Tahi lalat (nevus): Perkembangan, jenis

Gambaran ringkas

 • Apakah tanda lahir (nevus, neavus)? Perubahan terhad, jinak pada kulit atau membran mukus, biasanya berbeza dalam warna daripada persekitarannya dan kongenital atau diperolehi. Saiz, bentuk, warna dan rupa lain boleh berbeza-beza.
 • Jenis tanda lahir: yang paling biasa ialah tanda lahir berdasarkan sel pigmen (pigmen nevi), cth bintik penuaan, bintik café-au-lait. Tahi lalat asal lain termasuk kotoran port-wain (berasal daripada saluran darah) dan nevi tisu adipos (berasal daripada sel lemak).
 • Apa itu tahi lalat? Kadangkala istilah sinonim untuk tahi lalat secara umum. Walau bagaimanapun, secara tegasnya, istilah ini bermaksud tahi lalat berpigmen (nevi berpigmen).
 • Bagaimanakah tahi lalat / tanda lahir berkembang? Pembentukan adalah berdasarkan pendaraban tempatan (jarang pengurangan) sel tertentu, contohnya sel pigmen dalam nevi berpigmen.
 • Mengapa anda mendapat tanda lahir / tahi lalat? Sebahagian tidak diketahui. Faktor keturunan, hormon dan lain-lain mungkin terlibat. Spider nevi berlaku lebih kerap dalam penyakit hati kronik, antara keadaan lain.
 • Apa yang berlaku apabila anda menggaru tahi lalat? Seperti luka terbuka yang lain, terdapat risiko jangkitan luka. Oleh itu, bersihkan dan nyah kuman luka dan lindungi daripada pencemaran. Jika gatal adalah sebab menggaru, maka pergi ke doktor.

Apakah tanda lahir (tahi lalat)?

"Tanda lahir" ialah nama sehari-hari untuk nevus (nevus). Ini adalah perubahan kulit jinak atau (lebih jarang) membran mukus yang terhad yang biasanya menonjol dalam warna daripada persekitarannya.

Tanda lahir atau tahi lalat – perbezaannya:

Kadangkala istilah "tahi lalat" dan "tanda lahir" digunakan secara bergantian - tanpa perbezaan. Walau bagaimanapun, "tahi lalat" sebenarnya hanya bermaksud tanda lahir berpigmen (lihat di bawah: nevi berpigmen), contohnya tempat café-au-lait.

Penampilan berubah-ubah

Bentuk, saiz, warna dan rupa nevi yang lain boleh berbeza-beza:

 • Terdapat kedua-dua tahi lalat rata dan lebih kurang terangkat (menonjol) atau tahi lalat.
 • Sebagai contoh, permukaannya mungkin licin, kasar atau seperti ketuat; tahi lalat atau tahi lalat dengan rambut juga mungkin.
 • Sesetengah tahi lalat adalah kecil, yang lain sebesar kepala pin, kanta atau walnut – atau lebih besar lagi: terdapat nevi yang meluas ke kawasan badan yang lebih besar (berdiameter banyak sentimeter).
 • Bentuk nevus boleh menjadi bulat, bujur atau sangat tidak teratur.

Kadangkala tanda lahir (tahi lalat) terdapat pada bayi sejak lahir. Tanda lahir lain (tahi lalat) berkembang kemudian pada kanak-kanak atau bahkan pada masa dewasa. Pada masa yang sama, nevi tidak selalu kekal - beberapa tahi lalat boleh hilang secara spontan, contohnya apa yang dipanggil spider nevi. Tompok pigmen yang diperolehi (tahi lalat) juga kadangkala hilang dengan sendirinya.

Jenis-jenis tanda lahir

Terdapat pelbagai jenis tanda lahir. Selalunya ia berasal dari sel pigmen kulit. Doktor kemudian bercakap tentang pigmen nevi. Terdapat juga tanda lahir yang berasal dari sel lain (seperti sel lemak).

Pigmen nevi

Nevi berpigmen (“tahi lalat”) adalah tanda lahir berpigmen. Mereka berasal daripada sel pembentuk pigmen (terutamanya melanosit). Pakar perubatan membezakan subjenis nevi berpigmen yang berbeza, contohnya:

 • Café-au-lait spot: coklat muda ("coklat kopi susu"), bintik pigmen tidak timbul yang boleh membesar hingga beberapa sentimeter dalam saiz. Tahi lalat ringan seperti itu sama ada kongenital atau berkembang pada zaman kanak-kanak awal.
 • Caerulean nevus: Juga dipanggil "nevus biru" atau "tahi lalat biru." Merupakan nodul tidak malignan, bulat, biru-hitam yang boleh menjadi saiz lentil. Lazimnya, tahi lalat (mol) jenis ini terdapat pada kulit kepala dan belakang tangan dan kaki.
 • Halo nevus: Halo nevus ialah "tahi lalat putih", iaitu tahi lalat gelap dengan sempadan putih (depigmentasi) atau halo.
 • Nevus melanocytic kongenital: tanda lahir berbatas, berwarna coklat, yang sudah ada semasa lahir atau pada minggu-minggu pertama kehidupan (kadang-kadang nevi sedemikian berkembang kemudian = nevi kongenital tardive). Nevi yang sangat luas dipanggil nevi gergasi (tanda lahir gergasi).
 • Sindrom displasia Nevus (sindrom nevus displastik): Dalam kes ini, banyak tahi lalat atipikal terbentuk, terutamanya pada batang, dan biasanya selepas akil baligh. Mereka membesar menjelang akhir dekad kehidupan dan kadang-kadang juga dalam dekad ke-4 hingga ke-5.

Nevi lain

Tahi lalat yang bukan berasal dari sel pigmen tetapi dari sel lain termasuk:

 • Nevus verrucosus: Nevus kuning-coklat, seperti ketuat yang berasal dari epidermis - lapisan paling atas kulit, yang terdiri terutamanya daripada sel-sel tanduk. Selalunya, beberapa nevi sedemikian disusun dalam jalur (linear).
 • Nevus flammeus (port-wine stain): Tanda lahir kongenital, tidak teratur, ditandakan dengan ketara yang berasal dari saluran darah. Ia berwarna merah terang hingga gelap atau merah-biru. Bentuk dan saiz boleh sangat berbeza. Selalunya, tanda lahir merah seperti itu terdapat pada muka atau leher.
 • Nevus anaemicus: Tanda lahir berwarna putih bersempadan tidak teratur, yang titik permulaannya juga merupakan saluran darah. Nevi sedemikian biasanya disetempat di dada.
 • Nevus araneus (labah-labah atau labah-labah nevus): Tanda lahir berbentuk labah-labah yang juga berasal dari saluran darah. Kapilari yang halus dan jelas diluaskan terpancar dari nodul vaskular merah bersaiz kepala jarum.

Pembezaan lesi kulit yang serupa

Terdapat pelbagai manifestasi kulit yang mungkin menyerupai tanda lahir, sekali gus menimbulkan risiko kekeliruan. Berikut adalah beberapa contoh:

"tahi lalat merah" atau "tahi lalat merah" sebenarnya boleh menjadi "hemangioma" (hemangioma bayi secara perubatan). Ini adalah neoplasma vaskular jinak yang berlaku pada banyak bayi.

Hemangioma tardive juga sering terbentuk semasa kehamilan. Selepas kelahiran, "tahi lalat merah" ini mungkin hilang semula. Oleh itu, faktor hormon mungkin terlibat dalam pembentukannya.

Perbezaan 'tanda lahir atau ketuat?' juga tidak selalunya mudah. Terdapat jenis ketuat yang agak berbeza, dan sesetengah daripada mereka boleh kelihatan sangat mirip dengan nevus kutil. Begitu juga dengan ketuat nyanyuk (kutil pada usia tua), yang sebenarnya bukan ketuat sama sekali.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya telah menggaru tahi lalat?

Pernahkah anda menggaru tanda lahir atau tahi lalat? Tempat itu mungkin berdarah? Secara umum, tidak perlu risau pada mulanya. Adalah penting untuk membersihkan, membasmi kuman dan melindungi tahi lalat yang tercalar daripada pencemaran, sama seperti yang anda lakukan dengan luka lain. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan tanda lahir yang sakit daripada dijangkiti.

Jika ini berlaku atau luka tidak sembuh dengan betul, anda perlu pergi ke doktor. Jika anda menggaru tanda lahir kerana ia gatal, atau jika tanda lahir itu berdarah dengan sendirinya, anda harus sentiasa berjumpa doktor (lihat di bawah: Bila hendak berjumpa doktor?).

Cadangan yang sama (bersih, membasmi kuman, melindungi daripada kotoran, mungkin berjumpa doktor) digunakan jika anda telah menggaru tahi lalat atau bintik hati yang menonjol.

