Keguguran: Tanda, Gejala

Bagaimana anda boleh mengenali keguguran?

Selalunya, pendarahan faraj adalah petunjuk keguguran (pengguguran). Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Terdapat juga tanda-tanda lain yang menunjukkan bahawa keguguran akan berlaku atau telah berlaku. Sebagai contoh, tidak jarang keguguran berlaku seperti haid dan berlaku sebelum kehamilan ditetapkan.

Bagaimanakah anda melihat keguguran pada awal kehamilan?

Selalunya, keguguran pada awal kehamilan disertai dengan pendarahan yang menyerupai haid. Jika kehamilan masih belum pasti, kadangkala sukar untuk membezakan sama ada ia adalah pengguguran atau tempoh. Kadangkala keguguran berlaku tanpa pendarahan sebagai gejala.

Sakit di perut, sama seperti sakit haid, dan sakit belakang adalah tanda-tanda keguguran yang lain.

Walaupun terdapat bukti bahawa wanita yang mengalami loya semasa hamil kurang berkemungkinan keguguran, ini tidak bermakna wanita tanpa loya mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi.

Ujian kehamilan positif walaupun keguguran?

Semasa kehamilan, jumlah hormon tertentu (ß-hCG, human chorionic gonadotropin) meningkat dalam darah dan air kencing. Hormon ini dikesan melalui ujian kehamilan. Walaupun tahap menurun selepas keguguran, ini tidak berlaku serta-merta. Oleh itu, terdapat kemungkinan bahawa tidak lama selepas keguguran, ujian kehamilan masih lemah positif.

Apakah rupa darah semasa keguguran?

Seberapa berat pendarahan semasa keguguran berbeza-beza. Pendarahan berat secara tiba-tiba adalah sama seperti pendarahan lemah secara beransur-ansur.

Mengancam pengguguran

Dalam ancaman pengguguran (secara perubatan, "abortus imminens"), gejala keguguran pertama ialah pendarahan faraj. Dalam sesetengah kes, kontraksi ditambah sebagai tanda keguguran yang akan berlaku. Namun, serviks tertutup. Dalam kebanyakan kes, pendarahan disebabkan oleh lebam (hematoma) plasenta.

Bagi wanita hamil yang terjejas, rehat tidur adalah penting untuk mengelakkan keguguran.

Pengguguran permulaan

Pengguguran baru lahir dari segi perubatan dipanggil "abortus incipiens". Berbeza dengan pengguguran yang akan berlaku, serviks sudah terbuka. Tanda-tanda keguguran termasuk pendarahan dan kontraksi yang menyakitkan. Pengguguran biasanya tidak lagi dapat dicegah pada peringkat ini. Pengguguran permulaan biasanya beralih kepada pengguguran yang tidak lengkap atau lengkap.

Pengguguran yang tidak lengkap atau lengkap

Pengguguran tingkah laku

Borang ini (Bahasa Inggeris: “Missed Abortion”) amat berbahaya. Di sini tiada simptom keguguran luar biasa. Tiada pendarahan atau kesakitan. Serviks tertutup dan tiada apa yang dikeluarkan. Doktor mengesan keguguran ini melalui pemeriksaan ultrasound. Dia tidak mengesan sebarang tanda kehidupan dalam embrio, seperti bunyi jantung. Di samping itu, rahim berhenti membesar.

Pengguguran demam

Apa yang dipanggil "abortus febrilis" ini biasanya disertai dengan demam antara 38 dan 39 darjah Celcius dan pelepasan bernanah dari faraj. Tanpa rawatan, keguguran jenis ini mengancam nyawa. Kemudian terdapat risiko keguguran septik dengan gangguan pembekuan darah yang teruk dan juga kegagalan berbilang organ.

Telur angin

Insidennya adalah 50 hingga 90 peratus daripada pengguguran spontan pada bulan kedua kehamilan. Seperti pengguguran terkawal, terdapat sedikit tanda-tanda keguguran. Selalunya, tompok adalah satu-satunya gejala.

Kebiasaan menggugurkan kandungan

Pengguguran kebiasaan adalah apabila seorang wanita mengalami tiga atau lebih keguguran. Ia menjejaskan kira-kira satu hingga dua peratus daripada semua pasangan. Punca yang paling biasa termasuk perubahan dalam solekan genetik salah seorang ibu bapa atau tindak balas imun yang terjejas pada wanita (contohnya, sindrom antiphospholipid).

Jenis keguguran dan tanda-tanda keguguran menentukan cara wanita yang terjejas dirawat.