Mullein untuk Selsema Biasa

Apakah kesan mullein?

Pada masa lalu, mullein juga dipanggil herba bulu, bunga bulu atau bunga obor. Kajian menunjukkan kedua-dua ciri antivirus dan antibakteria tumbuhan ubatan.

Bunga mullein digunakan sebagai ubat herba tradisional untuk selsema untuk melegakan gejala seperti batuk atau sakit tekak. Dalam kombinasi dengan tumbuhan ubatan lain, ia boleh melonggarkan lendir yang tersekat di saluran pernafasan supaya lebih mudah batuk. Pada akhir abad ke-18, mullein juga merupakan ubat yang sangat popular untuk tuberkulosis di Eropah dan Amerika Syarikat.

Bahan-bahan yang berharga

Bahan-bahan berkesan dalam bunga mullein termasuk terutamanya lendir dan saponin. Lendir mempunyai kesan melegakan kerengsaan pada membran mukus yang meradang, manakala saponin mempunyai sifat melarutkan rembesan. Bahan-bahan lain ialah iridoid - ia mempunyai kesan anti-radang.

Minyak Mullein

Penggunaan ubat-ubatan rakyat

Perubatan rakyat masih menggunakan tumbuhan ubatan untuk penyakit lain:

  • Digunakan secara dalaman, mullein dikatakan membantu dengan aduan reumatik, pundi kencing dan buah pinggang, contohnya.
  • Penggunaan luaran disyorkan untuk penyakit radang, gatal kulit dan gigitan serangga, antara lain.

Di sini, bagaimanapun, kajian saintifik kurang yang membuktikan kesan ini dan mengecualikan kemungkinan kesan sampingan. Oleh itu, untuk penyakit sebegini, lebih suka menggunakan tumbuhan ubatan yang diiktiraf khasiatnya di kawasan tersebut.

Bagaimana untuk mengambil mullein?

Sebagai teh, serbuk atau kapsul: Terdapat beberapa cara untuk mengambil mullein.

Mullein sebagai ubat rumah

Bunga mullein berbunga besar (Verbascum densiflorum), tetapi juga bunga mullein berbunga kecil (V. thapsus) dan mullein terasa (V. phlomoides) digunakan secara perubatan.

Untuk melegakan simptom selsema, anda boleh menyediakan teh: Tuangkan tiga hingga empat sudu teh (1.5 hingga 2 gram) bunga mullein kering yang dicincang halus ke atas satu cawan (150 ml) air mendidih dan tapis selepas 10 hingga 15 minit. Anda boleh minum secawan beberapa kali sehari, dan dos harian yang disyorkan untuk orang dewasa ialah tiga hingga empat gram bunga kering.

Apabila menyediakan teh, anda juga boleh menambah tumbuhan ubatan lain. Sebagai contoh, marshmallow, likuoris dan anise sesuai dengan baik.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan sedia dengan mullein

Campuran teh siap pakai dari farmasi selalunya mengandungi bunga mullein bersama tumbuhan ubatan lain, contohnya "teh sejuk" dan "teh batuk".

Produk dengan minyak mullein dan sediaan sedia lain boleh didapati di kedai makanan kesihatan, kedai ubat dan farmasi.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan mullein?

Tiada kesan sampingan yang diketahui untuk bunga mullein. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mempunyai tindak balas alahan terhadap sentuhan kulit dengan minyak mullein.

Mullein berbulu tidak toksik kepada manusia.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan mullein

  • Jika anda mengumpul bunga mullein sendiri, pastikan anda mengeringkannya dengan cepat dan kemudian melindunginya daripada kelembapan. Bunga yang dikeringkan atau disimpan dengan tidak betul, sebenarnya, acuan sangat cepat. Mereka kemudiannya tidak boleh digunakan lagi.
  • Doktor atau ahli farmasi anda akan memberitahu anda cara memberi dos mullein pada kanak-kanak.

Bagaimana untuk mendapatkan produk mullein

Anda boleh mendapatkan bunga mullein kering dan persediaan siap di farmasi anda dan kedai ubat yang lengkap. Untuk penggunaan dan dos yang betul, sila baca sisipan bungkusan masing-masing dan tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah mullein?

Mullein (genus: Verbascum) telah digunakan sebagai tumbuhan ubatan sejak zaman purba. Tumbuhan dwitahunan hanya membentuk roset basal daun pada tahun pertama. Bulu bulu pada daun, yang mempunyai seluruh pinggir, mungkin memberi tumbuhan itu nama biasa "bunga bulu".

Dari roset daun berkembang pada tahun kedua tangkai bunga kadang-kadang bercabang, yang bergantung kepada spesies boleh tumbuh hingga lebih dua meter tinggi. Bunga kuning, sedikit tidak simetri berada dalam kelompok dalam kelompok pancang yang panjang. Tempoh berbunga berlangsung dari Julai hingga September.

Mullein sejati atau berbunga kecil (Verbascum thapsus) berasal dari Eropah tengah dan selatan serta Asia tengah, dan juga dinaturalisasi di Amerika Utara dan Selatan, New Zealand, dan Afrika.