MRI sendi pergelangan kaki

definisi

Dengan bantuan teknik pengimejan, penyakit dan kecederaan yang berlainan di kawasan buku lali sendi dapat dibezakan antara satu sama lain. buku lali kecederaan sendi sering berlaku kecederaan sukan. Peregangan ligamen yang teruk semasa "tekuk" (supinasi trauma) membawa kepada kecederaan pada alat ligamen.

Diagnosis tepat ligamen yang terjejas tanpa pengimejan biasanya sukar. Atas sebab ini, pengimejan resonans magnetik (MRI) digunakan, yang dibandingkan dengan prosedur pencitraan lain (Sinar X, CT), memberikan visualisasi ligamen yang lebih baik, rawan dan struktur tisu lembut yang lain. Di samping itu, pemeriksaan MRI dapat digunakan untuk mengenal pasti dan membezakan antara tanda-tanda keausan di rawan dan perubahan keradangan pada sendi. Luka seperti tisu lembut dan tulang juga dapat dinilai.

Petunjuk

Berbanding dengan kaedah pengimejan lain, MRI dicirikan oleh kontras tisu lembut yang sangat tinggi. Ini bermaksud bahawa struktur tisu penghubung (contohnya ligamen, rawan, otot dan tisu lemak khususnya dapat dibezakan dengan jelas antara satu sama lain. Atas sebab ini, MRI adalah pilihan pertama untuk diagnosis ligamen koyak di kawasan buku lali kecederaan sendi, keradangan dan tulang rawan dan tendon.

Pesakit yang mengalami kecederaan ligamen dan tendon otot di pergelangan kaki sering mengadu parah kesakitan di kaki (pada waktu rehat atau semasa berjalan) atau kawasan pergelangan kaki, dengan perasaan tidak stabil atau pergerakan terhad. Pembengkakan yang teruk di kawasan pergelangan kaki juga mungkin. Keradangan di kawasan sendi berlaku pada penyakit reumatoid (termasuk rheumatoid artritis).

Dalam kes ini, yang sendi diserang oleh pesakit sendiri sistem imun, yang menampakkan dirinya melalui kesakitan, bengkak dan pergerakan terhad. Tanda-tanda kehausan di kawasan permukaan sendi tulang rawan berlaku lebih kerap pada usia tua atau di bawah tekanan yang berat. Ini juga menampakkan diri melalui kesakitan dan pergerakan kaki yang terhad.

Terdapat dua jenis sendi pergelangan kaki: sendi pergelangan kaki atas dan sendi pergelangan kaki bawah. Kecederaan pada alat ligamen paling kerap berlaku di kawasan ligamen luar sendi pergelangan kaki atas. Lenturan kaki secara lateral sering menyebabkan peregangan ligamen luar yang kuat dengan bahaya terkoyak.

Ia adalah kecederaan sukan klasik, yang lebih kerap berlaku pada bola sepak, bola baling dan tenis. Pada mulanya ia menyebabkan teruk sakit di pergelangan kaki kawasan (menikam, dilokalisasikan), disertai dengan pembengkakan. Dalam jangka masa yang lebih lama, rasa sakit ini semakin memancar ke kaki dan kaki.