Molar putus

Pengenalan

Siapa yang tidak mengetahui masalah ini? Kadang-kadang ia berlaku dengan cepat - satu gigitan dan ia terputus, molar. Sebentar anda kesal kerana anda telah memakannya sama sekali.

Tetapi itu sama sekali tidak buruk dan bukan masalah yang jarang berlaku. Ia berlaku kepada hampir semua orang sekali dalam hidup mereka. Selalunya gigi dapat diselamatkan dan bahagian yang patah dapat dilekatkan atau diganti dengan mudah. Tetapi kadang-kadang rawatan yang lebih besar diperlukan. .

Punca

Sebab-sebab masalah yang terkenal ini berlipat ganda, tetapi sering berlaku untuk jangka masa yang panjang. Dalam terminologi teknikal, a patah di gigi disebut "patah gigi". Kekuatan luaran menyebabkan gigi pipi berhenti dan patah.

Biasanya, karies atau rawatan terusan akar daripada molar gigi akan mengurangkan kestabilannya. Bahkan gigi yang sudah mempunyai pengisian yang besar sering berakhir pada kedudukan seperti itu kerana tidak lagi kuat. Menggigit roti keras, kacang, biji atau gula-gula cukup untuk kecelakaan kecil.

Geraham juga boleh pecah akibat kemalangan. Kemalangan sukan, seperti bertembung dengan rakan sepasukan atau lawan, agak biasa di sini. Walau bagaimanapun, mudah jatuh cukup kerap. Gigi kemudian menggigit satu sama lain dan ia boleh mengisar pada molar wilayah.

Diagnosa

Pesakit yang terkena biasanya merasakan dan mendengar patah segera pada masa ia berlaku. Keretakan lembut atau kuat, sekeping gigi patah di mulut atau tepi tajam di patah laman web adalah tanda khas. Doktor gigi memeriksa kaviti oral dan gigi individu.

Di samping itu, ujian sejuk dan perkusi dilakukan untuk melihat betapa teruknya kerosakan itu. Seorang Sinar X gigi melengkapkan diagnosis. Kemudian doktor gigi dapat memutuskan kaedah rawatan mana yang terbaik.

Bilakah saya perlu pergi ke doktor gigi?

Tidak kira bagaimana gigi patah, anda mesti berjumpa doktor gigi atau klinik gigi secepat mungkin. Pada hujung minggu dan cuti anda boleh mengunjungi perkhidmatan kecemasan pergigian. Gigi yang patah selalu dikaitkan dengan peningkatan risiko karies dan keradangan. Tahap kecederaan selalunya tidak dapat dinilai dengan mata kasar.

Apa yang anda lakukan apabila saraf terdedah?

Sekiranya gigi pecah sedemikian rupa sehingga saraf dan darah kapal terdedah, biasanya perlu rawatan terusan akar. Sekiranya gigi telah patah sedemikian rupa sehingga saraf dan darah ruang kapal (pulpa gigi) hanya dibuka secara terpilih dan tidak ada pencemaran dengan bakteria, ada kemungkinan pembatasan langsung. Dalam kes ini, ubat (kalsium hidroksida) digunakan pada pulpa untuk menutup luka dengan membentuk dentin dan dengan demikian rawatan terusan akar tidak perlu. Oleh kerana dalam kebanyakan kes pencemaran pulpa dengan air liur tidak dapat dielakkan, rawatan saluran akar adalah terapi pilihan.