Tahi lalat terbentuk oleh percambahan (jarang pengurangan) sel-sel tertentu:

Sebagai contoh, melanosit terkumpul tempatan membentuk nevus pigmen coklat ke coklat-hitam. Melanosit menghasilkan pigmen melanin dan dengan itu memberikan warna kulit. Nevus lemak (nevus lipomatodes superficialis) disebabkan oleh tisu lemak terkumpul setempat di dalam kulit. Noda port-wine (naevus flammeus) disebabkan oleh kapilari cetek yang melebar (salur darah terbaik).

Mengapa anda mendapat tanda lahir / tahi lalat?

Kadangkala tanda lahir wujud sejak lahir, seperti kotoran port-wain dan nevi tisu berlemak. Punca nevi kongenital ini tidak diketahui. Faktor keturunan dan hormon, antara lain, mungkin terlibat dalam perkembangannya.

Faktor sedemikian juga boleh memainkan peranan dalam nevi yang diperolehi. Sebagai contoh, banyak tanda lahir (tahi lalat) berlaku dalam keluarga, yang menunjukkan kecenderungan keturunan. Fakta bahawa tahi lalat baru sering muncul semasa akil baligh dan kehamilan menunjukkan penglibatan faktor hormon.

Spider nevi, sebagai contoh, sering dijumpai pada wanita hamil dan juga orang yang menjalani terapi estrogen, tetapi juga pada kanak-kanak. Tidak jarang "bintik hati" berbentuk labah-labah ini disebabkan oleh penyakit hati kronik seperti sirosis.

Dalam pada itu, didapati bahawa penyinaran UV pada kulit yang tidak menyebabkan selaran matahari juga menggalakkan tanda lahir berpigmen. Ini bermakna faktor penentu adalah berapa banyak sinaran UV yang diterima oleh kulit kanak-kanak dari masa ke masa (dos UV kumulatif). Jenis kulit cerah terbukti sangat terdedah kepada tahi lalat.

Faktor lain yang mungkin mempengaruhi ialah penindasan pertahanan badan (immunosuppression). Jika, sebagai contoh, tindak balas imun ditindas oleh ubat selepas pemindahan organ, tahi lalat berpigmen mungkin berkembang lebih kerap atau nevi sedia ada mungkin berubah. Perkara yang sama boleh berlaku dengan kemoterapi pada zaman kanak-kanak atau dengan kekurangan imun yang berkaitan dengan HIV.

Banyak faktor perkembangan tidak boleh dipengaruhi, terutamanya dalam kes tanda lahir kongenital (tahi lalat). Walau bagaimanapun, perkembangan tahi lalat berpigmen baru selalunya boleh dihalang dengan melindungi kulit daripada terlalu banyak cahaya UV.

Perkembangan tanda lahir dari kepala hingga kaki

Walaupun sesetengah jenis tanda lahir dan tahi lalat tidak begitu khusus tentang tempat ia muncul, yang lain lebih suka bahagian tertentu badan atau hanya muncul di tempat tertentu:

Lentigin yang berkaitan dengan usia (bintik-bintik umur), contohnya, hanya muncul pada kawasan kulit yang diterangi matahari. Ini termasuk muka, belakang tangan dan bahagian luar lengan bawah. Noda port-wain terbentuk terutamanya pada muka dan leher. Sama biasa ialah tahi lalat merah yang menonjol di bahagian depan leher.

Tahi lalat di mata atau mulut

Kadang-kadang tanda lahir / tahi lalat juga muncul di mata. Agak biasa ialah apa yang dipanggil choroidal nevus. Ini adalah tanda lahir berpigmen atau tidak berpigmen pada mata yang berasal dari koroid - bahagian paling dalam kulit mata tengah. Selalunya, pakar oftalmologi menemuinya hanya secara kebetulan semasa peperiksaan. Choroidal nevi biasanya jinak.

Jarang, tahi lalat / tahi lalat berkembang di dalam mulut, contohnya, nevus berpigmen ( tahi lalat berpigmen). Tahi lalat gelap seperti itu paling biasa pada mukosa bibir dan pipi dan pada lelangit keras.

Walau bagaimanapun, tanda lahir mulut juga boleh berwarna putih seperti dalam kes nevus mukosa putih (nevus spongiosus albus mucosae). Tanda lahir jenis ini berasal dari epitelium dan muncul sebagai pengumpulan plak putih bercampur dalam rongga mulut.

