MRI sendi sacroiliac

Pengenalan

MRI, iaitu pencitraan resonans magnetik, adalah prosedur pencitraan di mana pesakit didorong dalam tiub memanjang dan gambar keratan badan diambil. Berbeza dengan CT atau Sinar X, MRI tidak menggunakan sinar-X, tetapi medan magnet yang membangkitkan inti hidrogen dalam sel-sel badan. ISG (sendi sacroiliac) adalah sendi antara pelvis dan tulang belakang. Kesakitan sering berlaku di sana. Gambar keratan yang dihasilkan oleh MRI membolehkan perubahan anatomi dan penyakit berkaitan ditentukan.

Petunjuk untuk MRI sendi sacroiliac

MRI sering digunakan untuk membuat diagnosis kesakitan di punggung bawah atau pelvis kerana memberikan gambaran yang boleh dipercayai dari tisu lembut, iaitu otot, tendon, tisu lemak, organ dan tulang. Adakah anda mempunyai kesakitan di punggung bawah atau pelvis anda? Diagnosis seperti sacroiliitis atau ISG arthrosis boleh didiagnosis oleh MRI.

MRI tidak selalu menjadi pilihan pertama, lebih kerap dilakukan CT (computed tomography). Walau bagaimanapun, kerana MRI berfungsi tanpa sinar-X yang berbahaya, ia sering digunakan pada kanak-kanak atau wanita hamil. Oleh kerana MRI juga memberikan gambaran yang lebih baik mengenai otot dan tisu lembut daripada CT, cakera intervertebral, otot dan saraf tunjang dapat dilihat dengan lebih baik.

MRI boleh digunakan untuk mendiagnosis diagnosis seperti sacroiliitis atau ISG arthrosis. MRI tidak selalu menjadi pilihan pertama, lebih kerap dilakukan CT (computed tomography). Walau bagaimanapun, kerana MRI berfungsi tanpa sinar-X yang berbahaya, ia sering digunakan pada kanak-kanak atau wanita hamil. Oleh kerana MRI juga memberikan gambaran yang lebih baik mengenai otot dan tisu lembut daripada CT, cakera intervertebral, otot dan saraf tunjang dapat dilihat dengan lebih baik.

Sacroiliitis

Sacroiliitis adalah keradangan pada sendi sacroiliac. Ia sering berlaku dalam konteks penyakit lain, terutama rematik, seperti M. Bechterew, M. Behcet, M. Reiter (yang disebut sindrom Reiter). ISG menghubungkan bilah pelvis (Os Ilium) dengan bahagian bawah tulang belakang, iaitu sacrum (OS sakrum).

Pada sacrolitis, sakit di punggung bawah adalah salah satu simptom, yang berlaku terutamanya pada waktu malam dan pagi selepas bangun. Sebagai peraturan, terdapat peningkatan dalam perjalanan pagi (sakit mulai). Selalunya kedua-dua belah pihak terjejas.

Diagnosis dibuat dengan MRI ISG. Rawatan dijalankan dengan ubat anti-radang dan analgesik serta fisioterapi. Anda mahu melakukan sesuatu mengenai sakit belakang anda sendiri?