Perubahan Mood: Sebab, Rawatan & Bantuan

Perubahan emosi adalah keadaan fikiran atau moodiness dan boleh mempunyai banyak sebab. Perubahan emosi tidak boleh dikelirukan dengan kemurungan. Mudah perubahan emosi berlaku setiap hari dan merupakan tanda normal tinggi dan rendah kita dalam kehidupan seharian.

Apakah perubahan mood?

Perubahan mood terutamanya merupakan gejala psikologi. Mereka boleh berlaku sama ada sebagai sol keadaan atau sebagai gejala yang menyertainya. Perubahan mood terutamanya merupakan gejala psikologi. Mereka boleh berlaku sama ada sebagai satu-satunya gangguan atau sebagai gejala yang menyertainya yang dapat menunjukkan gangguan lain yang mendasari. Perubahan mood adalah keadaan yang dapat membuat seseorang berasa sangat gembira pada mulanya dan sangat tertekan atau bahkan agresif sedikit kemudian. Suasana pesakit berubah dari satu ekstrem ke yang lain dalam beberapa saat atau beberapa minit. Ini bukan sahaja merosakkan penampilannya sendiri, tetapi juga memastikan bahawa dia meletakkan dirinya dalam situasi yang tidak baik dengan sesama manusia. Perubahan mood berlaku dengan kerap pada waktu tekanan dan tuntutan yang berlebihan. Dalam kebanyakan kes, mereka disertai oleh gejala lain, baik fizikal dan psikologi. Ini termasuk gangguan tidur, sakit kepala, kembali kesakitan, keletihan, turun naik berat badan dan masalah potensi. Begitu juga, kelalaian, kekurangan tumpuan dan kesedihan boleh menjadi tanda khas dengan perubahan mood.

Punca

Sebagai peraturan, perubahan mood setiap hari tidak berbahaya dan dialami oleh hampir semua orang pada satu ketika. Kerana mereka datang sehingga mereka pergi dan biasanya beberapa hari kemudian anda tidak mengingatinya. Walau bagaimanapun, penyebab perubahan mood kebanyakannya dijumpai di sisi psikologi. Bersama-sama dengan gejala lain, mereka dapat menunjukkan pelbagai penyakit mental. Perubahan mood, misalnya, sering berlaku di kalangan personaliti yang tertekan. Mereka dikenali terutamanya oleh perubahan mendadak dari kegembiraan menjadi kesedihan yang mendalam. Walau bagaimanapun, mereka juga dapat menunjukkan kekurangan mental. Sebagai contoh, pesakit yang tidak melihat semua tahap keperluan piramid Maslow juga mengalami perubahan mood - dalam hal ini, keadaan hidup dan hubungan interpersonal harus dianalisis, kerana di sinilah kekurangan mesti ada. Perubahan mood juga dapat menunjukkan sebab fizikal. Dalam kebanyakan kes, ini adalah penyakit yang menyerang otak atau kelenjar pituitari, yang terletak di sana dan boleh mempengaruhi mood pesakit melalui penyakit. Tumor boleh meningkatkan tekanan di dalam tengkorak dan menyebabkannya menyebabkan perubahan mood yang teruk. Rawatan hormon seperti minum pil juga boleh menyebabkan pesakit mengalami perubahan mood - pada wanita, haid juga cukup untuk menyebabkan perubahan jangka pendek. Walau bagaimanapun, jika perubahan mood berlaku lebih kerap dan pada selang waktu berirama, penyebab psikologi atau emosi (mis tekanan, masalah interpersonal, musim) mungkin terlibat. Pelbagai penyakit hormon seperti hipertiroidisme juga boleh menjadi penyebab. Selalunya, penggunaan berlebihan perangsang, Seperti alkohol dan rokok juga merupakan penyebab berlakunya perubahan mood yang kuat.

