Perubahan emosi

Gambaran ringkas

 • Apakah perubahan mood? Perubahan mood yang cepat berubah daripada kegembiraan atau euforia kepada kesedihan atau agresif dan sebaliknya. Mereka boleh menjadi "normal" (fisiologi) atau patologi (patologi).
 • Bila nak jumpa doktor? Dalam kes perubahan mood yang teruk, tahan lama atau berulang tanpa sebab yang boleh dikenal pasti. Jika gejala psikologi atau fizikal lain berlaku pada masa yang sama. Dalam kes perubahan mood semasa akil baligh, jika aduan tambahan seperti kesedihan berterusan, agresif atau gangguan makan berlaku.
 • Rawatan: Rawatan perubatan yang sesuai untuk punca berkaitan penyakit. Dalam kes perubahan mood yang sederhana, seseorang juga boleh menjadi aktif sendiri, contohnya dengan tumbuhan ubatan, asid lemak omega-3, vitamin B6, L-tryptophan, homeopati.

Perubahan mood: Punca

Penyebab paling penting perubahan mood disenaraikan di bawah:

Akil baligh, PMS, menopaus

Semasa akil baligh, ramai remaja terdedah kepada kerengsaan dan perubahan mood yang ganas akibat perubahan fizikal dan emosi.

Menopaus (klimakterik) selalunya disertai dengan gejala seperti hot flashes, pening, loya dan perubahan mood.

Kekurangan mineral atau gula

Hipoglisemia adalah satu lagi punca yang mungkin. Gejala biasa termasuk keletihan, sakit kepala, masalah tumpuan, terjaga waktu malam dan keinginan untuk gula-gula. Tetapi perubahan mood juga boleh mengiringi hipoglikemia.

Gangguan mental dan saraf

Pelbagai penyakit sistem saraf dan juga penyakit psikologi boleh menjejaskan mood. Ini termasuk:

 • Gangguan afektif bipolar (penyakit manic-depressive): Perubahan mood yang melampau mencirikan gangguan afektif bipolar - euforia (mania) dan kemurungan melampau (kemurungan) silih berganti.
 • Gangguan sempadan: Orang yang mengalami sindrom sempadan sukar untuk mengawal emosi mereka yang berubah-ubah secara liar. Antara lain, mereka mengalami perubahan mood yang ganas dan tidak dapat diramalkan.
 • Sklerosis berbilang (MS): Gejala yang mengiringi penyakit radang kronik sistem saraf ini termasuk gangguan mental dengan perubahan mood dan kemurungan reaktif.
 • Penyakit Parkinson (palsi gemetar): Simptom utama pergerakan terjejas (hingga imobilitas), gegaran berehat dan kekejangan otot mungkin disertai dengan perubahan mood dan/atau gangguan tidur.

Penyakit lain

 • Ketagihan dadah: Ramai penagih mengalami gangguan emosi seperti gejala kemurungan dan perubahan mood. Ini juga berlaku dalam kes penagihan dadah.

Perubahan mood disebabkan oleh pil

Wanita yang menggunakan pil perancang juga terdedah kepada perubahan mood. Sebagai contoh, persediaan gabungan dengan estrogen dan progestin boleh mencetuskan mood kemurungan sebagai kesan sampingan. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada pil mini yang dipanggil, yang mengandungi hanya progestin.

Perubahan mood semasa mengandung bukanlah sesuatu yang luar biasa - perubahan hormon dan cabaran psikologi adalah di sebalik perubahan pesat antara perasaan gembira dan sedih. Biasanya, perubahan mood hilang dengan sendirinya dari trimester kedua dan seterusnya.

Perubahan mood pada ibu muda

Biru selepas bersalin ("baby blues")

Baby blues” biasanya muncul antara hari ketiga dan kesepuluh selepas kelahiran. Tanda-tanda termasuk, sebagai contoh, kebimbangan yang berlebihan tentang bayi dan masa depan, sebak, kemurungan, masalah tumpuan, mudah marah, agresif yang tidak diketahui sebelum ini, perubahan mood, perasaan keliru, dan sedikit gangguan tidur dan selera makan.

Kemurungan selepas bersalin (kemurungan nifas)

Kemurungan selepas bersalin berkembang dalam beberapa minggu pertama, biasanya pada bulan ketiga selepas bersalin, dan merupakan salah satu komplikasi yang paling biasa dalam tempoh selepas bersalin. Gejala utama adalah kesedihan yang berterusan, kehilangan semangat untuk hidup dan minat (terutama pada bayi), dan perasaan tidak berharga.

