Misoprostol: Kesan, Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana misoprostol berfungsi

Misoprostol ialah terbitan sintetik yang dihasilkan daripada hormon tisu prostaglandin E1 (iaitu analog prostaglandin E1 yang dipanggil). Ia boleh berlabuh pada sel kelenjar tertentu mukosa gastrik (sel parietal) dan dengan itu menghalang pembebasan asid gastrik. Ini boleh membantu mencegah ulser berkaitan asid dalam perut dan duodenum.

Otot licin dinding rahim juga mempunyai tapak dok (reseptor) untuk prostaglandin seperti misoprostol. Apabila bahan aktif mengikat di sana, ia mencetuskan pengecutan otot rahim (penguncupan). Prostaglandin seperti misoprostol juga menggalakkan penyediaan serviks untuk kelahiran: ia menjadi lebih lembut dan lebih pendek untuk mewujudkan keadaan yang baik untuk laluan menghampiri bayi.

Bilakah misoprostol digunakan?

Di Jerman, penyediaan gabungan (tablet) yang mengandungi bahan aktif diclofenac dan misoprostol telah diluluskan untuk orang dewasa dengan osteoarthritis atau arthritis rheumatoid: diclofenac melegakan proses keradangan dan kesakitan yang disebabkan oleh penyakit ini. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan ulser gastrousus sebagai kesan sampingan, yang mana misoprostol tambahan bertujuan untuk mencegahnya.

Misoprostol juga sering diberikan di klinik Jerman sebagai kontraseptif (untuk mendorong kelahiran), juga dalam bentuk tablet. Ia dianggap sangat berkesan dan boleh mengurangkan bilangan pembedahan caesarean yang diperlukan. Ia digunakan untuk induksi buruh tanpa kelulusan ("luar label"), iaitu tanpa disiasat dan diuji secara khusus untuk bidang permohonan ini.

Di negara lain, tablet misoprostol juga sering diberikan sebagai oksitosik – kadangkala tanpa kelulusan (seperti di Jerman), kadangkala dengan kelulusan. Malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan misoprostol dos yang rendah sebagai cara yang berkesan untuk mendorong buruh - kerana keseimbangan risiko-manfaatnya yang baik.

Bagaimana misoprostol digunakan

Tablet gabungan dengan diklofenak dan misoprostol untuk rawatan osteoarthritis dan rheumatoid arthritis hanya diluluskan untuk orang dewasa. Melainkan jika ditetapkan sebaliknya, pesakit mengambil satu tablet dua kali sehari dengan banyak cecair bersama makanan.

Untuk menamatkan kehamilan dengan ubat, wanita itu mula-mula mengambil satu dos mifepristone. Selepas 36 hingga 48 jam, dia menerima satu dos misoprostol di bawah pengawasan perubatan. Keguguran berlaku pada jam berikutnya.

Apakah kesan sampingan misoprostol?

Kesan buruk yang paling biasa daripada tablet gabungan dengan diklofenak dan misoprostol adalah sakit perut, cirit-birit, loya dan aduan lain di bahagian atas abdomen.

Persediaan misoprostol untuk pengguguran paling kerap mencetuskan loya, muntah, cirit-birit dan sakit perut. Yang terakhir ini disebabkan oleh pengecutan rahim yang diingini.

Tablet misoprostol untuk induksi persalinan (tanpa kelulusan) boleh menyebabkan cecair amniotik dicemari oleh “air liur kanak-kanak” (meconium: najis pertama kanak-kanak). Biasanya, mekonium hanya dikumuhkan dalam beberapa hari pertama selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, melepasi mekonium semasa masih dalam kandungan di bawah pengaruh penyediaan misoprostol seharusnya tidak mempunyai sebarang kesan yang tidak diingini kepada kanak-kanak.

Sebaliknya, penyediaan misoprostol oral boleh mengakibatkan aktiviti persalinan berubah: Misoprostol boleh merangsang rahim secara berlebihan, menyebabkan peningkatan mendadak dalam bilangan kontraksi - sehingga dan termasuk "ribut buruh" (sangat banyak kontraksi pada selang masa yang sangat singkat) . Akibat yang mungkin boleh termasuk kekurangan oksigen pada kanak-kanak (dengan risiko kerosakan otak) dan koyakan di dinding rahim. Terdapat juga laporan individu kematian berikutan pemberian tablet misoprostol untuk mendorong kelahiran.

Apakah yang perlu saya ingat semasa menggunakan misoprostol?

Tablet gabungan dengan diklofenak dan misoprostol tidak boleh diambil oleh wanita yang hamil atau merancang kehamilan. Wanita dalam usia mengandung hanya boleh menggunakan ubat jika mereka menggunakan kontraseptif yang boleh dipercayai. Sekiranya kehamilan berlaku, ubat mesti dihentikan serta-merta.

Pesakit harus terlebih dahulu membincangkan penggunaan serentak tablet gabungan dengan ubat lain dengan doktor atau ahli farmasi.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan misoprostol

Persediaan gabungan preskripsi sahaja dengan diklofenak dan misoprostol boleh didapati daripada farmasi.

Persediaan misoprostol untuk pengguguran dan induksi buruh biasanya diberikan oleh doktor atau kakitangan perubatan.

Berapa lamakah misoprostol diketahui?

Pada tahun 1980-an, pengeluar farmaseutikal Pfizer melancarkan penyediaan misoprostol oral untuk pencegahan dan rawatan ulser perut dan duodenum di pasaran Jerman. Ia telah ditarik balik dari pasaran Jerman pada tahun 2006. Di negara lain, penyediaannya juga diluluskan sebagai ubat perut. Ia boleh diimport dari sana ke Jerman, di mana ia kemudian digunakan dalam obstetrik di banyak klinik.

Dadah Cytotec dengan bahan aktif misoprostol untuk mendorong kelahiran disyaki menyebabkan komplikasi yang serius. Anda boleh mendapatkan jawapan kepada semua soalan penting mengenai topik ini di sini.