Minoxidil

Produk

Minoxidil tersedia secara komersial sebagai penyelesaian dan di beberapa negara juga sebagai busa (Regaine, generik, Amerika Syarikat: Rogaine). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1987. Nama jenama tersebut dipakai pada kata kerja Bahasa Inggeris, yang bermaksud untuk memulihkan atau mendapatkan kembali. Artikel ini merujuk kepada penggunaan luaran. Tablet juga ada untuk rawatan tekanan darah tinggi.

Struktur dan hartanah

Minoxidil (C9H15N5O, Mr = 209.2 g / mol) wujud sebagai putih, kristal dan peka dengan cahaya serbuk larut dalam air. Ia adalah turunan piperidine dan pyrimidine.

Kesan

Minoxidil (ATC D11AX01) mengurangkan berlebihan keguguran rambut dan mendorong pertumbuhan rambut baru dalam keguguran rambut androgenetik. The rambut semakin berlalu dari fasa rehat (telogen) ke fasa pertumbuhan (anagen). Fasa pertumbuhan berpanjangan dan diameter rambut batang meningkat.

Petunjuk

Untuk rawatan androgenetik luaran keguguran rambut pada lelaki dan wanita.

Dos

Menurut risalah pakej. Penyelesaian ini bertujuan untuk digunakan pada kulit kepala yang sihat dan kering. Ia digunakan pada kawasan yang terjejas pada waktu pagi dan malam. Tangan mesti dibasuh dengan bersih selepas permohonan. Agar kesan itu berlaku dan dikekalkan, aplikasi berterusan perlu dilakukan. Sekiranya produk dihentikan, keberkesanannya akan hilang.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Secara teorinya mungkin kesan dari antihipertensi dan vasodilator boleh ditingkatkan. Penggunaan serentak dermatik dan agen yang meningkatkan penyerapan minoxidil melalui kulit ke darah tidak digalakkan.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk reaksi tempatan pada kulit kepala, seperti ringan ekzema, dan sakit kepala. Bertambah keguguran rambut mungkin berlaku pada beberapa minggu pertama rawatan. Walau bagaimanapun, ini adalah perkara biasa dan merupakan sebahagian daripada rawatan. Minoxidil jarang menyebabkan kesan sampingan sistemik seperti hipotensi.