Kaedah tindakan (untuk pembaca yang sangat berminat) | Amiodarone

Kaedah tindakan (untuk pembaca yang sangat berminat)

Agar sejumlah besar darah untuk beredar secara berterusan dalam peredaran badan, jantung perlu dipam secara berkala. Heart sel otot teruja secara berkala untuk tujuan ini. The jantung mempunyai sistem pengaliran impuls sendiri, pengujaan sel-sel otot jantung berlaku di jantung yang sihat melalui apa yang disebut nod sinus dengan kekerapan semula jadi lebih kurang.

70 / min. Potensi tindakan terbentuk pada sel otot jantung dengan kemasukan ion tertentu ke bahagian dalam sel. Sel otot jantung mengalami depolarisasi dan berlaku pembalikan voltan dalaman dan luaran sel dari -70 mV hingga +30 mV.

Ini disebabkan oleh peningkatan kemasukan positif natrium ke bahagian dalam sel. Selepas fasa dataran tinggi pada 0 mV, regresi eksitasi dan repolarisasi sel berlaku. Bertanggungjawab untuk ini adalah aliran keluar positif kalium dan aliran masuk negatif klorida; mereka memastikan bahawa sel-sel otot jantung dibawa kembali ke potensi rehat -70 mV.

Sekarang satu potensi tindakan selesai dan satu lagi boleh dibuat. Amiodarone bertindak sebagai kalium penyekat saluran pada fasa repolarisasi potensi tindakan. Yang kalium aliran keluar dikurangkan dan dengan itu jangka masa tahan api yang disebut berpanjangan, di mana sel tidak dapat bertindak balas terhadap rangsangan baru kerana masih mengalami repolarisasi.

Kesan ini dapat mengelakkan pengaliran bulat seperti di fibrilasi atrium dan pembentukan extrasystoles, sambil mengekalkan kekuatan jantung yang kontraktil. Sebagai tambahan, amiodarone menurunkan kadar jantung dan melebarkan arteri koronari, membolehkan jantung dibekalkan dengan oksigen dengan lebih baik.