MRSA: Bakteria Menyebarkan: Staphylococcus Aureus Tahan terhadap Banyak Antibiotik

Warna kuning keemasan mereka adalah yang memberi mereka nama anggun mereka, Staphylococcus aureus: bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan luka dan saluran pernafasan keradangan pada manusia, antara lain. Yang menjadikannya sangat berbahaya adalah penentangannya terhadap yang pasti antibiotik. Kebersihan yang ketat melindungi. Di negara perindustrian, sfera bakteria adalah antara agen berjangkit yang paling penting pada abad ke-21. Staphylococcus aureus menjajah kira-kira satu daripada tiga orang, sekurang-kurangnya beberapa waktu: The kulit dan selaput lendir, seperti saluran hidung, faring, tetapi juga kawasan pangkal paha dan kawasan peranakan adalah kawasan khas di mana bakteria dijumpai.

Staphylococcus aureus mencetuskan jangkitan

Mereka adalah sebahagian daripada flora bakteria normal kulit dan jangan membahayakan orang yang sihat. Namun, di hospital dan rumah jagaan mereka ditakuti, dan inilah tempat pertama kali mereka muncul. Sekiranya mereka menjangkiti pesakit yang pertahanan imunnya sudah lemah, mereka boleh menyebabkan jangkitan luka purulen yang berlarutan, keradangan daripada saluran pernafasan and darah keracunan. Pesakit sering menderita selama berbulan-bulan, luka jangan sembuh, dan tidak terapi nampaknya berjaya.

Staphylococcus aureus juga berperanan sebagai agen penyebab keracunan makanan. Sekiranya patogen membiak dengan kuat dalam makanan, maka disebut enterotoksin, yang kemudiannya dapat membawa kepada gejala keracunan khas seperti muntah and loya semasa dimakan.

Kebal terhadap antibiotik: MRSA

Akronim MRSA bermaksud tahan methicillin Staphylococcus aureus - dalam bahasa Inggeris biasa, mereka kebal terhadap pelbagai jenis antibiotik seperti penisilin and sefalosporin. Dianggarkan sekitar 40,000 orang dijangkiti setiap tahun. Menurut maklumat dari MRSA-net, satu dari empat Staphylococcus jangkitan aureus disebabkan oleh MRSA. Sementara beberapa tahun yang lalu hanya dua peratus Staphylococcus aureus di Jerman adalah multiresistant (MRSA), angka itu kini meningkat kepada 25 peratus, lapor MRSA-net di laman webnya.

Hingga kini, jangkitan dengan MRSA terjadi terutamanya di hospital, di mana ia menular dari orang ke orang. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, lebih banyak kes jangkitan yang dijangkiti oleh orang di luar hospital telah didaftarkan. Pada saat yang sama, menjadi jelas bahawa MRSA juga dapat terjadi pada binatang, dan semakin meningkat pada babi. Di Amerika Syarikat, Staphylococcus aureus yang tahan methicillin telah merebak sebagai agen penyebab kelenjar susu keradangan pada wanita yang menyusu.

Terapi dan rawatan MRSA

Staphylococcus aureus jenis ini sangat biasa berlaku ketika mastitis disertai dengan abses, menurut hasil kajian dalam jurnal Obstetrik dan Ginekologi (2008; 112: 533-537). Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa kebanyakan jangkitan pada awalnya dirawat antibiotik, yang tidak berkesan terhadap MRSA. Walaupun begitu, dalam kebanyakan kes, penawar dicapai dengan rawatan. Sebilangan besar pesakit boleh keluar tanpa komplikasi. Tidak ada kegagalan terapi atau kematian pesakit dalam apa jua keadaan.

Oleh itu, doktor memberi amaran terhadap penggunaan antibiotik berlebihan yang berkesan terhadap MRSA selama ini terapi. Mereka mengatakan bahawa mengosongkan kelenjar susu secara berkala dengan menyusu atau mengepam dan terapi mungkin untuk abses sangat penting untuk penyembuhan yang berjaya.