Rumah Berbilang Generasi – Projek Keluarga Besar

Hampir tidak ada keluarga besar lagi dan apabila ada, datuk nenek, bapa saudara dan ibu saudara sering berselerak jauh dan luas di seluruh negara - jika mereka wujud sama sekali. Orang yang bekerja mesti fleksibel dan mudah alih, tetapi mahu anak-anak mereka dijaga dengan baik. Orang yang lebih tua, sebaliknya, sering kekurangan hubungan, hubungan dan tugas. Interaksi biasa dan bantuan dalam kehidupan seharian adalah perkara yang sudah berlalu. Akibatnya, rangkaian tidak formal, kemahiran harian dan pengetahuan keibubapaan juga hilang. Rumah berbilang generasi itu adalah projek bekas Menteri Keluarga Ursula von der Leyen.

Tempat pertemuan generasi

Semua generasi di bawah satu bumbung, memindahkan prinsip keluarga besar kepada masyarakat hari ini dengan beberapa orang muda dan ramai orang tua - ini adalah idea asas di sebalik rumah pelbagai generasi. Walau bagaimanapun, ia kurang mengenai orang yang berumur berbeza yang hidup bersama dan lebih kepada saling memberi dan menerima, itulah sebabnya pengkritik menganggap nama itu sedikit mengelirukan. Bagaimanapun, tumpuan diberikan kepada perpaduan generasi melalui pertukaran antara muda dan tua serta penjagaan dan perkhidmatan yang ditawarkan untuk setiap peringkat umur.

Pembiayaan dengan berjuta-juta

Projek rumah pelbagai generasi di seluruh negara itu dimulakan oleh Kementerian Persekutuan bagi Hal Ehwal Keluarga, Warga Emas, Wanita dan Belia (BMFSFJ).

Rangkaian serantau

Matlamatnya adalah untuk menggunakan pengalaman dan potensi semua orang dan generasi - muda, tua, bujang, keluarga, orang awam atau perkhidmatan profesional. Kerjasama dan sokongan bersama juga penting di luar keluarga.

Rumah berbilang generasi ialah tempat pertemuan terbuka di mana orang dari pelbagai peringkat umur berkumpul. Mereka membantu menyokong kanak-kanak, menasihati keluarga, membangunkan komitmen, memberi orang tua tugas baharu dan membangunkan perkhidmatan antara generasi yang berorientasikan keluarga. Ini terdiri daripada perkhidmatan penjagaan anak kepada rumah tangga dan berkebun kepada perkhidmatan untuk warga emas.

Pasaran perkhidmatan

Setiap zaman mempunyai sesuatu untuk ditawarkan - pengetahuan, cerita, pemikiran, pengalaman atau kemahiran tertentu. Matlamatnya adalah untuk mewujudkan pasaran tempatan bagi perkhidmatan yang mampu dimiliki dan sangat diperlukan oleh penduduk tempatan. Sebagai contoh, yang berikut boleh menjadi sebahagian daripada rumah berbilang generasi:

  • Kafe/Bistro: Pertukaran pengalaman dan idea sepanjang sarapan, makan tengah hari, kafe dan kek – terbuka kepada semua peringkat umur.
  • Pertukaran perkhidmatan – tawaran melalui papan kenyataan, internet; bantuan manual di rumah atau taman; mengatur bantuan domestik, perkhidmatan dobi, penjagaan kanak-kanak yang fleksibel, pengasuh kanak-kanak, pengasuh.
  • Latihan profesional lanjut, kembali bekerja selepas cuti ibu bapa atau bekerja sendiri sebagai penyedia perkhidmatan.
  • Kafe malam: Pesakit demensia yang sering tidak dapat berehat pada waktu malam boleh berjumpa di sana.
  • Penglibatan perniagaan tempatan – menawarkan perkhidmatan atau menggunakan perkhidmatan.
  • Pertukaran pengalaman antara rumah berbilang generasi melalui platform intranet, pemindahan ke projek dan inisiatif lain.

Menurut kementerian, adalah penting untuk semua orang bersatu. Komitmen ramai sukarelawan adalah perlu untuk memberi dan menerima untuk bekerja dan untuk kehidupan untuk masuk ke dalam rumah. Para pemula berharap dengan bantuan rumah-rumah ini, jurang sosial dapat diatasi sedikit sebanyak.