-kanak di bawah 8 tahun
  • Disfungsi hati yang teruk

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Beberapa ubat boleh mengurangkan penyerapan minocycline. Ini termasuk antasid, multivitamin, kalsium, magnesium, besi, dan kolestiramin. Mereka tidak boleh diberikan bersamaan. Lain mungkin interaksi termasuk antibiotik, ejen toksik kepada hati and buah pinggang, antikoagulan, barbiturat, antiepilepsi, kontraseptif, dan isotretinoin.

Kesan buruk

Kesan buruk yang paling biasa termasuk: