Pasport ibu: siapa yang menerimanya, apa yang ada di dalamnya

Buku log bersalin - bila ia bermula?

Log bersalin adalah teman yang berharga sepanjang kehamilan anda. Itulah sebabnya doktor anda akan memberi anda buku kecil 16 muka surat sebaik sahaja dia menentukan bahawa anda hamil. Cop pejabat doktor atau bidan yang bertanggungjawab tertera di muka surat pertama. Di bawah itu, tarikh untuk peperiksaan individu dimasukkan supaya anda tidak terlepas mana-mana daripadanya.

Buku log bersalin - bila ia bermula?

Log bersalin adalah teman yang berharga sepanjang kehamilan anda. Itulah sebabnya doktor anda akan memberi anda buku kecil 16 muka surat sebaik sahaja dia menentukan bahawa anda hamil. Cop pejabat doktor atau bidan yang bertanggungjawab tertera di muka surat pertama. Di bawah itu, tarikh untuk peperiksaan individu dimasukkan supaya anda tidak terlepas mana-mana daripadanya.

Kelebihan pasport bersalin digital

Sekiranya anda memilih pasport e-bersalin, semua keputusan peperiksaan akan disimpan dalam ePA anda. Ini bermakna semua maklumat yang berkaitan, seperti penemuan dan imej daripada pemeriksaan ultrabunyi, digabungkan, berstruktur dan tersedia pada setiap masa. Fungsi peringatan janji temu yang dijadualkan juga berguna untuk pemeriksaan yang akan datang.

Bolehkah bidan saya memproses log bersalin?

Sistem mudah alih yang membolehkan bidan mengakses ePA mereka secara terus semasa lawatan ke rumah juga dirancang untuk 2023.

Pasport bersalin: penjelasan secara terperinci

Muka surat dua dan tiga dalam pasport bersalin dikhaskan untuk pelbagai ujian darah (pemeriksaan serologi). Selebihnya dikhaskan terutamanya untuk pemeriksaan pencegahan.

Pasport bersalin – muka surat 2: kumpulan darah, faktor rhesus dan antibodi

Tambahan pula, diperhatikan sama ada sel darah merah wanita membawa apa yang dipanggil faktor rhesus pada permukaannya. Jika darah ibu dan anak dalam kandungan berbeza dalam hal ini – atau lebih tepat lagi, jika ibu rhesus-negatif tetapi anak rhesus-positif – ini boleh membahayakan keturunan (ketidakserasian rhesus).

Log bersalin – halaman 3: Jangkitan

Pada halaman tiga, doktor memasukkan, sebagai contoh, sama ada ujian air kencing menunjukkan anda dijangkiti klamidia. Ini meningkatkan risiko keguguran, kelahiran pramatang, keradangan paru-paru, mata atau organ kencing dan oleh itu mesti dirawat dengan antibiotik.

Selain itu, keputusan ujian HIV (virus AIDS) tidak direkodkan dalam rekod bersalin, hanya prestasinya. Ujian ini disyorkan kepada semua wanita hamil, tetapi ia adalah sukarela. Ia boleh dilakukan hanya selepas berunding dan dengan persetujuan wanita hamil.

Ujian untuk toksoplasmosis hanya dijalankan jika terdapat syak wasangka yang berasas, kerana jangkitan awal semasa kehamilan boleh menyebabkan kerosakan pada mata dan otak kanak-kanak.

Jangkitan B-streptokokus semasa mengandung boleh merebak kepada kanak-kanak - dengan akibat yang serius. Garis panduan semasa mengesyorkan ujian untuk jangkitan bakteria ini pada minggu ke-36 kehamilan.

Log bersalin – muka surat 4: Kehamilan sebelumnya

Di bawah "Maklumat tentang kehamilan terdahulu" pada halaman empat, semua kehamilan terdahulu (sudah tentu, sebarang komplikasi) serta mana-mana pembedahan cesarean, cawan sedutan dan kelahiran forsep dimasukkan. Keguguran dan kelahiran pramatang serta penamatan dan kehamilan ektopik juga dicatatkan. Jantina kanak-kanak yang telah dilahirkan, ketinggian dan berat mereka semasa lahir juga dicatat.

