Obesiti morbid: Punca, rawatan

Gambaran ringkas

  • Prognosis: Prognosis selalunya tidak menguntungkan tanpa terapi dan disebabkan oleh penyakit sekunder yang sedia ada, jangka hayat berkurangan.
  • Rawatan: Terapi multimodal konservatif, campur tangan pembedahan (pembedahan bariatrik seperti pengurangan gastrik), penawar obesiti.
  • Punca: Pemakanan tidak sihat, kurang bersenam
  • Pencegahan: Terapi pemakanan dan tingkah laku awal dan penurunan berat badan untuk berat badan berlebihan dan obesiti sedia ada sehingga gred 2.

Apakah yang dimaksudkan dengan permagna obesiti?

Obesiti secara perubatan dibahagikan kepada tahap keterukan yang berbeza. Klasifikasi adalah berdasarkan apa yang dipanggil indeks jisim badan (BMI). Unit ukuran ini boleh digunakan untuk mengklasifikasikan berat seseorang secara kasar. Untuk mengira BMI, bahagikan berat badan dalam kilogram dengan ketinggian kuasa dua dalam meter: BMI = berat [kg]/(tinggi [m])²

Sesetengah orang sudah pun mengalami had yang teruk dan penyakit sekunder daripada BMI melebihi 30 kg/m². Selain itu, bukan sahaja tahap berat badan berlebihan yang memainkan peranan, tetapi juga berapa lama berat badan berlebihan telah wujud secara keseluruhan. Semakin lama seseorang mengalami berat badan berlebihan, semakin teruk biasanya akibat fizikal dan psikologi.

Bilangan orang yang berlebihan berat badan semakin meningkat

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memerhati selama bertahun-tahun bahawa bilangan penghidap obesiti meningkat secara mendadak di Jerman dan di seluruh dunia. Khususnya, bilangan orang yang sangat berlebihan berat badan (obesiti permagna) semakin meningkat. Pakar menganggarkan kira-kira dua juta orang di Jerman sudah pun mengalami obesiti permagna. Amat membimbangkan bahawa semakin ramai kanak-kanak dan golongan muda sudah terjejas oleh obesiti yang mengancam kesihatan.

Apabila tingkah laku seperti diet tidak sihat telah menjelma, ia sukar untuk dihentikan. Tanpa terapi intensif dan disasarkan secara individu, penawar adalah hampir mustahil dan prognosis tidak menguntungkan. Penjagaan susulan sepanjang hayat (pengurusan berat badan) selalunya diperlukan untuk menurunkan berat badan secara berkesan dan mengekalkannya melalui perubahan gaya hidup yang menyeluruh. Walau bagaimanapun, lebih awal terapi, lebih besar peluang untuk mendapatkan semula berat badan normal.

Apakah jangka hayat dalam permagna obesiti?

Obesiti permagna juga dikenali sebagai obesiti morbid (Latin morbidus "sakit"), kerana bentuk berat badan berlebihan ini biasanya membawa kepada pelbagai penyakit dan dengan itu mengurangkan jangka hayat dengan ketara dalam banyak kes. Penyakit sekunder biasa permagna obesiti ialah diabetes mellitus jenis 2, tekanan darah tinggi, haus sendi dan kanser.

Orang yang mempunyai permagna obesiti juga sering mengalami penghinaan dari persekitaran mereka. Oleh itu, ramai yang tidak berani meninggalkan rumah, di mana mereka terdedah kepada pandangan menghakimi orang lain. Pengasingan sosial ini sering secara drastik memburukkan lagi masalah fizikal dan psikologi, yang seterusnya membawa kepada penghidap terjerumus ke dalam apa yang dipanggil "makan kecewa". Lingkaran ganas berkembang. Semua faktor ini menjadikan terapi lebih sukar.

Rawatan permagna obesiti

Diet selalunya hanya mencapai kejayaan jangka pendek dengan obesiti gred 3. Ramai penghidap mendapatkan semula berat badan dengan cepat selepas diet.

Punca obesiti gred 3

Seperti bentuk obesiti yang lain, terdapat beberapa punca obesiti morbid yang berbeza. Walau bagaimanapun, obesiti gred 3 terutamanya disebabkan oleh diet yang terlalu kaya dengan lemak dalam kombinasi dengan terlalu sedikit senaman. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna orang gemuk selalu menyebabkan penyakit mereka sendiri.

Pakar telah mengenal pasti beberapa gen yang membawa kepada selera makan yang berlebihan. Gen juga nampaknya mempunyai pelbagai kesan lain. Antara lain, mereka mempengaruhi metabolisme tenaga. Sebagai contoh, orang yang lebih langsing mempunyai kadar metabolisme basal yang agak tinggi. Ini bermakna mereka membakar lebih banyak kalori walaupun semasa berehat dan dengan itu lebih terlindung daripada obesiti.

Faktor penting untuk perkembangan obesiti permagna nampaknya adalah usia di mana kanak-kanak atau remaja sudah mempunyai berat badan berlebihan. Lebih muda dan lebih ketara berat badan berlebihan, lebih besar kebarangkalian BMI lebih daripada 40 kg/m² akan dicapai pada satu ketika. Ramai orang dengan permagna obesiti mempunyai "kerjaya obesiti" sebenar di belakang mereka. Lama kelamaan, berat badan mereka terus bertambah. Kesukaran dalam perjalanan hidup (berkabung, kegagalan, dll.) selalunya merupakan gangguan yang menentukan yang membawa kepada penambahan berat badan yang lebih jauh.

Bagaimana untuk mengelakkan permagna obesiti?

Jika anda berlebihan berat badan, berbincang dengan doktor penjagaan utama anda untuk mendapatkan nasihat.