Mistletoe: Tumbuhan Penyembuh untuk Kanser?

Apakah kesan mistletoe?

Persediaan yang diperbuat daripada mistletoe sering digunakan di Jerman, Austria dan Switzerland dalam perubatan alternatif sebagai ubat kanser. Mereka diberikan sebagai sokongan (adjuvant) kepada rawatan kanser konvensional.

Sesetengah kajian sememangnya menunjukkan bahawa mistletoe mungkin berkesan terhadap kanser. Walau bagaimanapun, pengkritik terapi mistletoe menolaknya, contohnya kerana kajiannya cacat, tidak disemak oleh pakar atau tidak memenuhi keperluan saintifik moden. Secara keseluruhan, tiada bukti jelas sehingga kini bahawa mistletoe boleh membantu melawan kanser.

Menurut perubatan rakyat, mistletoe juga harus mempunyai kesan penyembuhan pada penyakit lain. Ini termasuk sebagai contoh

Selanjutnya, tumbuhan ubatan nampaknya membantu dengan aduan mental seperti berdebar-debar dan gugup. Tumbuhan ini juga digunakan dalam perubatan rakyat untuk menyokong fungsi kardiovaskular. Bukti saintifik keberkesanan dalam bidang ini juga kurang.

Bagaimanakah mistletoe digunakan?

Persediaan mistletoe standard juga diberikan secara eksklusif sebagai suntikan untuk penyakit sendi degeneratif-radang.

Berapa kerap, berapa lama dan dalam dos apa ekstrak tumbuhan ubatan ditadbir bergantung pada penyediaan tertentu dan pada cadangan doktor dan pengilang.

Perubatan rakyat menggunakan pelbagai persediaan tumbuhan ubatan, contohnya teh, titisan dan tincture, dragées dan tablet.

Dalam perubatan antroposofik, elixir, jus tekan tumbuhan segar dan ekstrak air mistletoe yang ditapai disyorkan untuk rawatan kanser. Pendekatan penyembuhan pelengkap ini kembali kepada Rudolf Steiner, pengasas sekolah Waldorf.

Dalam kes penyakit, anda harus sentiasa berbincang dengan doktor anda tentang terapi yang sesuai.

Apakah kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh produk mistletoe?

  • Seram sejuk
  • Demam
  • Sakit kepala
  • Sakit dada
  • masalah peredaran darah, seperti cepat bangun dari baring
  • reaksi alergi
  • bengkak sementara dan kemerahan di tapak suntikan

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan mistletoe

Bincangkan penggunaan tumbuhan ubatan dengan pakar perubatan berpengalaman yang mempunyai banyak pengalaman dalam kedua-dua perubatan konvensional dan komplementari.

Sesetengah ekstrak mistletoe tidak boleh disuntik dalam kes peningkatan tekanan intrakranial (seperti metastasis dalam otak atau tumor otak), leukemia, kanser sel renal atau melanoma. Kebanyakan penyediaan mistletoe juga tidak disyorkan semasa mengandung, penyusuan atau pada kanak-kanak.

Secara umum, hipersensitiviti kepada protein, demam tinggi, jangkitan progresif kronik, dan dalam tumor otak atau saraf tunjang juga dianggap sebagai kontraindikasi.

Bagaimana untuk mendapatkan produk mistletoe

Untuk penggunaan dan dos semua ubat mistletoe, sila baca sisipan bungkusan dan minta nasihat doktor atau ahli farmasi anda.

Mistletoe: Apa itu?

Mistletoe (album Viscum) tergolong dalam keluarga mistletoe (Loranthaceae). Ia adalah semishrub malar hijau yang tumbuh sebagai hemiparasit pada pokok konifer atau daun (bergantung kepada subspesies) di zon sederhana di Eropah dan Asia.

Kebiasaan sfera, tumbuhan boleh mencapai diameter satu meter. Cabangnya yang bercabang, kuning-hijau juga mempunyai daun kuning-hijau, berkulit, memanjang yang terletak bertentangan antara satu sama lain secara berpasangan di setiap hujung dahan yang bercabang.