Kaedah operasi | Actrapid®

Cara operasi

Diabetes melitus adalah penyakit di mana tidak ada (jenis I) atau terlalu sedikit (jenis 2) insulin dihasilkan. Daripada diserap ke dalam sel-sel badan, glukosa gula semakin berkumpul di darah. Actrapid meniru kesan tubuh sendiri insulin dengan mengikat reseptor pada sel lemak dan otot, sehingga membolehkan glukosa diserap ke dalam sel.

Sel memerlukan glukosa untuk memenuhi keperluan tenaga dan membekalkan tenaga untuk tisu lain. Seperti biasa insulin, Actrapid sesuai dengan struktur insulin tubuh sendiri. Walau bagaimanapun, ia dihasilkan oleh ragi di mana gen yang bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin telah diperkenalkan.

Seperti insulin yang dikeluarkan oleh pankreas, kesan Actrapid bermula setelah hanya 15-30 minit dan dikekalkan selama antara empat hingga enam jam. Ia mencapai kesan maksimum setelah kira-kira dua jam. Kelebihan insulin bertindak pendek adalah kesesuaiannya untuk campur tangan jangka pendek dalam gangguan metabolik. Walau bagaimanapun, ini pada masa yang sama dikaitkan dengan risiko hipoglikemia (rendah darah gula).