Psikosis selepas bersalin

Gangguan mental selepas bersalin yang teruk ini sangat jarang berlaku. Ia biasanya berkembang dalam jam pertama atau hari selepas bersalin. Pakar membezakan tiga bentuk psikosis selepas bersalin:

 • Bentuk manik yang biasa adalah, contohnya, hiperaktif, khayalan keagungan, keperluan tidur yang rendah, dan kegelisahan dan khayalan motor.
 • Bentuk skizofrenia dikaitkan dengan kelesuan yang melampau, halusinasi, khayalan, dan detasmen daripada realiti, antara gejala lain.

Sebagai tambahan kepada tiga bentuk psikosis selepas bersalin ini, bentuk campuran juga mungkin berlaku.

Perubahan mood: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Dalam kes berikut, lebih baik anda menjelaskan simptom anda secara perubatan:

 • Perubahan pantas antara tinggi dan rendah berlangsung lebih lama atau berulang berulang kali.
 • Perubahan mood sangat kuat.
 • Anda melihat gejala psikologi dan/atau fizikal yang lain.
 • Dengan perubahan mood semasa akil baligh, aduan tambahan seperti kesedihan yang berterusan, agresif, atau gangguan makan muncul.

Perubahan mood: Diagnosis

Untuk mencari punca perubahan mood atau untuk mengecualikan penyakit tertentu, pelbagai pemeriksaan disediakan, contohnya:

 • Pemeriksaan fizikal: Pemeriksaan fizikal adalah sebahagian daripada rutin untuk pesakit yang mempunyai aduan yang tidak jelas seperti perubahan mood.
 • Ujian darah: Kekurangan magnesium atau natrium serta kemungkinan sirosis hati boleh dikesan dalam kiraan darah.
 • Computed tomography (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI): Ini adalah prosedur pengimejan yang sangat terperinci yang boleh digunakan untuk mengesan gangguan neurologi sebagai pencetus perubahan mood, contohnya.
 • Ultrasound (sonografi): Jika doktor mengesyaki, sebagai contoh, bahawa sirosis hati adalah di sebalik perubahan mood, pemeriksaan ultrasound pada hati boleh membantu selanjutnya.

Perubahan mood: Rawatan

Apa yang anda boleh buat sendiri

Anda juga boleh mencuba sendiri beberapa perkara untuk memerangi perubahan mood yang sederhana:

 • Senaman: Aktiviti bersukan mempunyai kesan positif terhadap kesejahteraan fizikal dan mental. Endorfin yang meningkatkan mood dan "hormon kegembiraan" seperti dopamin dan serotonin dikeluarkan dalam kuantiti yang lebih besar, terutamanya melalui latihan ketahanan (seperti berjalan, berjoging, berenang). Senaman juga menggalakkan kelonggaran otot dan menyokong pengurangan tekanan.
 • Diet: Pemakanan yang seimbang dan pelbagai (banyak makanan tumbuhan yang ditambah dengan daging, ikan dan produk tenusu) boleh mencegah penyakit dan membekalkan badan dengan nutrien yang diperlukan. Ini kadang-kadang menjejaskan bukan sahaja badan tetapi juga minda.
 • Vitamin B6: Kajian mencadangkan bahawa vitamin B6 boleh mengurangkan gejala PMS tipikal seperti perubahan mood, kerengsaan atau kebimbangan. Mengambil vitamin B2 dan magnesium sebagai tambahan mungkin berguna. Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang perkara ini.
 • L-tryptophan: Menurut kajian, blok bangunan protein (asid amino) ini juga mempunyai kesan positif terhadap mood. L-tryptophan didapati, sebagai contoh, dalam susu, keju, daging lembu, ayam, kentang dan kacang.
 • Bertukar dengan orang lain: Orang yang mengalami perubahan mood mereka harus bercakap tentang perasaan mereka dengan pasangan atau kawan rapat mereka dan/atau bertukar idea dengan penghidap lain.
 • Homeopati: Ahli homeopati mengesyorkan agar tidak mengalami perubahan mood seperti Cimicifuga D12, Ignatia C30 dan Pulsatilla D12.

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.