Mountain Pine: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan pain gunung?

Ranting muda dan jarum pain gunung (pine leg) mengandungi minyak pati dengan komponen seperti pinene, carene dan limonene. Baunya sangat aromatik dan mempunyai kesan pelarutan rembesan, melancarkan peredaran darah (hiperemik) dan kesan pengurangan kuman (antiseptik) yang lemah.

Oleh itu, pain gunung (lebih tepat, minyak pain gunung) telah lama digunakan untuk merawat catarrh (keradangan membran mukus) saluran pernafasan, seperti selesema, rinitis, sinusitis atau bronkitis, serta untuk melegakan aduan reumatik dan saraf. sakit.

Untuk kesan penyembuhan yang lebih baik atau dilanjutkan, minyak pati pain gunung sering digabungkan dengan tumbuhan ubatan lain - contohnya dengan minyak kayu putih atau pudina.

Terutamanya orang yang menghidap diabetes, alahan atau kulit sensitif harus berhati-hati apabila menggunakan produk sedemikian dan lebih baik bertanya kepada doktor atau pakar podiat anda terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat mengenai subjek penyingkiran kalus dengan pain gunung.

Dengan cara ini, pain gunung juga merupakan komponen alkohol gosok.

Bagaimanakah pain gunung digunakan?

Terdapat beberapa cara untuk menggunakan pain gunung.

Pine gunung dalam aromaterapi

Melainkan dinyatakan sebaliknya, formulasi berikut digunakan untuk orang dewasa yang sihat. Bagi kanak-kanak, wanita hamil, ibu yang menyusu, orang tua dan orang yang mempunyai penyakit asas tertentu (seperti asma, epilepsi), dos mesti selalu dikurangkan atau sesetengah minyak pati mesti dielakkan sama sekali. Oleh itu, bincangkan penggunaan minyak pati dalam kumpulan pesakit sedemikian terlebih dahulu dengan ahli aromaterapi (cth. doktor atau pengamal alternatif dengan latihan tambahan yang sesuai).

Pegang kepala anda di atas mangkuk dengan campuran air-minyak dan perlahan-lahan dan sedut wap yang semakin meningkat. Untuk mengelakkan mereka daripada melarikan diri, anda harus menutup kepala dan mangkuk anda dengan tuala. Penyedutan melonggarkan rembesan dalam tiub bronkial, menjadikannya lebih mudah untuk batuk.

Anda juga boleh menggunakan minyak pati gunung pain untuk menggosok: Campurkan empat hingga lima sudu besar minyak asas berlemak (seperti minyak badam) dengan dua hingga tiga titik minyak pain gunung. Untuk selesema dan catarr pernafasan lain, anda boleh sapu pada dada dan belakang anda. Atau anda boleh menggunakannya untuk mengurut sakit otot dan sendi atau kawasan di mana anda mengalami sakit saraf yang ringan.

Kesan analgesik adalah disebabkan oleh fakta bahawa minyak pain gunung berfungsi sebagai apa yang dipanggil sebagai perengsa balas - rangsangan sakit sedikit (kesemutan) dicetuskan pada kulit, yang mengalihkan perhatian daripada aduan reumatik atau sakit saraf sebenar dan dengan itu dianggap sebagai menenangkan. .

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika aduan anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk walaupun mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan siap dengan pain gunung

Pine gunung atau minyak pain gunung selalunya boleh didapati sebagai ramuan dalam persediaan sedia untuk digunakan untuk selesema, sakit otot, sendi dan saraf. Contohnya, sediaan alkohol, salap dan krim tersedia untuk disapu.

Sebagai tambahan kepada minyak pain gunung, ini selalunya mengandungi tumbuhan ubatan lain - seperti eucalyptus. Terdapat juga bahan tambahan mandian dengan pain gunung dan biasanya tumbuhan ubatan lain.

Untuk saluran pernafasan yang meradang, contohnya dengan sakit tekak, ramai orang juga mencapai gula-gula dengan bahan aktif pain gunung.

Penyerapan sauna dengan pain gunung boleh memberi manfaat kepada saluran pernafasan.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan pain gunung?

Penggunaan luaran pain gunung boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan ekzema. Ia juga boleh merengsakan membran mukus, seperti dengan penyedutan.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan minyak pain gunung

  • Pine gunung tidak boleh digunakan dalam asma dan batuk kokol, jika tidak, kekejangan bronkial mungkin meningkat.
  • Penjagaan khusus harus diambil dengan bayi dan kanak-kanak kecil di bawah umur dua tahun. Minyak pain gunung boleh menyebabkan kekejangan vokal yang mengancam nyawa (kekejangan glotis) dan pernafasan terhenti di dalamnya. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan minyak pati di sini di kawasan muka dalam apa jua keadaan. Secara umum, anda harus terlebih dahulu membincangkan penggunaan minyak pati pada bayi dan kanak-kanak kecil dengan doktor atau ahli farmasi sebagai langkah berjaga-jaga.
  • Jangan sapukan minyak pati di kawasan mata.
  • Jika anda mengalami kecederaan kulit yang besar, keadaan kulit yang akut, demam atau penyakit berjangkit, kegagalan jantung atau tekanan darah tinggi, anda tidak boleh mandi sepenuhnya.

Bagaimana untuk mendapatkan produk pain gunung

Di kedai ubat dan farmasi anda, anda boleh mendapatkan minyak pain gunung serta bentuk dos yang berbeza berdasarkan pain gunung seperti contohnya

  • gula-gula
  • salap
  • Balsam
  • emulsi
  • mandi penuh
  • persediaan alkohol

Sila rujuk pada sisipan bungkusan masing-masing dan tanya doktor dan ahli farmasi anda cara menggunakan dan dos sediaan dengan betul.

Apakah pain gunung?

Pine gunung malar hijau atau pain kaki (Pinus mugo) juga dipanggil pain gunung atau singkatannya pain gunung. Seperti saudaranya cemara perak, pain, larch dan spruce, ia tergolong dalam keluarga pain (Pinaceae) dan dibahagikan kepada beberapa subspesies. Ia berasal dari pergunungan Eropah Tengah, di mana ia tumbuh di garisan kayu.

Pine gunung adalah pokok dengan pertumbuhan yang sering semak. Batang pendek dengan kulit kelabu-hitamnya tegak atau sujud dan mempunyai dahan tebal yang sering terletak berhampiran dengan tanah dan naik melengkung.

Pine gunung ditanam untuk pengekstrakan minyak pati.