misoprostol

Produk

misoprostol tablet untuk ubat pengguguran diluluskan di banyak negara pada tahun 2015 (MisoOne). Artikel ini merujuk kepada pengguguran. Selain itu, lain-lain dadah wujud dengan petunjuk lain (perlindungan gastrik, induksi persalinan).

Struktur dan hartanah

Misoprostol (C22H38O5, Mr = 382.5 g / mol) adalah turunan sintetik prostaglandin E1 dan wujud sebagai campuran dua enantiom. Ia adalah cecair likat yang larut dalam air. Misoprostol adalah ester prodrug yang ditukar kepada asid misoprostolik aktif dalam badan.

Kesan

Misoprostol (ATC G02AD06) menyebabkan pengecutan myometrium (lapisan otot licin uterus) dan kelonggaran daripada serviks. Ini membuka serviks dan membenarkan janin untuk diusir.

Petunjuk

Untuk ubat pengguguran intrauterin awal mengandung sehingga amenorea selama 49 hari pada orang dewasa, selepas pengambilan mifepristone. Selain itu, terdapat petunjuk lain (induksi buruh).

Dos

Menurut SmPC. Yang tunggal dos diambil 36 hingga 48 jam selepas pengambilan mifepristone.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Kehamilan yang belum disahkan oleh sonografi atau ujian biologi
  • Kecurigaan kehamilan ektopik
  • Tempoh kehamilan> 49 hari
  • Kehadiran kontraindikasi terhadap mifepristone

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Antasid boleh mengurangkan bioavailabiliti misoprostol. NSAID boleh mengurangkan keberkesanan ubat. Bertambah cirit-birit mungkin berlaku dengan magnesium pentadbiran.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk merangkumi jangkitan, loya, muntah, cirit-birit, kembung perut, kejang, rahim pengecutan, dan pendarahan.