Injap Mitral – Struktur dan Fungsi

Injap mitral: injap masuk di jantung kiri.

Injap mitral membolehkan darah mengalir dari atrium kiri ke ventrikel kiri. Kerana lokasinya, ia dianggap sebagai salah satu injap atrioventrikular, bersama-sama dengan injap tricuspid. Seperti tiga injap jantung yang lain, ia terdiri daripada lapisan dua lapisan dalam jantung (endokardium) dan merupakan injap risalah yang dipanggil. Malah, ia mempunyai dua "risalah", satu anterior dan satu posterior, itulah sebabnya ia juga dipanggil injap bicuspid (Latin: bi-=dua, cuspis=spike, tip).

Otot papilari injap mitral

Kord tendinous melekat pada tepi risalah, menyambungkannya ke otot papillary. Otot-otot ini adalah tonjolan kecil otot ventrikel ke dalam ventrikel. Mereka menghalang risalah bebas-gantung injap mitral daripada berundur ke dalam atrium disebabkan oleh tekanan yang terhasil apabila ventrikel mengecut (otot mengecut dalam systole).

Fungsi injap mitral

Masalah injap mitral biasa

Dalam stenosis mitral, injap mitral menyempit, menyebabkan ventrikel tidak mengisi dengan betul semasa diastole. Dalam kebanyakan kes, stenosis injap mitral adalah disebabkan oleh keradangan injap yang disebabkan oleh demam reumatik. Jarang sekali ia kongenital atau terkalsifikasi semata-mata kerana haus dan penuaan.

Dalam regurgitasi mitral, injap mitral tidak menutup rapat, membenarkan darah kembali dari ventrikel ke atrium semasa systole. Ini menyebabkan sejumlah darah "berulang-alik" antara atrium dan ventrikel. Punca regurgitasi injap mitral termasuk endokarditis bakteria (keradangan injap jantung), otot dan tendon papillari yang koyak (cth, akibat kecederaan dinding dada, pembedahan, atau serangan jantung), atau penyakit reumatik.

Jika satu atau kedua-dua helaian injap membonjol ke dalam atrium semasa systole, doktor merujuk kepada ini sebagai prolaps injap mitral. Injap mungkin masih ketat. Walau bagaimanapun, prolaps injap mitral yang lebih teruk juga membawa kepada ketidakcukupan injap. Prolaps kadangkala kongenital, tetapi puncanya sering tidak jelas. Ia cenderung memberi kesan kepada wanita dengan kelemahan tisu penghubung lebih kerap. Kadangkala doktor mendengar satu atau lebih "klik sistolik" dengan stetoskop semasa prolaps injap mitral.