Mometasone furoate: Aplikasi dan Kesan Sampingan

Mometasone: Kesan

Mometasone ialah ubat daripada kumpulan glukokortikoid (secara seharian dikenali sebagai kortison atau kortison). Mometasone mempunyai kesan anti-radang dan anti-alergi yang kuat. Ia sentiasa terkandung dalam ubat-ubatan sebagai mometasone furoate.

Mometasone furoate ialah ester mometasone. Perubahan kimia ini meningkatkan keberkesanannya. Dadah kemudian menembusi tisu dengan lebih mudah dan berfungsi lebih lama daripada mometasone. Perubahan kimia sedemikian (pengubahsuaian) adalah tipikal untuk glukokortikoid.

Selepas permohonan, mometasone memasuki bahagian dalam sel, di mana ia mengikat kepada reseptor glucocorticoid yang dipanggil. Kompleks yang terhasil kemudiannya berhijrah ke dalam nukleus sel dan menghalang pengeluaran bahan penghantar pro-radang.

Mometasone: Permohonan

Mometasone boleh didapati dalam pelbagai bentuk dos: salap, krim dan larutan (dipanggil dermatik), semburan hidung dan serbuk untuk penyedutan boleh didapati. Oleh itu, terdapat pelbagai aplikasi yang mungkin.

Salap, krim dan penyelesaian

Basuh tangan anda selepas setiap penggunaan jika anda tidak perlu merawatnya sendiri!

Semburan hidung

Semburan hidung digunakan untuk penyakit mukosa hidung. Orang dewasa memberikan dua semburan ke dalam setiap lubang hidung sekali sehari. Dos boleh dikurangkan kepada satu semburan setiap hari setiap lubang hidung sebaik sahaja gejala terkawal.

Jika anda menggunakan semburan hidung, kadangkala ia mengambil masa beberapa hari untuk mometasone untuk memberi kesan sepenuhnya.

Penyedut

Jika anda mempunyai asma bronkial, anda boleh menyedut dengan mometasone. Terdapat monopreparasi yang hanya mengandungi mometasone. Persediaan gabungan yang menggabungkan mometasone dengan bronkodilator juga tersedia. Dos yang disyorkan bergantung kepada keterukan asma. Biasanya anda menyedut sekali sehari.

Tarik nafas pada masa yang hampir sama setiap hari. Kemudian bilas mulut anda dengan air tanpa menelan. Ini akan mengelakkan kesan sampingan di kawasan mulut dan tekak.

Mometasone: Kesan sampingan

Hidung berdarah dan sensasi terbakar di hidung adalah kesan sampingan yang tidak diingini daripada semburan hidung. Kerengsaan di tekak juga mungkin.

Jangkitan kulat di dalam mulut (serawan mulut), serak, batuk, sakit kepala dan perubahan rasa yang tidak menyenangkan kadang-kadang berlaku dengan penyedutan. Sariawan mulut nampaknya kurang kerap berlaku dengan mometason berbanding dengan glukokortikoid yang disedut yang lain.

Kesan sampingan yang lebih jarang boleh didapati dalam risalah pakej ubat mometasone anda. Jika anda mengesyaki kesan sampingan yang tidak diingini, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Petunjuk

Salap, krim dan penyelesaian digunakan untuk keradangan, keadaan kulit tidak berjangkit seperti neurodermatitis, psoriasis dan ruam kulit alahan. Untuk rinitis alahan yang disebabkan oleh hama habuk rumah atau debunga (demam hay) dan polip hidung, semburan hidung digunakan. Pesakit dengan asma bronkial menyedut dengan mometasone.

Kontraindikasi

Mometasone secara amnya tidak boleh digunakan jika anda hipersensitif atau alah kepada bahan aktif atau mana-mana komponen ubat lain.

Semburan hidung tidak boleh digunakan dalam kes jangkitan mukosa hidung yang tidak dirawat, selepas pembedahan pada hidung atau kecederaan pada hidung. Semburan hidung Mometasone tidak diluluskan untuk kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Inhalan yang mengandungi hanya mometason hanya boleh digunakan dari umur 12 tahun. Produk gabungan yang mengandungi mometasone dan satu lagi bahan aktif hanya diluluskan untuk digunakan dari umur 18 tahun.

Interaksi

Mometasone dan ubat lain boleh mempengaruhi satu sama lain. Walau bagaimanapun, ini tidak mungkin kerana hanya sebahagian kecil ubat yang memasuki aliran darah. Walau bagaimanapun, risiko meningkat jika anda menggabungkan mometasone dengan ubat-ubatan tertentu yang melambatkan pecahan mometasone. Jika anda mengambil ubat berikut, anda harus mendapatkan nasihat daripada amalan GP atau farmasi anda:

  • Ketoconazole dan itraconazole (antikulat)
  • Ritonavir, indinavir dan cobicistat (terkandung dalam ubat HIV atau COVID sebagai penggalak)
  • Clarithromycin dan telithromycin (antibiotik makrolida).

Mometasone: Kanak-kanak

Sentiasa sapukan mometasone sebagai salap, krim atau penyelesaian pada kawasan kecil pada kanak-kanak. Kawasan yang dirawat hendaklah sentiasa kurang daripada sepuluh peratus daripada permukaan badan. Semburan hidung dan inhalan tidak diluluskan untuk kanak-kanak.

Mometasone: kehamilan dan penyusuan

Wanita hamil dan menyusukan bayi boleh menggunakan krim, salap dan larutan yang mengandungi mometason serta semburan hidung dan inhalan. Bahan aktif tidak terkumpul secara berlebihan di dalam badan.

Jangan sapukan salap atau krim pada bahagian payudara semasa menyusu supaya anak anda tidak menyerap ubat melalui mulut.

Mometasone: Arahan pendispensan

Ubat yang mengandungi bahan aktif mometasone hanya terdapat pada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.

Satu pengecualian ialah semburan hidung, yang boleh didapati di kaunter di Jerman. Walau bagaimanapun, doktor anda sepatutnya telah mendiagnosis alahan sebelum anda menggunakan semburan.