Penyakit dengan gejala ini

 • Gangguan afektif
 • Pramenstruasi

  Sindrom

 • Kekurangan magnesium
 • Sindrom sempadan
 • Sirosis hati
 • Penyakit Parkinson
 • Sindrom burnout
 • Hipoglisemia
 • Krisis mood selepas bersalin
 • Dementia
 • Penagihan dadah
 • Ketagihan alkohol
 • Hipertiroidisme
 • Menopaus
 • Gangguan bipolar
 • Multiple sclerosis
 • Gangguan keperibadian tidak sosial
 • Migrain

Komplikasi

Perubahan mood biasanya berlaku dalam konteks a sakit mental, tetapi penyakit organik juga boleh menjadi penyebabnya. Ini mempunyai komplikasi yang sesuai dengan mereka. Gangguan sempadan biasanya disertai oleh penyakit lain. Ini terutamanya kemurungan. Kemurungan boleh dikaitkan dengan penyalahgunaan alkohol and dadah. Kerap alkohol penggunaan boleh membawa kepada lemak hati pada orang yang terjejas, yang kemudiannya boleh berakhir pada sirosis hati.Dadah boleh membawa kepada psikosis and gangguan kecemasan. Penarikan sosial yang berkaitan hanya meningkatkan gejala. Kerap nikotin penggunaan meningkatkan kemungkinan berkembang penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) dan juga meningkatkan risiko paru-paru kanser. Selain itu, kemurungan biasanya mengalami gangguan tidur dan makan. Kurang tidur atau obesiti meningkatkan risiko menghidap penyakit kardiovaskular. Selalunya, keperibadian mereka yang terjejas juga berubah. Dalam kes terburuk, timbul pemikiran bunuh diri. Di samping itu, biasanya terdapat masalah sosial, terutamanya dalam perkongsian atau di tempat kerja. Dementia, yang juga menyebabkan perubahan mood, juga dapat menyebabkan gangguan keperibadian. Setiap hari perkara tidak dapat dilakukan dengan baik. Orang yang terjejas biasanya juga menghadapi kesukaran membaca, menulis dan juga bercakap. Pengunduran sosial juga tidak biasa. Penyakit ini juga boleh membawa kepada masalah lemah kawalan kencing dan dengan itu memerlukan penjagaan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Pada mulanya, tidak perlu berjumpa doktor untuk perubahan mood. Ini boleh berlaku pada banyak orang dari masa ke masa dan kemudian hilang sendiri. Wanita khususnya dipengaruhi oleh perubahan mood semasa mengandung atau dalam tempoh mereka. Rawatan oleh doktor tidak semestinya diperlukan. Seorang doktor boleh dirujuk sekiranya perubahan mood berlaku secara kekal dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak hilang sendiri. Orang yang terjejas kemudian mungkin menderita hormon yang tidak seimbang mengimbangi atau penyakit lain yang perlu diperiksa dan dirawat. Namun, dalam kebanyakan kes, perubahan mood dapat dirawat dan dibatasi dengan baik. Begitu juga, lawatan ke doktor adalah perlu apabila perubahan mood menyulitkan kehidupan seharian pesakit dan orang lain. Ini boleh menyebabkan masalah dengan rakan atau rakan pesakit sendiri. Sekiranya perubahan mood menjadi teruk, doktor boleh meminta nasihat. Sebagai peraturan, doktor keluarga boleh mendapatkan nasihat terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, wanita juga boleh menghubungi pakar sakit puan secara langsung.

Rawatan dan terapi

Rawatan perubatan disarankan hanya jika pesakit sendiri tidak mengetahui jalan keluar dari perubahan moodnya. Seorang doktor juga harus berunding sekiranya perubahan mood berulang. Perubahan mood yang disebabkan oleh psikologi biasanya dirawat dengan ubat. Ini dapat diandaikan bahawa mereka disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang disebabkan secara psikologi, itulah sebabnya bercakap terapi atau bentuk terapi lisan yang lain tidak akan membawa kejayaan yang diinginkan. Antidepresan, contohnya, bantu pesakit yang mengalami kemurungan untuk mengawal perubahan mood mereka. Walau bagaimanapun, bentuk lebih lanjut dari terapi kemudian harus ditambahkan untuk menentukan sebab penyakit dan membolehkan pesakit mengurangkan psikologi dengan lebih baik tekanan pada masa hadapan. Sekiranya perubahan mood itu teruk dan membahayakan pesakit itu sendiri atau melibatkan perasaan bunuh diri, mencederakan diri sendiri, kemasukan ke klinik untuk terapi sering juga diperintahkan. Sekiranya disyaki sebab fizikal, ini mesti ditangani terlebih dahulu dan paling utama. Sekiranya ia adalah tumor, misalnya, ia mesti dikeluarkan - perubahan mood akan hilang dengan sendirinya. Sebaliknya, rawatan hormon mesti diubah dan disesuaikan sekiranya ia menjadi pencetus. Pada asasnya, bagaimanapun, seseorang juga harus mencari penyebabnya dan juga untuk kemungkinan perubahan. Oleh itu, tekanan yang berlebihan, masalah dengan sesama manusia, perangsang (alkohol, nikotindan sebarang masalah harus dipertimbangkan secara realistik dan optimis. Dalam kebanyakan kes, jalan penyelesaian dapat dijumpai, terutama pada pasangan dengan keluarga dan rakan-rakan. Peningkatan aktiviti fizikal (mis mendaki, berkebun), sukan (berjoging, berenang, berbasikal), budaya (teater, festival), kesihatan (sauna, kolam renang) dan sihat diet (buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian) juga menyokong.

