MRI (Agen Kontras): Faedah dan Risiko

Bilakah agen kontras MRI diperlukan?

MRI tanpa medium kontras sebahagian besarnya bebas risiko, tetapi tidak mencukupi untuk semua soalan. Setiap kali tisu yang boleh dipersoalkan ditunjukkan dalam warna kelabu yang serupa, penggunaan agen kontras masuk akal. Ini adalah kes, sebagai contoh, apabila memeriksa fokus yang mencurigakan pada limpa, pankreas atau hati atau apabila menjelaskan tumor dan metastasis. Kawasan yang mempunyai bekalan darah yang lemah juga boleh didapati menggunakan agen kontras, contohnya parut atau saluran darah tersumbat selepas strok.

Ejen kontras yang digunakan dalam MRI

Bahan yang mengandungi gadolinium, oksida besi dan sebatian mangan sering digunakan untuk MRI dengan medium kontras. Walaupun gadolinium hanya boleh diberikan melalui vena, pesakit juga boleh meminum dua bahan lain. Ini amat berguna untuk pemeriksaan saluran gastrousus.

Ejen kontras MRI: kesan sampingan

Dalam pesakit yang sihat, agen kontras MRI secara amnya hanya menyebabkan kesan sampingan yang ringan seperti

  • Rasa panas, sejuk atau kesemutan
  • sakit kepala
  • Kelainan umum
  • iritasi kulit

Dalam sesetengah kes, media kontras MRI juga boleh menyebabkan reaksi alahan.

Dalam kes yang jarang berlaku, pemberian media kontras yang mengandungi gadolinium boleh membawa kepada apa yang dipanggil fibrosis sistemik nefrogenik (NSF) dalam kes kekurangan buah pinggang yang sedia ada. Penyakit tisu penghubung ini dicirikan oleh percambahan tisu penghubung pada kulit, sendi atau organ dalaman. Gadolinium juga boleh disimpan di kawasan otak tertentu. Ini boleh membawa kepada gejala sekunder seperti sakit atau paresthesia.

Penilaian semula profil keselamatan adalah subjek perdebatan kontroversi di kalangan pakar. Walau bagaimanapun, agen kontras gadobutrol, asid gadoterik dan gadoteridol pada masa ini masih digunakan, walaupun dengan cadangan untuk menggunakannya dalam dos yang paling rendah. Demi kepentingan keselamatan pesakit, doktor memutuskan penggunaan media kontras yang mengandungi gadolinium berdasarkan kes demi kes selepas menimbang risiko dan faedah.