Sirap Kanak-kanak Mucosolvan Melarutkan Lendir

Ini adalah bahan aktif dalam jus kanak-kanak Mucosolvan.

Bahan aktif yang terkandung dalam jus kanak-kanak Mucosolvan ialah ambroxol. Ini asalnya berasal dari daun semak Adhatoda vasica. Di satu pihak, bahan aktif mencairkan lendir yang telah mengendap di saluran pernafasan, dan sebaliknya, jus kanak-kanak Mucosolvan membolehkan rembesan ini dikeluarkan dengan cepat dan lebih berkesan. Di samping itu, sirap batuk memulihkan filem pelindung mukosa pernafasan.

Bilakah jus kanak-kanak Mucosolvan digunakan?

Jus Kanak-kanak Mucosolvan digunakan pada kanak-kanak dan juga orang dewasa yang menghidap penyakit pernafasan di mana pembentukan dan pengangkutan lendir terganggu.

Apakah kesan sampingan jus kanak-kanak Mucosolvan?

Kesan sampingan yang biasa diperhatikan daripada penggunaan Jus Kanak-kanak Mucosolvan adalah gangguan rasa dengan kebas pada mulut dan tekak atau loya.

Jarang sekali, ruam kulit, gatal-gatal atau tekak kering mungkin berlaku.

Sangat jarang berlaku tindak balas alahan teruk yang ditunjukkan oleh pembengkakan saluran pernafasan, penurunan tekanan darah, tindak balas kulit yang teruk dan sesak nafas. Reaksi kulit yang teruk yang berkaitan dengan kematian lapisan atas kulit juga mungkin berlaku (cth., sindrom Stevens-Johnson).

Kesan sampingan lain yang sangat jarang berlaku termasuk sembelit, peningkatan air liur, hidung berair, dan sukar membuang air kecil.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau simptom yang tidak dinyatakan di atas, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera.

Perkara yang perlu anda ketahui apabila menggunakan jus kanak-kanak Mucosolvan

Ubat adalah penyelesaian oral yang diambil secara bebas atau dengan makanan.

Dos Jus Kanak-kanak Mucosolvan yang sesuai bergantung pada umur orang yang menghidap penyakit:

  • Kanak-kanak di bawah umur dua tahun mengambil 1.25 ml larutan dua kali sehari
  • Kanak-kanak berumur enam hingga dua belas tahun menggunakan jus kanak-kanak Mucosolvan dua hingga tiga kali sehari dengan 2.5 ml setiap kali
  • Remaja dan orang dewasa mengambil 5 ml larutan tiga kali sehari untuk dua hingga tiga hari pertama, dan 10 ml sehari disyorkan dalam kursus selanjutnya. Dalam kumpulan ini, adalah mungkin untuk meningkatkan dos kepada 20 ml sehari.

Jika selepas empat hingga lima hari keadaan kesihatan kekal sama atau bertambah teruk, dapatkan nasihat doktor.

Kontraindikasi

Jus kanak-kanak Mucosolvan tidak boleh diambil sekiranya tidak bertoleransi terhadap bahan aktif atau komponen lain ubat.

Pesakit yang fungsi hati dan buah pinggangnya terhad atau yang mengalami histamin atau intoleransi gula harus diselaraskan dengan dos Jus Kanak-kanak Mucosolvan oleh doktor mereka. Perkara yang sama berlaku kepada pesakit yang penyingkiran rembesan dalam tiub bronkial terganggu.

Mengandung dan menyusukan anak

Ibu tidak boleh mengambil jus kanak-kanak Mucosolvan semasa mengandung. Terutama semasa tiga bulan pertama kehamilan, ubat harus dielakkan. Jus kanak-kanak Mucosolvan juga tidak digalakkan sejurus sebelum kelahiran, kerana ia mempunyai kesan menghalang buruh.

Dalam kajian haiwan, didapati bahawa ramuan jus bayi Mucosolvan masuk ke dalam susu ibu dan dengan itu boleh dipindahkan kepada bayi. Oleh itu, penyusuan susu ibu harus dihentikan lebih awal sebaik sahaja perlu mengambil ubat batuk.

Berlebihan

Tanda-tanda terlalu tinggi dos jus bayi Mucosolvan adalah kesan sampingan yang teruk. Dalam kes ini, doktor perlu berunding untuk memulakan rawatan gejala.

Bagaimana untuk mendapatkan jus kanak-kanak Mucosolvan

Jus kanak-kanak Mucosolvan boleh dibeli di kaunter di farmasi.

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF).