Molibdenum: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan tahap keselamatan maksimum mikronutrien yang tidak akan menyebabkannya kesan buruk apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan maksimum selamat untuk molibdenum ialah 600 µg. Pengambilan harian maksimum yang selamat untuk molibdenum adalah 12 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nutrient Reference Value, NRV).

Pengambilan harian maksimum yang selamat di atas berlaku untuk lelaki dan wanita dewasa yang berumur 18 tahun ke atas, serta wanita hamil dan menyusui.

Anggaran pengambilan molibdenum di Republik Persekutuan Jerman menunjukkan bahawa pengambilan maksimum selamat bagi molibdenum tidak tercapai. Molibdenum berjumlah 1.5 mg (1,500 µg) sehari, diambil selama 24 hari, tetap tanpa kesan sampingan yang tidak diingini.

NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk, walaupun dengan pengambilan berterusan - ditetapkan oleh EFSA pada kadar 0.9 mg molibdenum per kg berat badan, yang kira-kira 100 kali had harian selamat bagi molibdenum pada orang yang beratnya 70 kg.

Kesan buruk pengambilan molibdenum berlebihan termasuk cirit-birit (cirit-birit), anemia (anemia), dan hiperurisemia (meningkat asid urik kepekatan di darah - faktor risiko untuk gout), juga menyakitkan sendi dan malah gout (uricopathy). Pengambilan molibdenum yang lebih tinggi pada manusia dikaitkan dengan peningkatan kejadian untuk gout dan kerosakan pada hati.

Di wilayah di Armenia dengan tanah yang kaya molibdenum, gejala seperti gout dengan arthralgia (sakit sendi) diperhatikan. Dianggarkan pengambilan 10-15 mg molibdenum setiap hari selama 1 hingga 5 tahun mengakibatkan hiperurisemia (ketinggian asid urik tahap di darah) dan hiperurikosuria (peningkatan perkumuhan asid urik dalam air kencing).

Dalam kajian haiwan pada tikus, jumlah molibdenum 2 hingga 8 mg per kg berat badan setiap hari mengakibatkan gangguan pertumbuhan. Pada tahap 1.6 hingga 2 mg molibdenum per kg berat badan sehari, perubahan pembiakan dan perkembangan diperhatikan. Tanda-tanda keracunan akut berlaku pada tahap 5 mg (5,000 µg) molibdenum per kg berat badan dan ke atas.