Prospek dan prognosis

Perubahan mood boleh berlaku pada banyak orang, walaupun dalam kebanyakan kes ini adalah gejala sementara. Selalunya, perubahan mood berlaku kerana situasi tertentu dan hilang setelah jangka waktu yang singkat. Dalam kes ini, perubahan mood tidak perlu dirawat dan tidak menimbulkan aduan selanjutnya. Perubahan mood juga boleh berlaku pada wanita sebelum atau semasa haid, di mana mereka juga merupakan gejala yang berkaitan dengan hormon. Dalam kes ini juga, rawatan tidak diperlukan dan gejala hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika perubahan mood sering berlaku dan tidak berkaitan dengan peristiwa tertentu, doktor harus berunding. Rawatan boleh dilakukan oleh ahli psikologi atau dengan bantuan ubat. Biasanya membawa kepada kejayaan yang cepat dan tidak menimbulkan komplikasi lebih lanjut. Perubahan mood dapat hilang dengan sendirinya tanpa rawatan, misalnya, pada remaja dan remaja yang mengalami perubahan hormon. Namun, jika perubahan mood menyukarkan kehidupan seharian, mereka perlu dirawat oleh doktor.

pencegahan

Perkembangan perubahan mood hampir tidak dapat dicegah dengan berkesan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai sakit mental dapat memastikan bahawa perubahan mood yang sudah ada tidak mengganggu kehidupan mereka. Ubat yang diresepkan harus selalu diambil dengan betul dan seseorang harus memastikannya mengimbangi keadaan tertekan. Gaya hidup yang sihat secara amnya memastikan tubuh yang sihat, kesejahteraan yang lebih baik dan dapat membantu mencegah penyakit yang bersifat fizikal atau psikologi. Perubahan mood terhambat dalam perkembangannya jika seseorang berusaha untuk hidup dengan sihat dan juga membiarkan diri berehat sesekali.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Beberapa langkah-langkah and ubat-ubatan rumah menolong perubahan mood. Bantuan pantas membawa minyak pati, yang dapat menaikkan mood dan antidepresan kesan. Minyak dari jeruk keprok, limau, jeruk dan limau gedang, tetapi juga aroma seperti bergamot, melati, mawar dan gaharu telah membuktikan diri mereka. Walau bagaimanapun, makanan dan rempah biasa seperti halia, pala, lada cili dan coklat juga dapat meningkatkan mood. Bunga bach dan Schüssler garam, yang dapat digunakan sebagai tambahan teh, salap atau mandi, disarankan sebagai kaedah penyembuhan alternatif. Selain itu, penyebab perubahan mood juga harus ditentukan. Selalunya terdapat kekurangan cahaya yang tidak berbahaya, yang dapat diatasi dengan melakukan senaman di udara segar. Secara amnya, sukan dan tawa membawa kepada kebebasan hormon. Panas atau cahaya buatan dalam bentuk lampu inframerah atau lawatan ke solarium juga berkesan. Lampu lilin yang menyenangkan dan perbualan dengan rakan dan ahli keluarga juga mengatur suasana dengan cara semula jadi. Sekiranya perubahan mood berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, mungkin ada penyakit serius. Oleh itu, sesiapa sahaja yang berulang kali berada dalam keadaan tertekan bercakap kepada doktor atau ahli terapi.