Sakit pagi | Panduan kehamilan

Morning sickness

Masalah biasa yang diketahui oleh hampir setiap wanita hamil (kira-kira 80%) adalah loya. Ia boleh berlaku pada waktu pagi, tengah hari, pada waktu petang atau malam, bergantung pada makanan, atau bahkan boleh hadir sepanjang hari. Ini berbeza dari wanita ke wanita.

Juga hakikat sama ada ia adil loya atau mual dengan muntah berbeza bagi setiap wanita hamil. Beberapa menggambarkan sedikit ketidakselesaan di perut, sementara yang lain sangat peka terhadap bau makanan tertentu dan merasa mual sebagai akibatnya. Loya adalah perkara biasa semasa awal kehamilan, mungkin disebabkan oleh peningkatan kadar HCG (gonadotropin chorionic manusia, hormon kehamilan), yang bertanggungjawab untuk pembentukan dan pemeliharaan plasenta.

Selanjutnya, doktor juga melihat hubungan antara keadaan minda atau jiwa dan intensiti mual. Sekiranya anda mengalami peningkatan tekanan atau tidur terlalu sedikit, ini boleh memberi kesan negatif pada loya. Istilah yang paling biasa adalah "morning sickness", tetapi hanya sedikit wanita yang merasa loya mereka hanya pada waktu pagi.

Ada juga yang melaporkan serangan mual pada waktu malam, yang menjadikannya sukar untuk tidur dan tidur sepanjang malam dan dengan demikian mewakili beban yang berat, yang seterusnya dapat menyebabkan peningkatan serangan mual pada siang hari. Sebilangan wanita juga mengalami mual yang disebut "postprandial". Ini merujuk kepada kejadian mual segera setelah makan, tanpa mengira makanan yang dimakan.

Sebilangan wanita merasa senang tidur sebaik sahaja makan. Walau bagaimanapun, ini adalah aktiviti yang biasanya tidak dapat dilaksanakan untuk wanita yang sudah menjadi ibu. Di samping itu, kadang-kadang boleh membantu merawat loya dengan ubat (contohnya tablet Vomex).

Terdapat juga ubat berdasarkan homeopati: Nux Vomica pelet. Tetapi sebelum anda mencuba salah satu ubat untuk merawat loya selepas makan, anda harus selalu meminta nasihat pakar sakit puan atau bidan anda. Secara keseluruhan, mual pagi adalah sesuatu yang tidak menyenangkan, tetapi tidak berbahaya, gejala yang dialami oleh kebanyakan wanita hamil.

Anemia semasa mengandung

Semasa mengandung, ibu darah isipadu meningkat separuh, tetapi jumlah sel darah merah meningkat hanya seperlima. Ini menyebabkan penurunan warna merah secara semula jadi darah hemoglobin pigmen (dalam pengenceran) hingga 10 g / dl (mengandung hidremia). Dari ini, penurunan patologi yang lebih kuat dalam nilai hemoglobin (anemia) mesti dibatasi dan didiagnosis.

Nilai ambang melebihi anemia yang dianggap anemia lebih rendah daripada biasa (kira-kira <10-11 g / dl) kerana pencairan semula jadi darah. Dalam kebanyakan kes, kekurangan zat besi adalah penyebabnya semasa mengandung, tetapi bentuk anemia lain, seperti bentuk kongenital atau yang disebabkan oleh keradangan, juga boleh berlaku dan mesti diperjelaskan.

Kekurangan zat besi pada kehamilan mempengaruhi sekitar 10-15% wanita di negara perindustrian, di negara dunia ketiga peratusan ini dapat meningkat hingga 75%. Akibat kehamilan, keperluan zat besi meningkat sehingga sukar ditanggung oleh pengambilan makanan. Di saluran gastrointestinal, hanya sekitar 1/8 zat besi yang terkandung dalam makanan diserap ke dalam badan.

Dengan biasa diet ini sama sekali tidak mencukupi untuk menampung penggunaannya. Sekiranya besi itu sendiri menyimpan besi (ditunjukkan oleh feritin nilai) tidak mencukupi untuk mengimbangi kekurangan zat besi, a kekurangan zat besi berlaku, yang mempunyai kesan negatif terhadap pengeluaran sel darah merah. Hasilnya adalah anemia.

Anemia semasa mengandung membawa risiko kepada ibu dan anak, terutamanya di trimester pertama kehamilan. Anemia ringan tidak banyak memberi kesan, tetapi anemia sederhana hingga teruk meningkatkan kejadian penyakit dan kematian pada ibu dan anak. Di samping itu, pertumbuhan dan pengembangan plasenta boleh terjejas dan risiko kelahiran pra-matang Kenaikan.

Kesejahteraan ibu juga boleh dipengaruhi oleh loya, muntah, pening dan keletihan. Pengeluaran susu yang terhad, kemurungan atau sindrom keletihan berlaku dalam kes anemia selepas kehamilan. Ramai wanita mengalami sedikit kekurangan zat besi sebelum mereka hamil.

Pada tahap hemoglobin normal, ini ditunjukkan oleh simpanan besi yang habis (rendah feritin tahap). Menurut sebuah kajian, kejadian anemia dikurangkan dengan mengambil sediaan zat besi dalam bentuk tablet sebagai langkah pencegahan semasa kehamilan, sebelum nilai hemoglobin dapat dilihat. Selain tablet, ada juga produk dengan kandungan zat besi yang tinggi (contohnya cornflakes).

Tablet zat besi biasanya juga mencukupi untuk rawatan anemia ringan atau sederhana. Dianjurkan agar tablet besi diambil kosong perut dan vitamin C ditambahkan untuk meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam badan. Sekiranya ini tidak ditoleransi, jika nilai makmal tidak membaik atau jika anemia teruk dikesan, zat besi boleh dibekalkan melalui urat dari trimester kehamilan ke-2 dan seterusnya. Sekiranya, sebagai tambahan kepada anemia, wanita hamil mempunyai jumlah darah yang terlalu sedikit, sel darah merah mesti diberikan dalam bentuk a pemindahan darah. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai risiko lain dalam kehamilan di halaman kami Risiko kehamilan.