Vaksinasi Monkeypox: Kumpulan Sasaran, Risiko

Gambaran ringkas

 • Penerangan: Vaksin cacar Imvanex mengandungi virus hidup yang tidak membiak. Kerana hubungan rapat, ia melindungi daripada kedua-dua "manusia" dan cacar monyet.
 • Siapa yang patut diberi vaksin? Lelaki homoseksual dengan pasangan seksual yang kerap bertukar, kakitangan perubatan dan kakitangan makmal dengan peningkatan risiko jangkitan, orang selepas hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti atau bahan berjangkit.
 • Jadual vaksinasi: Biasanya dua dos selang sekurang-kurangnya 28 hari. Bagi orang tua yang telah divaksin beberapa dekad yang lalu, satu dos adalah mencukupi jika mereka mempunyai pertahanan imun yang utuh.
 • Kesan sampingan: Sakit kepala, loya, sakit otot, keletihan dan tindak balas di tapak suntikan (sakit, bengkak, kemerahan) adalah sangat biasa.
 • Kontraindikasi: Hipersensitiviti kepada mana-mana komponen vaksin. Atas sebab keselamatan, jangan berikan semasa mengandung dan menyusu (kecuali mungkin selepas penilaian risiko-manfaat yang positif).

Apakah vaksin monkeypox?

Hari ini, doktor memberi vaksin terhadap monkeypox (Mpox) dengan vaksin cacar yang dilesenkan di EU sebagai Imvanex dan di Amerika Syarikat sebagai Jynneos, yang juga dilesenkan terhadap Mpox.

Oleh itu, mereka dianggap lebih diterima secara keseluruhan daripada vaksin cacar yang digunakan sehingga tahun 1980-an, yang dibuat daripada virus hidup yang masih boleh mereplikasi.

Menurut pengeluar, kesan perlindungan vaksin terhadap jangkitan monkeypox dikatakan sekurang-kurangnya 85 peratus. Walau bagaimanapun, masih belum mungkin untuk membuat sebarang kenyataan konklusif tentang keberkesanan yang tepat dalam kehidupan seharian, kerana setakat ini kebanyakannya telah diuji di makmal.

Vaksin Variola yang lebih lama juga berkesan terhadap cacar monyet. Kebanyakan mereka yang berumur lebih dari 50-an hari ini masih diberi vaksin secara rutin sebelum cacar dihapuskan. Oleh itu, kesemua mereka mungkin masih mempunyai baki perlindungan terhadap cacar - dan juga terhadap cacar monyet kerana persamaan hampir dengan virus. Walau bagaimanapun, tidak jelas sejauh mana perlindungan vaksinasi ini sebenarnya selepas beberapa dekad.

Selepas cacar berjaya dihapuskan di seluruh dunia melalui program vaksinasi, siri vaksinasi telah digantung. Di Jerman, vaksinasi cacar diwajibkan sehingga 1976 - ia akhirnya digantung pada tahun 1983.

Siapa yang patut diberi vaksin sekarang?

Imvanex boleh diberikan secara pencegahan (profilaksis pra-pendedahan) dan selepas bersentuhan dengan orang yang dijangkiti atau dengan bahan berjangkit (profilaksis selepas pendedahan). Sehubungan itu, STIKO pada masa ini mengesyorkan vaksinasi monyetpox untuk:

 • Lelaki dengan pasangan seksual lelaki yang kerap bertukar
 • Kakitangan makmal yang secara rutin bekerja dengan bahan sampel berjangkit atau yang mempunyai sentuhan tanpa perlindungan dengan bahan cacar monyet yang tidak dinyahaktifkan
 • Orang yang pernah atau pernah melakukan hubungan fizikal rapat dengan orang yang dijangkiti melalui kulit atau membran mukus yang tidak utuh (cth. hubungan seksual, ciuman, pelukan)
 • Orang dalam penjagaan perubatan yang telah melakukan hubungan rapat tanpa peralatan pelindung diri yang mencukupi (topeng FFP2, sarung tangan, dll.) dengan penghidap Mpox, cecair badan mereka atau dengan bahan yang berpotensi berjangkit (seperti pakaian atau linen katil)

Risiko jangkitan monkeypox adalah tinggi dalam hubungan rapat - terutamanya intim. Ini terpakai jika salah seorang daripada orang yang terlibat membawa virus itu. Laluan penghantaran ini dan risiko jangkitan adalah sama untuk semua orang - tanpa mengira umur atau jantina, sama ada lelaki, perempuan atau pelbagai.

