Kaedah tindakan dan bidang aplikasi | Amoxicillin dan alkohol - adakah itu serasi?

Kaedah tindakan dan bidang aplikasi

Amoxicillin adalah ubat yang tergolong dalam kumpulan antibiotik. Antibiotik mempunyai kesan antimikrob dan oleh itu digunakan untuk merawat jangkitan. Walau bagaimanapun, antibiotik hanya berkesan terhadap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria.

Oleh itu, penggunaannya terhadap jangkitan virus tidak berkesan. Amoxicillin tergolong dalam kumpulan yang disebut penisilin. Penisilin mempunyai kesan antibiotik dengan menghalang pembentukan dinding sel bakteria semasa fasa pertumbuhan.

Dengan berbuat demikian mereka menyekat apa yang disebut penisilin-mengikat protein. Penisilin sangat berkesan melawan gram positif bakteria. Gram-positif atau gram-negatif hanya menerangkan kebolehan bakteria untuk diwarnai dengan pewarna tertentu.

Bakteria gram positif seperti itu, misalnya, streptokokus, yang boleh menyebabkan radang amandel atau erisipelas. Berbeza dengan klasik penisilin, amoksisilin mempunyai spektrum aktiviti yang lebih luas dengan kesan tambahan terhadap bakteria gram-negatif seperti E. coli, sehingga dapat juga digunakan dalam perawatan jangkitan saluran kencing. Oleh itu, Amoxicillin dapat digunakan untuk melawan jangkitan bakteria akut dan kronik, yang berada dalam spektrum tindakan Amoxicillin dan dapat dicapai dengan pemberian ubat oral. Oleh itu, bidang aplikasi klasik adalah jangkitan pada telinga, hidung dan kawasan tekak seperti radang amandel, telinga tengah jangkitan atau sinusitis. Amoxicillin juga sangat sesuai sebagai sebahagian daripada terapi tiga kali ganda Helicobacter pylori dalam kes gastritis atau untuk endokarditis profilaksis.

Lawan

Untuk penggunaan amoksisilin, terdapat beberapa amaran khas yang mesti dipatuhi. Sekiranya terdapat hipersensitiviti kepada bahan aktif Amoxicillin atau yang lain penisilin, sangat dilarang mengambil Amoxicillin, kerana pengambilannya boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk dan mengancam nyawa. Sangat penting untuk bertanya mengenai rawatan sebelumnya dengan penisilin, sefalosporin, beta-laktam lain antibiotik dan toleransi mereka. Ini kerana apa yang disebut alahan silang dengan yang lain antibiotik beta-laktam seperti cephalosporins boleh berlaku. Di samping itu, pesakit dengan alahan atau asma alergi yang diketahui sebelumnya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menderita penyakit alergi reaksi alahan kerana rawatan dengan amoksisilin.

Kesan-kesan sampingan

Seperti semua ubat, terdapat banyak kesan sampingan dan interaksi yang diketahui dalam terapi amoksisilin. Terapi amoksisilin memerlukan peningkatan kewaspadaan sekiranya berlaku jangkitan virus serentak. Terutama dalam kes mononukleosis berjangkit serentak (kelenjar Pfeiffer demamatau leukemia limfatik, Amoxicillin tidak boleh digunakan untuk terapi antibakteria sama sekali atau hanya dengan sangat berhati-hati, kerana risiko reaksi kulit meningkat dengan ketara dengan pemberian Amoxicillin.

Begitu juga, terhad buah pinggang fungsi menjadikannya perlu untuk menyesuaikan dos Amoxicillin. Dalam kes ini, sekatan buah pinggang fungsi boleh menyebabkan pengumpulan amoksisilin dalam badan. Ini boleh menyebabkan kejang, terjejas darah pembekuan dan pengurangan perkumuhan asid urik.

Kesan sampingan ini boleh meningkat dengan ketara oleh alkohol. Walau bagaimanapun, rawatan dengan amoksisilin juga boleh merosakkan orang yang sihat sebelumnya buah pinggang sehingga kegagalan buah pinggang berlaku. Saluran gastrointestinal sering menjadi tempat di mana kesan sampingan terapi amoksisilin menjadi ketara.

Seperti hampir semua antibiotik, pengambilannya boleh menyebabkan loya, muntah dan cirit-birit. Kadang-kadang, ini mungkin disebut pseudomembranous kolitis, yang memerlukan pemberhentian pemberian antibiotik dengan segera dan memerlukan rawatan serentak terhadap kesan sampingan ini. A kolitis adalah keradangan pada kolon.