Molnupiravir: aplikasi, kesan, kesan sampingan

Apakah Molnupiravir?

Molnupiravir ialah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan Sars CoV-2. Ubat ini ditujukan untuk pesakit berisiko tinggi berumur 18 tahun ke atas yang vaksinasi terhadap coronavirus mungkin tidak berkesan. Kumpulan risiko ini termasuk, khususnya, pesakit yang pernah sakit, immunocompromised atau pesakit tua.

Bahan aktif secara langsung mengganggu proses replikasi Sars-CoV-2. Dengan kehadirannya, ralat genetik terkumpul dalam genom coronavirus semasa setiap langkah pendaraban. Pakar merujuk kepada ini sebagai "mutasi karut."

Kadar mutasi yang lebih tinggi yang ditimbulkan oleh ubat itu membawa maut bagi coronavirus: semakin banyak ralat genetik terdapat dalam genom virus yang baru disalin, semakin tinggi kebarangkalian bahawa Sars-CoV-2 akhirnya tidak lagi "berfungsi". Jika maklumat genetik virus terlalu rosak, virus tidak lagi boleh mereplikasi dan penyakit Covid-19 akan reda dengan lebih cepat.

Bilakah Molnupiravir akan diluluskan?

Dadah Molnupiravir daripada Merck, Sharp and Dohme (MSD) dan Ridgeback Biotherapeutics belum lagi diluluskan untuk Kesatuan Eropah. Bahan aktif, juga dikenali sebagai MK-4482 atau EIDD-2801 semasa fasa pembangunan, sedang dalam semakan.

Bagaimanakah molnupiravir digunakan?

Rawatan molnupiravir harus dimulakan seawal mungkin - biasanya dalam tempoh tiga hingga lima hari selepas diagnosis Covid 19 disahkan. Dos harian yang disyorkan ialah 800 miligram dibahagikan kepada empat tablet individu, setiap satu untuk diambil selama lima hari tanpa gangguan.

Oleh kerana kajian penting ("MOVE-out") hanya merangkumi orang dewasa, data tentang penggunaan pada kanak-kanak dan remaja tidak tersedia.

Sejauh manakah molnupiravir berkesan?

Bahan aktif mengurangkan bahagian pesakit berisiko tinggi yang memerlukan rawatan hospital untuk covid-19 - tanpa mengira varian virus.

Data keberkesanan awal disediakan oleh percubaan penting MOVe-out. Ia berlangsung di 82 pusat di 12 negara. Ia mendaftarkan pesakit yang tidak dimasukkan ke hospital dengan jangkitan Sars-CoV-2 yang disahkan yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjalani kursus yang teruk.

Ini termasuk pesakit dengan:

  • Berat badan berlebihan yang teruk (obes dengan BMI melebihi 30).
  • Individu yang berumur lebih dari 60 tahun
  • Individu yang mempunyai penyakit paru-paru kronik (cth: COPD)
  • Pesakit kanser
  • serta orang pra-penyakit lain (cth.: Diabetes mellitus, penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, kardiomiopati, kekurangan buah pinggang, dll.).

Penilaian yang lebih baru dalam kumpulan pesakit yang lebih besar mencadangkan pengurangan risiko (relatif) yang lebih rendah untuk kemasukan ke hospital kira-kira 30 peratus.

Apakah kesan sampingan molnupiravir?

Dokumen kawal selia dan data pemerhatian awal di United Kingdom mencadangkan bahawa molnupiravir nampaknya merupakan ubat yang boleh diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, penilaian muktamad profil kesan sampingan tidak mungkin pada masa ini.

Selalunya, peserta melaporkan kesan sampingan ringan sementara seperti:

  • cirit-birit (cirit-birit)
  • malaise umum
  • Pening
  • @ sakit kepala

Kesan sampingan yang serius tidak berlaku dalam kajian penting. Kemungkinan interaksi dengan ubat lain juga tidak diketahui.

Mengandung dan menyusukan anak

Molnupiravir tidak boleh diambil semasa kehamilan. Walaupun tidak dipastikan secara muktamad, kajian haiwan menunjukkan bahawa molnupiravir mungkin embriotoksik dan dengan itu boleh membahayakan bayi yang belum lahir.

Pasangan tidak boleh mengandung anak semasa rawatan molnupiravir, termasuk tempoh tiga bulan selepas rawatan. Sama ada molnupiravir boleh masuk ke dalam susu ibu belum dikaji secara sistematik. Menurut penilaian pakar, penyusuan susu ibu harus disambung semula tidak lebih awal daripada empat hari selepas pemberhentian ubat.

Data tentang keselamatan jangka panjang tidak tersedia. Sesetengah pakar menyatakan kebimbangan: sekurang-kurangnya dalam ujian makmal dengan siri sel, kesan mutagenik – iaitu mutagenik – telah diperhatikan. Ini mungkin juga menunjukkan peningkatan risiko kanser.

Walau bagaimanapun, adalah tidak mungkin untuk membuat kesimpulan tentang kesan pada manusia daripada ujian sel tunggal di makmal. Walau bagaimanapun, kajian lanjut harus menghilangkan kebimbangan ini untuk mengesahkan keselamatan jangka panjang bahan aktif.

Apakah sebab-sebab kebimbangan keselamatan?

Bahan aktif molnupiravir adalah apa yang dipanggil "pro-ubat". Ini bermakna bahan awal masih belum berkesan. Ia hanya berubah menjadi bahan aktif oleh proses metabolik seterusnya dalam badan pesakit. Ini dimasukkan ke dalam genom virus dan bukannya blok bangunan RNA yang sebenarnya dimaksudkan, dengan itu menghasilkan salinan virus yang rosak.

Ketakutan sesetengah saintis adalah bahawa bukannya blok bangunan yang memasukkan dirinya ke dalam RNA virus, molekul yang menyerupai DNA manusia secara tidak sengaja boleh dicipta. Molekul palsu seperti itu boleh dimasukkan ke dalam genom pesakit semasa pembahagian sel. Ini akan - mengikut hipotesis - mengakibatkan mutasi dalam genom manusia.

Apakah soalan lain yang sedang dibuka?

Sesetengah pakar bimbang bahawa penggunaan molnupiravir secara meluas boleh meningkatkan tekanan pemilihan pada Sars-CoV-2. Ini seterusnya akan memihak kepada kemunculan varian virus baharu.

Walau bagaimanapun, aplikasi praktikal sehingga kini tidak memberikan sebarang bukti konkrit untuk andaian ini sama ada.