Palam Lendir: Fungsi, Rupa, Pelepasan

Apakah fungsi palam lendir?

Sebab keluarnya palam lendir.

Apabila bayi bersedia untuk dilahirkan, badan menghasilkan prostaglandin. Hormon ini menyebabkan tisu serviks berubah ("pematangan serviks"), dan palam lendir tertanggal. Amalkan kontraksi atau kontraksi biasa pertama semasa fasa pembukaan bersalin, apabila serviks mula terbuka, juga kadangkala menyebabkan ia terkeluar.

Bagaimanakah anda boleh mengenali palam lendir?

Jika ia adalah palam lendir tanpa darah, ia biasanya berwarna keputihan. Walau bagaimanapun, selalunya, kesan darah juga bercampur. Ini kemudiannya menunjukkan bahawa serviks sudah terbuka secara perlahan: Darah berasal dari saluran kecil dalam lapisan rahim yang koyak apabila serviks membesar. Pendarahan ringan dipanggil pendarahan lukisan. Bergantung kepada sama ada darah lama atau segar, palam lendir berwarna merah muda atau coklat.

Dari minggu ke-38 kehamilan, kelonggaran palam lendir adalah tanda klasik bahawa kelahiran kini hampir dan fasa pembukaan akan bermula tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja seorang wanita menyedari palamnya tercabut, beberapa hari lagi mungkin berlalu sebelum kontraksi sebenar pertama berlaku. Oleh itu, jika palam lendir telah tertanggal, anda tidak perlu segera ke hospital. Hanya apabila anda mengalami kontraksi yang kerap dan menyakitkan anda harus pergi.