Pasport Bersalin – Halaman 5: Pemeriksaan Umum dan Permulaan

Dia juga akan menasihati anda tentang pelbagai topik seperti pemakanan, sukan, perjalanan, gimnastik kehamilan dan pemeriksaan kanser.

Rekod bersalin – muka surat 6: penemuan dan tarikh lahir

Tarikh lahir yang dijangkakan juga dimasukkan pada halaman ini dalam log bersalin.

Log bersalin – muka surat 7 dan 8: Gravidogram

Gravidogram ialah gambar rajah di mana keputusan pelbagai pemeriksaan saringan dimasukkan - dengan kata lain, gambaran yang jelas tentang perjalanan kehamilan dalam log bersalin. Singkatan seperti SFA atau QF mengelirukan pada pandangan pertama, tetapi dijelaskan dengan cepat:

Kedudukan bayi dimasukkan dalam lajur "Kedudukan kanak-kanak" - biasanya hanya pada separuh kedua kehamilan: SL bermaksud kedudukan tengkorak dan BEL untuk pembentangan sungsang. Di samping itu, nada jantung janin dan pergerakan janin juga diperhatikan.

Keadaan kesihatan anda sendiri juga direkodkan dalam gravidogram. Item "Edema, varicosis" ditandakan dengan + atau - untuk menunjukkan sama ada anda telah didiagnosis dengan pengekalan air atau vena varikos semasa pemeriksaan pencegahan.

Pertambahan berat badan anda boleh dikesan berdasarkan entri dalam lajur "Berat". Jika anda mendapat jumlah berat yang berlebihan, ia mungkin berbahaya untuk anda dan anak anda.

"Hb (Ery)" memberikan maklumat tentang paras hemoglobin (pigmen darah) dalam darah anda, menunjukkan kapasiti pembawa oksigen sel darah merah. Jika nilainya turun di bawah 10.5 gram setiap desiliter (g/dl), anda menghidapi anemia. Doktor kemudiannya akan menetapkan suplemen zat besi.

Di bawah "Pemeriksaan faraj", doktor boleh memasukkan sebarang penemuan palpation. Contohnya, singkatan “MM Ø” bermaksud serviks masih tertutup. Serviks oB” menunjukkan bahawa saluran rahim adalah “tanpa penemuan” (iaitu, utuh).

Log bersalin – halaman 9: ciri khas dan perakam kelahiran degupan jantung

Halaman sembilan dalam log bersalin dikhaskan untuk penemuan (seperti amniosentesis), penyakit atau kemasukan ke hospital semasa kehamilan.

Dalam bahagian "Penemuan Kardiotokografi", keputusan perakam pengecutan bunyi jantung (cardiotocograph atau CTG) dicatatkan.

Rekod bersalin – muka surat 10, 11, 12 dan 14: Pemeriksaan ultrabunyi.

Log bersalin – muka surat 13: lengkung norma untuk pertumbuhan janin.

Pada halaman 13 dalam rekod bersalin anda, anda akan menemui lengkung norma untuk pertumbuhan janin. Ini merekodkan pertumbuhan anak anda: Untuk tujuan ini, panjang badan, kepala dan diameter perut anak anda diukur pada setiap pemeriksaan ultrasound. Ini memungkinkan untuk mengesan perkembangan pertumbuhan.

Rekod bersalin – muka surat 15 dan 16: Peperiksaan akhir

Maklumat tentang kelahiran anak anda juga akan diberikan di sini. Sebagai contoh, perjalanan kelahiran dan keputusan ujian Apgar anak anda akan diperhatikan. Ujian ini memeriksa pernafasan, nadi, ketegangan otot, warna kulit dan keupayaan untuk mencetuskan refleks serta-merta selepas kelahiran.

Pasport bersalin: Menyimpannya masuk akal!

Anda harus menyimpan pasport bersalin dengan baik – bukan sahaja untuk diri sendiri sebagai peringatan kehamilan dan kelahiran, tetapi juga sebagai sumber maklumat yang berharga untuk doktor anda sekiranya kehamilan lain.