Morfin: Kesan, penggunaan, kesan sampingan

Bagaimana morfin berfungsi

Morfin adalah ubat dari kumpulan opiat. Ia mempunyai kesan analgesik yang kuat (melegakan kesakitan), melegakan batuk (antitusif) dan kesan sedatif atau depresan.

Manusia mempunyai sistem analgesik endogen yang diaktifkan dalam situasi tekanan, antara lain. Sebagai contoh, selalunya mungkin bagi orang yang cedera pada mulanya membantu orang lain selepas kemalangan yang serius tanpa menyedari kecederaan mereka sendiri.

Sistem analgesik ini juga boleh diaktifkan oleh bahan aktif morfin. Ubat ini mengikat ke tapak dok bahan utusan tertentu dalam sistem saraf pusat (reseptor opioid), yang menghalang penghantaran kesakitan dan mengurangkan sensasi kesakitan. Ia juga membawa kepada sedasi, yang menyokong kesan analgesik morfin.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Bahan aktif hanya diserap secara perlahan dan tidak lengkap dari usus ke dalam darah selepas diambil melalui mulut (peroral). Selepas pengedaran dalam badan, ia dipecahkan di dalam hati. Ini menghasilkan produk degradasi yang masih mempunyai kesan analgesik. Mereka kemudiannya dikumuhkan terutamanya melalui buah pinggang.

Bilakah morfin digunakan?

Morfin digunakan untuk merawat kesakitan yang teruk dan sangat teruk, contohnya pada pesakit kanser.

Bagaimana morfin digunakan

Biasanya, dos untuk orang dewasa adalah antara 60 dan 120 miligram sehari. Walau bagaimanapun, jika bahan aktif disuntik terus ke dalam darah, dosnya lebih rendah (biasanya antara 10 dan 60 miligram).

Ubat penahan sakit hanya mempunyai tempoh tindakan yang agak singkat iaitu dua hingga empat jam. Atas sebab ini, tablet pelepasan tertunda sering diberikan. Mereka membolehkan pelepasan berterusan bahan aktif dan oleh itu melegakan kesakitan yang tahan lama. Kesan tablet keluaran berpanjangan ini hanya berlaku selepas kira-kira tiga jam, tetapi kemudian bertahan hampir sepanjang hari. Walau bagaimanapun, jika kesan segera diingini, bentuk pentadbiran lain digunakan – contohnya titisan morfin.

Ubat dengan morfin hendaklah sentiasa dihentikan "secara beransur-ansur", iaitu tidak secara tiba-tiba, tetapi dengan mengurangkan dos secara beransur-ansur. Ini membantu mengelakkan gejala pengeluaran akut.

Apakah kesan sampingan morfin?

Morfin dengan kerap (iaitu dalam satu hingga sepuluh peratus daripada yang dirawat) menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, euforia, keletihan, gangguan mental, loya, sembelit dan berpeluh.

Sangat jarang (iaitu dalam kurang daripada satu peratus daripada mereka yang dirawat), terdapat penurunan tekanan darah, kesukaran bernafas dan tindak balas alahan.

Apakah yang perlu saya ingat semasa mengambil morfin?

Kontraindikasi

Ubat yang mengandungi morfin tidak boleh diambil dalam kes berikut

  • Halangan usus
  • Masalah pernafasan termasuk gangguan rembesan lendir dalam saluran pernafasan
  • penyakit pernafasan obstruktif (penyakit dengan penyempitan saluran udara)
  • sawan
  • Perut akut (ringkasan penyakit yang mengancam nyawa rongga perut)
  • Pengambilan serentak antidepresan daripada kumpulan perencat monoamine oxidase (inhibitor MAO)

Interaksi

Jika ubat penahan sakit diambil bersama dengan ubat lain, interaksi mungkin berlaku. Ubat berikut boleh meningkatkan kesan dan kesan sampingan morfin:

  • Alkohol dan bahan penekan pusat (cth benzodiazepin)
  • Ubat untuk kemurungan dan penyakit mental (cth clomipramine, amitriptyline)
  • Ejen anti-loya (seperti diphenhydramine)
  • Cimetidine (ubat untuk pedih ulu hati)

Rifampicin antibiotik boleh melemahkan kesan analgesik morfin.

Berkebolehan memandu dan mengendalikan jentera

Mengambil morfin boleh menjejaskan keupayaan anda untuk bertindak balas. Oleh itu, terutamanya pada permulaan rawatan, anda tidak boleh mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya atau mengendalikan jentera berat.

Sekatan umur

Kehamilan dan menyusu

Kerana morfin juga sampai kepada anak dalam kandungan melalui darah ibu, wanita hamil yang mengalami kesakitan teruk hanya perlu diberi ubat penahan sakit selepas penilaian risiko-manfaat yang ketat. Ini terpakai khususnya untuk digunakan sejurus sebelum kelahiran, kerana morfin boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan gangguan penyesuaian pada bayi yang baru lahir.

Morfin meresap ke dalam susu ibu dalam kuantiti yang banyak. Setakat ini, bagaimanapun, tiada kesan sampingan yang serius telah dilaporkan pada kanak-kanak yang menyusu apabila ibu menerima ubat penahan sakit. Oleh itu, penggunaan jangka pendek semasa penyusuan adalah mungkin.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan morfin

Morfin tertakluk kepada Akta Narkotik di Jerman dan Switzerland dan Akta Dadah Narkotik di Austria. Oleh itu, bahan aktif hanya terdapat di farmasi dengan preskripsi khas (preskripsi ubat narkotik atau ketagihan).

Berapa lama morfin telah diketahui?

Morfin telah dikenali sebagai komponen semula jadi candu sejak sekian lama. Bahan ini mula diasingkan pada awal abad ke-19. Walaupun begitu, orang ramai sedar tentang kesan anestetik dan euforianya, tetapi juga tentang bahaya tunduk kepada sekatan pernafasan yang mengancam nyawa sekiranya berlaku terlebih dos.

Apa lagi yang perlu anda ketahui tentang morfin

Walau bagaimanapun, jika morfin disalahgunakan, pengaktifan yang disebabkan oleh kesakitan pada pusat peraturan pernafasan tidak hadir dan gangguan pernafasan atau penangkapan pernafasan boleh berlaku.