Movicol Junior menyelesaikan masalah sembelit

Bahan aktif ini terdapat dalam Movicol Junior

Bahan aktif dalam Movicol Junior tergolong dalam kumpulan julap osmotik. Ini mengikat cecair dalam usus dan melembutkan najis. Cecair terikat dalam usus meningkatkan jumlah najis. Ini merangsang pergerakan usus (peristalsis usus) dan menggalakkan pembuangan air besar. Ubat ini mengandungi macrogol 3350 sebagai bahan aktif utama. Bahan aktif lain dalam Movicol Junior ialah elektrolit natrium klorida, natrium hidrogen karbonat dan kalium klorida, yang bertujuan untuk mengelakkan kehilangan cecair dan elektrolit semasa rawatan dengan julap.

Bilakah Movicol Junior digunakan?

Movicol Junior digunakan pada kanak-kanak berumur dua hingga sebelas tahun untuk merawat sembelit akut atau kronik.

Apakah kesan sampingan Movicol Junior?

Kesan sampingan yang sangat biasa ialah sakit perut dan bunyi usus. Aduan gastrousus seperti cirit-birit, muntah dan loya sering berlaku semasa mengambil ubat. Gangguan dubur juga sering diperhatikan.

Sekiranya kesan sampingan yang dinyatakan berlaku, doktor harus dimaklumkan. Perkara yang sama berlaku untuk aduan dan tindak balas alahan yang tidak disenaraikan di sini, seperti kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak dan faring.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan Movicol Junior

Movicol Junior tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • Penyempitan usus atau halangan usus
  • pecah usus (perforasi)
  • penyakit radang usus seperti kolitis ulseratif, penyakit Crohn atau megakolon toksik
  • hipersensitiviti kepada mana-mana bahan aktif atau eksipien Movicol Junior

Keberkesanan sesetengah ubat, seperti ubat antiepileptik, boleh diubah jika Movicol Junior diambil pada masa yang sama. Dalam kes ini, doktor yang merawat perlu dimaklumkan sebelum memulakan rawatan.

Julap boleh didapati dalam bentuk serbuk untuk penyediaan larutan, siap dibahagi dalam uncang. Satu unit pembungkusan (karton) mengandungi 30 sachet Movicol Junior. Untuk menyediakan larutan, kandungan satu sachet dilarutkan dalam 62.5 ml air dengan kacau sehingga larutan jernih atau sedikit keruh diperolehi. Penyelesaiannya adalah mabuk. Larutan sedia untuk diminum boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 24 jam dan tidak perlu diminum sekaligus.

Movicol Junior – Dos:

Movicol Junior – Terlebih dos

Jika dos julap terlalu tinggi, cirit-birit mungkin berlaku, menyebabkan kehilangan cecair yang tinggi. Penyediaan harus dihentikan serta-merta dan kehilangan cecair dikompensasikan dengan meminum lebih banyak minuman bermineral.

Bagaimana untuk mendapatkan Movicol Junior

Movicol Junior boleh didapati di kaunter dari farmasi untuk ubatan sendiri.

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda akan mendapat maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF)