MRI tangan

Maklumat umum mengenai MRT

Pencitraan resonans magnetik (MRI) berdasarkan sifat magnetik tisu, terutamanya air tisu. Untuk memaparkan gambar MRI, medan magnet yang sangat kuat diperlukan, yang lebih daripada 100,000 kali lebih kuat daripada medan magnet bumi. Medan magnet ini dihasilkan oleh tomograf MR.

Di samping itu, gelombang elektromagnetik frekuensi tinggi (julat gelombang radio) diperlukan, yang dihasilkan oleh gegelung khas. Gegelung ini juga menerima isyarat yang dikeluarkan oleh tisu badan. Dengan aplikasi tambahan medan magnet yang bergantung pada lokasi, isyarat dapat diberikan ke kawasan badan yang berlainan dan dengan cara ini gambar MRI dapat dikira.

Sekiranya langkah-langkah keselamatan diperhatikan, MRI tangan, berbeza dengan sinar-X, adalah kaedah pemeriksaan yang sama sekali tidak berbahaya. Diagnostik, pemeriksaan MRI tangan digunakan untuk membezakan antara trauma, degeneratif, radang dan tumor penyakit tangan kerangka, termasuk pergelangan tangan dan tisu lembut di sekitarnya, atau untuk menjelaskan secara umum sama ada terdapat penemuan patologi. Dalam kebanyakan kes, pemeriksaan MRI didahului oleh Sinar X diagnostik.

Kelemahan MRI adalah kos tinggi yang berkaitan dengan pemeriksaan. Ia kira-kira empat kali lebih mahal daripada tomografi yang dikira dan kira-kira sepuluh kali lebih mahal daripada Sinar X pemeriksaan. Sebelum tomografi resonans magnetik dapat dilakukan, pertama-tama mesti dipastikan bahawa pesakit tidak membawa bahan feromagnetik pada dirinya sendiri.

Bahan feromagnetik sama ada mencetuskan medan magnet atau tertarik dengan medan magnet luaran. Ini berlaku untuk implan tertentu, gigi palsu dan alat pacu jantung, itulah sebabnya pesakit seperti ini umumnya dikeluarkan dari pemeriksaan MRI. Oleh kerana potensi feromagnetik, semua pakaian, jam tangan, perhiasan, dll yang mengandungi logam.

oleh itu mesti dikeluarkan sebelum peperiksaan. Sebelum pemeriksaan, pesakit diberi kanula yang tinggal di a vena di mana media kontras diberikan semasa peperiksaan. Semasa melakukan MRI tangan, pesakit diletakkan dalam kedudukan rawan dengan lengan terentang di atas kepala atau dalam kedudukan terlentang dengan lengan diletakkan ke sisi. Untuk kualiti gambar yang terbaik, tangan terpaku dan gegelung penerima diletakkan di atas tangan. Pemeriksaan MRI biasanya mengambil masa antara 25 hingga 30 minit.