Miracle Tree: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Kacang jarak juga dikenali sebagai pokok keajaiban. Minyak tanaman tropika digunakan terutamanya sebagai julap.

Kejadian dan penanaman pokok keajaiban

Penanaman tanaman ini berlaku di kawasan tropika, sementara ia liar di selatan Eropah. Ricinus communis (pokok keajaiban) adalah satu-satunya wakil gen kastor kacang. Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga spurge (Euphorbiaceae) dan juga disebut Christ palm di Jerman. Pokok keajaiban adalah semak malar hijau. Ia boleh mencapai ketinggian pertumbuhan maksimum 15 meter. Walau bagaimanapun, spesimen itu berkembang di Eropah hanya mencapai ketinggian antara 50 sentimeter dan 4 meter. Daun palmate dapat mencapai ukuran hingga 70 sentimeter. Bergantung pada jenis pokok keajaiban, mereka mempunyai warna hijau, biru-kelabu atau merah. Tempoh berbunga Ricinus communis adalah antara bulan Julai dan Oktober. Pada akhir musim gugur, biji, yang berbentuk seperti kacang, muncul dari buah berduri kapsul bunga. Ricinus communis berasal dari kawasan tropika di Afrika dan India. Penanaman tanaman ini berlaku di kawasan tropika, sementara ia liar di selatan Eropah. Di Amerika Syarikat, pokok keajaiban kadang-kadang dianggap sebagai rumpai.

Kesan dan aplikasi

Bahan-bahan pokok keajaiban yang paling terkenal adalah kastor serta minyak kastor (Ricinum oleum). Walau bagaimanapun kastor mempunyai kesan toksik dan terdapat di lapisan benih tanaman. Walaupun sejumlah kecil kastor boleh membawa kesan maut. Orang yang terjejas mati akibat kegagalan peredaran darah dalam dua hari. minyak kastor, sebaliknya, mempunyai kesan terapeutik. Ini diperoleh dari biji tanaman dengan sejuk menekan dan tidak beracun. Proses penekanan mencegah racun racun daripada dipindahkan ke minyak. Dalam bidang perubatan, minyak kastor digunakan secara dalaman dan luaran. Ia terdiri daripada trigliserida asid ricinoleik. Di antara usus kecil, pelepasan asid ricinoleic berlaku melalui lipase. Asid ricinoleic melancarkan kesan sebenar minyak jarak. Oleh itu, ia memastikan penghambatan dari penyerapan of air and natrium dari usus. Ini membolehkan lebih banyak air and elektrolit untuk mencapai usus, yang menyebabkan peningkatan jumlah najis. Selain itu, najis menjadi lebih lembut, yang seterusnya menghasilkan a julap kesan. Juga bertanggungjawab untuk julap kesannya adalah kerengsaan usus mukosa oleh asid ricinoleic. Minyak kastor diberikan secara dalaman sekiranya sembelit. Ia boleh diberikan dalam bentuk minuman atau sebagai enema. Sebagai alternatif, 1 hingga 2 sudu minyak jarak boleh diminum kosong perut. Selepas kira-kira dua hingga empat jam, kesan pencahar masuk. Walau bagaimanapun, minyak tulen itu mempunyai keburukan rasa. Untuk memperbaikinya, ia boleh dicampurkan dengan sedikit sirap buah atau jus lemon. Menyejukkan minyak jarak juga dianggap bermanfaat. Sebagai alternatif, bagaimanapun, kapsul tersedia tanpa rasa dan oleh itu lebih senang diambil. The kapsul biasanya mengandungi empat hingga enam gram minyak kastor. Dos yang lebih rendah mempunyai kesan negatif terhadap kesan pencahar. Apabila menggunakan minyak jarak, disyorkan untuk tidak melebihi jangka masa pengambilan 14 hari. Pakar juga menasihatkan agar tidak mengambil minyak jarak jika berlaku keracunan. Oleh itu, minyak memberikan penyebaran toksin yang lebih cepat di dalam badan. Sebagai tambahan, interaksi dengan pelbagai dadah mungkin. Minyak kastor juga boleh diberikan secara luaran. Oleh itu, ia boleh disapu beberapa kali sehari pada kawasan yang terjejas sekiranya berlaku kulit penyakit.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Tumbuhan kacang kastor terkenal pada masa dahulu kerana kesan pencaharnya. Oleh itu, orang Mesir kuno menggunakan biji tanaman untuk mengosongkan usus, tetapi ini sering mengakibatkan keracunan. Oleh itu, orang Yunani kuno menggunakan pokok ajaib hanya untuk rawatan luaran. Dalam China dan India, bijinya dihancurkan dan digunakan untuk tapal untuk lumpuh muka atau bengkak sendi. Teh kastor yang terbuat dari akar dan daun juga digunakan untuk melawan batuk keluhan. Pada akhir abad ke-18, minyak jarak didapati secara meluas di Eropah sebagai pencahar tanpa menyebabkan keracunan. Ia juga digunakan untuk melapisi bulu mata. Pada zaman moden ini, minyak jarak lebih banyak digunakan untuk produk industri. Ini termasuk kosmetik, pelincir, kertas dan cat. Secara terapi, minyak jarak jarang digunakan pada masa ini. Sekiranya lain langkah-langkah terhadap sembelit kekal tanpa kesan, sangat sesuai untuk rawatan jangka pendek untuk mencapai pengosongan usus yang dipercepat. Ini mungkin berlaku selepas rawatan cacing atau pembedahan dubur. Minyak kastor juga membantu dalam penyakit radang kulit. Perkara yang sama berlaku untuk tempat umur, parut, kulit serpihan dan buasir. Oleh itu, minyak mempunyai sifat menembus sumur ke ruang antar sel. Oleh kerana ia juga membina filem pelindung mekanikal terhadap air dan bahan pencemar larut dalam air, ia menyumbang kepada penyembuhan fisura dan kulit pecah-pecah. Tidak digalakkan mengambil minyak jarak pada lewat malam mengandung. Minyak itu semestinya mendorong tenaga kerja, tetapi ia mekanisme tindakan masih belum terkenal. Atas sebab ini, gunakan selepas minggu ke-40 mengandung hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan pakar. Kemungkinan kesan sampingan pengambilan minyak kastor secara dalaman termasuk loya and cirit-birit.