Morbus Ledderhose - latihan

Penyakit yang dikenali sebagai penyakit Ledderhose (dinamakan sempena penemu pertamanya) adalah fibromatosis plantar. Diterjemahkan ini bermaksud plantar - mengenai telapak kaki, serat fibro / serat tisu dan matose - percambahan atau pertumbuhan, iaitu percambahan sel di telapak kaki. Penyakit ini tergolong dalam penyakit reumatik.

Ini adalah tumor jinak, di mana tumor hanyalah kata Latin untuk pembengkakan atau pertumbuhan tisu. Nodul kecil berkembang di tisu tendon, yang disebut plantar fascia dan membentuk telapak kaki. Daripada tulang belakang ia bergerak sebagai plat tendon lebar ke yang kecil tulang jari kaki, dengan itu memberikan struktur penting untuk menegangkan lengkungan longitudinal kaki.

Fascia plantar mudah terasa dan kelihatan dari luar kerana permukaannya yang dangkal, seperti nodul dalam kes penyakit Ledderhose. Secara simptomatik, selain nodul yang terasa, perasaan ketegangan dan kesakitan berlaku terutamanya ketika berjalan atau berlari, kerana telapak kaki secara berterusan meregangkan dan menguncup semasa pergerakan ini dan dimuat dengan seluruh berat badan. Sekiranya nodul hanya sedikit ketara, penyakit ini boleh berkembang tanpa gejala.

latihan

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah pasif untuk menjaga agar plantar fascia tetap bergerak melawan kontraktur tisu, terdapat beberapa latihan dan langkah-langkah yang dapat dilakukan oleh pesakit sendiri. Beberapa contohnya ditunjukkan di bawah. Latihan penting dalam terapi aktif kontraktur lederhosen adalah peregangan.

Di satu sisi, telapak kaki itu sendiri mesti diregangkan, di sisi lain, seluruh otot atau rantai fasial di mana fasia plantar mesti diregangkan. Latihan sederhana untuk melatih pergerakan dan regangan pada masa yang sama adalah berjinjit menaiki tangga: 1). Untuk melakukan ini, berdiri dengan kedua kaki depan selari di tangga, melihat tangga, sebelah tangan memegang tong sampah.

Sekarang perlahan-lahan secara bergantian tekan hingga berjinjit dan perlahan-lahan turunkan lagi dan tekan tumit anda ke bawah sehingga sedikit rasa regangan dirasakan di telapak kaki anda. Latih setiap tiga set 10 pengulangan setiap satu. 2.)

Untuk latihan lain, gunakan band Thera untuk membantu anda. Duduk di lantai di tempat duduk panjang, bengkokkan lutut sedikit, bungkus tali di sebelah kaki dan pegang hujungnya dengan tangan kanan dan kiri. Sekarang kaki depan ditarik ke arah badan di bawah ketegangan theraband sehingga a regangan sensasi berlaku di telapak kaki.

Pegang peregangan ini selama kira-kira 30 saat untuk mencapai kesan pada tisu. 3.) Untuk meregangkan seluruh rantai fasial, berdiri tegak dan gunakan a tenis bola, yang diletakkan di bawah kaki diregangkan, di bawah kaki depan.

Kaki yang lain kini membuat langkah kecil ke depan, punggungnya tegang dan pelvis dimiringkan sedikit ke belakang dan didorong ke depan. Dengan mengubah ukuran langkah anda dapat mengubah intensiti regangan. Pegang kedudukan ini selama 30 saat dan gunakan prosedur yang sama di sisi lain.

4.) Akhirnya, penting untuk menguatkan yang kecil otot kaki untuk mengatasi kepincangan dan untuk mengimbangi ketidakseimbangan. Latihan yang mudah untuk ini adalah dengan meletakkan surat khabar di lantai dan mengambilnya dengan jari kaki atau menghancurkannya menjadi bola.

Di tempat duduk, jari kaki dapat dibengkokkan dan diregangkan secara bergantian. Latihan sederhana lain dari otot kaki berjalan kaki tanpa alas kaki di permukaan yang berbeza. Diri-urut tapak kaki dan otot kaki boleh dilakukan dengan a tenis bola atau roller fasial kecil. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh menyakitkan atau menjengkelkan nodul lebih banyak lagi. Bersama dengan ahli fisioterapi yang bertugas, anda harus menyusun program senaman kecil untuk kehidupan seharian, yang harus dijalankan secara teratur dan realistik.