MRI pelvis

definisi

Pencitraan resonans magnetik, atau pendeknya MRI, adalah prosedur pencitraan yang banyak digunakan dalam perubatan khususnya. Dengan bantuan medan magnet yang kuat, organ, tisu dan sendi dapat dipaparkan dalam bentuk gambar keratan semasa pemeriksaan MRI dan akhirnya dinilai untuk perubahan patologi. Oleh kerana kontras tisu lembut dan resolusi tinggi, MRI pelvis sangat sesuai untuk pencitraan organ pelvis, seperti: Atas sebab ini, pemeriksaan MRI pelvis kini merupakan alat diagnostik yang sangat penting dan dilakukan untuk pelbagai penyakit organ pelvis.

  • Rektum
  • Pundi kencing dan
  • Prostat pada lelaki dan
  • Rahim dan
  • . ovari pada wanita.

MRI pelvis adalah prosedur pencitraan tanpa invasif. Ini bermaksud bahawa tidak ada alat yang perlu dimasukkan ke dalam badan untuk memvisualisasikan organ-organ pelvis, seperti Rektal, pundi kencing, prostat, uterus or ovari. MRI pelvis berfungsi dengan bantuan medan magnet yang kuat.

Ringkasnya, medan magnet yang dihasilkan oleh mesin MRI menyebabkan pengujaan inti atom, terutama atom hidrogen, dalam tisu pesakit yang diperiksa. Atom hidrogen teruja dengan pergerakan tertentu dan dengan itu memancarkan isyarat elektrik yang dapat diukur. Isyarat yang diukur ini kemudian diubah menjadi maklumat gambar.

Oleh kerana tisu yang berbeza mempunyai kandungan atom hidrogen yang berbeza dan atom hidrogen berperilaku berbeza bergantung pada tisu, adalah mungkin untuk membezakan antara tisu yang berbeza menggunakan MRI. Pembezaan tisu yang berbeza dapat dipermudah dengan pemberian tambahan agen kontras, contohnya gadolinium DTPA yang boleh diterima dengan baik. Akhirnya, gambar menunjukkan pelbagai tisu dalam warna kelabu yang berbeza.

Berbanding dengan kaedah pengimejan lain, seperti Sinar X atau komputasi tomografi (CT), MRI dicirikan oleh kontras tisu lembut yang lebih baik, yang disebabkan oleh kandungan air dan lemak yang berlainan dari tisu yang berbeza dan oleh itu sangat sesuai untuk pencitraan organ pelvis, seperti Rektal, pundi kencing, prostat, uterus or ovari. Kelebihan lain daripada prosedur pengimejan lain adalah bahawa MRI pelvis berfungsi dengan bantuan medan magnet dan tidak menggunakan sinar-X berbahaya atau sinaran pengion. Kelemahannya, bagaimanapun, adalah masa yang tinggi yang diperlukan untuk pemeriksaan MRI dan penggunaan kuasa tinggi mesin MRI.

MRI pelvis boleh dilakukan di hospital atau dalam latihan radiologi. Sebelum MRI pelvis dapat dilakukan, perlu dijelaskan sama ada pesakit membawa benda yang mengandung logam dengannya, kerana ini boleh dihancurkan oleh pemeriksaan MRI, merosakkan gambar, tetapi juga menyebabkan kecederaan pada pesakit. Ini dilakukan berdasarkan wawancara dengan doktor atau kakitangan kejururawatan.

Menanyakan kepada pesakit mengenai objek yang mengandungi logam sangat penting kerana MRI pelvis berfungsi dengan medan magnet yang kuat yang menarik objek yang mengandungi logam. Sekiranya objek ini tertarik semasa pemeriksaan MRI, objek tersebut boleh merosakkan mesin MRI dan menyebabkan kecederaan pada pesakit. Ini terutama berlaku pada bahagian logam yang ditanamkan, seperti alat pacu jantung, prostesis gigi atau tindikan.

Di samping itu, bahagian logam dalam mesin MRI dapat memanaskan dengan banyak dan menyebabkan luka bakar pada pesakit. Atas sebab-sebab ini, semua benda yang boleh mengandung logam harus diletakkan di dalam bilik sebelum pemeriksaan MRI pada pelvis. Ini termasuk barang-barang pakaian dengan ritsleting logam, kancing atau keling, jam tangan, perhiasan, kunci, cek atau kad kredit.

Produk kosmetik juga boleh mengandungi zarah logam, yang boleh menyebabkan luka bakar tempatan, jadi solekan harus dikeluarkan sebelum MRI pelvis. Sekiranya objek yang mengandungi logam, seperti a perentak jantung atau prostesis (kecuali prostesis pinggul dan lutut) tidak dapat dikeluarkan, MRI pelvis umumnya tidak boleh dilakukan. Di sini, diperlukan keputusan individu oleh doktor.

MRI pelvis boleh dilakukan tanpa medium kontras (asli) dan dengan medium kontras. Sekiranya penggunaan media kontras diperlukan, misalnya untuk pengimejan yang lebih terperinci dari pelbagai tisu, ini digunakan pada awal pemeriksaan melalui vena di lengan atau tangan. Medium kontras membenarkan darah kapal lebih baik dipisahkan dari otot dan tisu sekitarnya yang lain. Pemberian medium kontras penting untuk diagnosis tumor organ pelvis, seperti kanser pundi kencing or prostat kanser.

Tumor biasanya banyak dibekalkan darah, sehingga semasa pemeriksaan MRI pelvis dengan pemberian medium kontras, medium kontras juga terkumpul di dalam tumor, menjadikan tumor organ pelvis lebih kelihatan. Medium kontras yang sering digunakan adalah apa yang disebut gadolinium DTPA, yang umumnya dapat diterima dengan baik. Dalam banyak kes, dua gambar MRI diambil, pertama tanpa media kontras (asli) dan kemudian dengan media kontras.