Lebih-lebih lagi, cacar monyet bukanlah penyakit menular seksual! Anda boleh dijangkiti melalui sebarang hubungan fizikal rapat atau sentuhan dengan bahan berjangkit: bapa dengan anaknya, doktor dengan pesakitnya, kanak-kanak kecil antara satu sama lain.

Bagaimanakah vaksin diberikan?

Imvanex diluluskan untuk orang dewasa berumur 18 tahun ke atas dan disuntik di bawah kulit (suntikan subkutan).

Dalam kes luar biasa, vaksin monkeypox juga boleh diberikan kepada kanak-kanak selepas bersentuhan dengan pesakit Mpox atau bahan berjangkit (profilaksis selepas pendedahan). Ini dilakukan di luar kelulusan vaksin (“luar label”).

Vaksinasi pencegahan

Secara amnya, doktor memberikan dua dos vaksin sebanyak 0.5 ml setiap satu sekurang-kurangnya 28 hari.

Walau bagaimanapun, menurut pakar, sesiapa yang pernah divaksinasi terhadap cacar pada masa lalu hanya memerlukan satu dos vaksin untuk penggalak - melainkan mereka adalah orang yang mempunyai kekurangan imun. Mereka ini sentiasa menerima dua dos vaksin - tanpa mengira sebarang vaksinasi cacar sebelumnya.

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang memberi vaksin kepada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah dalam artikel Imunosupresi dan vaksinasi.

Vaksinasi selepas sentuhan

Pada dasarnya, vaksinasi selepas pendedahan terhadap cacar monyet dinasihatkan sehingga 14 hari selepas bersentuhan dengan orang yang dijangkiti atau bahan berjangkit. Ini bermakna bahawa dos pertama vaksin harus diberikan dalam tempoh ini, dan lebih awal lebih baik:

Pakar percaya bahawa vaksinasi dalam tempoh empat hari pertama bersentuhan berkemungkinan dapat mencegah jangkitan. Jika suntikan vaksin pertama diberikan lebih daripada empat (sehingga 14 hari) selepas bersentuhan, penyakit itu tidak mungkin dapat dicegah, tetapi sekurang-kurangnya ia boleh dilemahkan.

Vaksinasi selepas pendedahan hanya diberikan jika tiada (kemungkinan) simptom cacar monyet (seperti demam, sakit kepala dan sakit otot, nodus limfa bengkak, perubahan kulit)! Jika tidak, pakar menasihatkan agar tidak memberi Imvanex.

Tempoh kesan vaksinasi

Pada masa ini tidak jelas berapa lama perlindungan yang diberikan oleh Imvanex bertahan. Oleh itu, tiada maklumat tepat mengenai vaksin penggalak. Sebabnya ialah Imvanex tidak boleh diuji "di alam liar" kerana kekurangan penyakit itu. Maklumat tentang keberkesanan juga berdasarkan ujian makmal dan bukan pada kesan perlindungan yang diuji dalam situasi sebenar.

Apakah kesan sampingan yang mungkin?

Kesan sampingan yang sangat biasa (iaitu yang menjejaskan lebih daripada 1 dalam 10 orang yang dirawat) adalah

 • sakit kepala
 • Loya
 • Kesakitan otot (myalgia)
 • keletihan
 • Tindak balas di tapak suntikan (sakit, kemerahan, bengkak, pengerasan dan gatal-gatal)

Kesan sampingan yang kurang biasa termasuk menggigil, demam, sakit sendi, sakit tekak, batuk, insomnia, muntah dan cirit-birit.

Orang yang mempunyai dermatitis atopik (neurodermatitis) menunjukkan peningkatan gejala tempatan dan umum sebagai tindak balas kepada vaksinasi.

Siapa yang tidak boleh diberi vaksin?

Pesakit yang pernah mengalami reaksi alahan terhadap dos vaksin terdahulu atau bahan-bahan tertentu vaksin tidak boleh divaksinasi. Ini mungkin sisa putih telur ayam, sebagai contoh. Kesan sedemikian adalah disebabkan oleh langkah pengeluaran tertentu dalam penanaman virus vaksin dalam telur ayam.

Sebagai langkah berjaga-jaga, Imvanex tidak boleh diberikan semasa kehamilan dan penyusuan - melainkan doktor mempertimbangkan potensi manfaat vaksin untuk mengatasi potensi risiko untuk ibu dan anak dalam kes individu.

Kemungkinan interaksi

Untuk berada di bahagian yang selamat, vaksinasi monkeypox tidak boleh diberikan bersama-sama dengan ubat lain (termasuk vaksin lain). Penyelidik masih belum menjalankan sebarang kajian tentang kemungkinan interaksi antara Imvanex dan ubat lain.