Mukus | Anda dapat mengenali polip usus dengan gejala ini

Mukus

Sebilangan usus polip menghasilkan lendir. Ini dapat dilihat dari kenyataan bahawa najis yang diselesaikan mempunyai deposit lendir keputihan. Lendir terdiri daripada air dan elektrolit.

Bergantung pada komposisinya, lendir boleh mempunyai konsistensi yang berbeza. Polyps menyebabkan lendir likat, melekit, cair atau telus. Lendir dalam tinja boleh menunjukkan polip atau penyakit usus lain, tetapi dalam banyak kes lendir sama sekali tidak berbahaya.

Seorang doktor boleh memeriksa sampel najis dan menjelaskan penyebab pengeluaran lendir. Adakah anda berminat dengan topik ini? Anda boleh membaca maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini dalam artikel kami seterusnya: Najis mukus

Cirit-birit

Semakin besar polip usus, semakin besar kemungkinannya menimbulkan masalah dengan pergerakan usus. Oleh itu, gejala umum beberapa polip usus adalah cirit-birit berulang, lembek hingga berair yang tidak ada penjelasan lain perut selesema or keracunan makanan). Cirit-birit mungkin disertai oleh darah atau lendir, dan mungkin juga bergantian antara cirit-birit dan seterusnya sembelit dan mungkin merupakan gejala polip usus.

Sembelit

Polip yang sangat besar boleh mengganggu laluan najis melalui usus dengan menyebabkan penyumbatan mekanikal usus. Akibatnya adalah sembelit. Dalam kes-kes yang teruk, penyumbatan boleh menyebabkan selesai penyumbatan usus (ileus). Mereka yang terjejas kemudian mengalami penahanan najis dan sangat teruk perut kesakitan. Ini adalah keadaan kecemasan mutlak yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Perut kembung

Kadang-kadang polip usus juga menyebabkan kembung perut. Walau bagaimanapun, ini adalah gejala yang tidak spesifik yang boleh mempunyai banyak sebab. Dalam kombinasi dengan najis yang tidak teratur, darah di dalam najis dan perut kesakitan, kembung perut boleh menjadi tanda polip usus.

Polip usus malignan dapat dikenali dengan ini

Terdapat pelbagai bentuk polip usus. Apa yang mereka semua mempunyai kesamaan adalah bahawa mereka terdiri daripada tonjolan di usus mukosa. Sebilangan besar (kira-kira 90%) polip adalah polip adenomatous.

Polip usus adenomatous adalah pendahulu tumor dan dengan itu membawa risiko degenerasi neoplastik. Ini bermaksud bahawa mereka boleh berkembang menjadi usus kanser. Diasumsikan bahawa sekitar 5% dari semua polip usus berkembang menjadi tumor, itulah sebabnya kerap pemantauan by kolonoskopi ia perlu.

Polip usus ganas sukar dipisahkan dari polip tidak berbahaya berdasarkan simptomnya. Sebagai tambahan kepada darah di dalam najis, berulang kekejangan perut dan perubahan tingkah laku najis (cirit-birit atau sembelit), penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan berlaku. Sebagai tambahan, hilang selera makan dan prestasi mungkin berlaku.

Polip malignan hanya dapat dikenal pasti dengan cara a kolonoskopi. Doktor membuang polip usus yang mencurigakan secara endoskopi, iaitu semasa kolonoskopi, dan kemudian menghantarnya ke ahli patologi yang menganalisis sampel tisu di bawah mikroskop untuk sel-sel tumor.