Tahi lalat di kawasan kemaluan

Kadangkala, nevi terbentuk di kawasan kemaluan. Sebagai contoh, sesetengah kanak-kanak perempuan dan wanita mempunyai tahi lalat yang selalunya sangat gelap di kawasan labia. Tanda lahir/tahi lalat pada zakar atau buah zakar boleh menjadi sama ketara.

Zon lain di kawasan intim yang boleh terjejas termasuk kawasan sekitar dubur dan puting.

Tanda lahir (tahi lalat): Bila hendak berjumpa doktor?

Tahi lalat biasanya tidak berbahaya: walaupun ia menggantikan tisu sekeliling, ia tidak memusnahkannya atau membentuk metastasis. Ini menjadikan mereka tumor kulit benigna yang biasanya tidak memerlukan rawatan dari sudut perubatan.

Walau bagaimanapun, jika mereka yang terjejas mendapati nevi mereka mengganggu secara kosmetik (contohnya tahi lalat besar atau noda port-wain pada muka atau tahi lalat gelap pada bibir), mereka harus berjumpa pakar dermatologi. Orang ini tahu bagaimana untuk membuang tumor kulit benigna.

Dalam keadaan tertentu, tahi lalat juga boleh berkembang menjadi kanser kulit. Ini adalah tumor kulit yang tumbuh tidak terkawal yang tumbuh ke dalam tisu sekeliling dan memusnahkannya. Di samping itu, kanser kulit boleh membentuk metastasis. Perubahan dalam saiz, bentuk atau warna tahi lalat, sebagai contoh, boleh menunjukkan degenerasi sedemikian.

 • Tahi lalat (mol) menjadi lebih besar, masing-masing tumbuh tidak teratur atau cepat.
 • Nevus menukar warna keseluruhannya atau berubah warna secara tidak teratur.
 • Rambut pada tahi lalat gugur.
 • Tahi lalat (mol) menjadi berkerak, iaitu kerak (tiba-tiba) terbentuk pada tahi lalat.
 • Anda mengalami tahi lalat berdarah atau gatal.
 • Anda mempunyai tahi lalat yang meradang atau tahi lalat dengan rim radang – boleh dikenali dengan tanda keradangan klasik: Tahi lalat (tahi lalat) berwarna merah (bersempadan), sakit, bengkak dan hangat.

Selain itu, jika anda tiba-tiba mendapat (banyak) tahi lalat/jeragat baru, pastikan anda berjumpa doktor!

Pemeriksaan barah kulit

Sesetengah orang sangat terdedah kepada kanser kulit, contohnya mereka yang mempunyai jenis kulit cerah, pendedahan UV yang kerap atau banyak selaran matahari pada masa lalu (terutamanya pada zaman kanak-kanak). Orang yang mempunyai sejumlah besar tahi lalat atau bintik hati juga berisiko. Pemeriksaan berkala oleh doktor menawarkan peluang untuk mengesan kanser kulit pada peringkat awal.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang "cek tanda lahir" ini dan kemungkinan perlindungan oleh insurans kesihatan di sini.

Mengesan tahi lalat malignan

Malah orang awam boleh menilai sama ada tahi lalat yang tidak berbahaya telah berkembang menjadi kanser kulit (atau sedang dalam perjalanan untuk menjadi begitu) dengan bantuan peraturan ABCD. Ini melibatkan penilaian tahi lalat dengan mata kasar berhubung dengan empat kriteria, seperti sama ada ia mempunyai bentuk simetri dan tepi tajam.

Juga berpotensi mencurigakan ialah tahi lalat yang meradang (tanda lahir yang meradang) atau tahi lalat kulit yang berubah dengan cara lain – contohnya, menjadi lebih besar atau berubah warna.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang perlu dicari dalam tahi lalat/tahi lalat dalam artikel Mengesan Tahi Lalat Malignan.

Mengeluarkan tahi lalat

Pakar perubatan boleh membuang tahi lalat menggunakan pelbagai kaedah. Sebagai contoh, mereka boleh memotong, laser atau abrade nevi. Ia bergantung pada jenis dan saiz tanda lahir, antara lain, kaedah mana yang terbaik dalam setiap kes.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang cara yang berbeza untuk membuang tahi lalat, berapa kosnya dan sama ada remedi rumah juga membantu dalam artikel Menghilangkan tahi lalat.